Türkiye’de son 6 aylık dönemde yaşanan olumsuz olaylar sonrası Özel Güvenlik sektöründe, insanların daha huzurlu bir ortamda yaşaması ve toplumsal refahın artırılmasına yönelik birtakım düzenlemelere gidildi. Koruma ve güvenlik hizmetleri sunan Euroserve Güvenlik, toplumsal anlamda oluşabilecek tehditlere yönelik birçok öncü çalışmaya imza atıyor ve güvenlik elemanlarına verilmesi gereken eğitimlerin öneminin altını çiziyor.

Gerek toplumsal olarak yaşanan olaylar gerekse güvenlik tehditlerindeki değişimler, özellikle toplu yaşam alanlarında tehdit olarak algılanan unsurları da dönemsel olarak değiştirebiliyor. Türkiye’de ard arda yaşanan güvenliği tehdit eden olaylar sonucunda 680 sayılı KHK’nin 6. maddesiyle Özel Güvenlik Hizmetleri Kanununda yapılan düzenlemelerle birlikte valilere, AVM’ler başta olmak üzere özel güvenlik izni verilen yerlerde alınan tedbirlerin artırılmasına karar verme yetkisi verildi.

Ülkemizin ve coğrafi bölgemizin içinde bulunduğu karmaşık ve riskli yapı, riskleri her saat değerlendirerek beşeri, fiziki ve elektronik önlemlerin güncellenmesini ve yeniden planlanmasını gerektiriyor. Sofra/Compass Group Türkiye’nin koruma ve güvenlik hizmetleri sunan şirketi Euroserve Güvenlik A.Ş., toplumsal anlamda oluşabilecek tehditlere karşılık sunduğu güvenlik hizmetleriyle tedbirleri artırmaya yönelik birçok çalışmaya imza atıyor.
Özel Güvenlik sektöründe çalışanların eğitim süreçlerinden geçmeleri şart
Güvenlik konusu kuşkusuz bir toplumun olmazsa olmazı. Özellikle toplu yaşam alanlarında güvenilir bir ortamın sağlanması ve insanların gönül rahatlığıyla hareket edebilecekleri alanların yaratılması gerekiyor. Bu nedenle Özel Güvenlik sektöründe çalışanların eğitimli olması ve alanında uzman kişilerden oluşması çok önemli.
Sofra/Compass Group Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cem Alakuştekin, Özel Güvenlik sektöründe çalışanların geçmesi gereken eğitim süreçlerini şöyle özetliyor; “Eğitim süreçlerini planlarken, öncelik olarak müşterilerin talepleri, işletmenin faaliyet dalı, kapasitesi, riskleri, jeolojik konumu gibi başlıklar ışığında hazırlanan risk analizlerini incelenmeli. Sonrasında eğitim konuları ve eğitim aralıklarını belirleyerek bir yol haritasının çıkarılması gerekiyor. En temel eğitim konularının başında; 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun Kapsamında Silahsız 90 saat/Silahsız 120 Saat Temel Eğitim, özel güvenlik hukuku, güvenlik tedbirleri, silah bilgisi ve atış (İhtiyaca göre), patlayıcı maddeler, olay yeri koruma, güvenlik sistemleri ve güvenlik cihazları, alışveriş suçları, risk analizi, tehdit değerlendirmesi ve önlemler, örnek olay pratik çalışmaları, sivil savunma, acil durum plan ve prosedürleri, özel güvenlik etiği ve alışveriş merkezi, temel ilkyardım gibi eğitim konuları geliyor. AVM özellikli projelerde ise bu eğitimlere ek olarak X-ray cihazları eğitimi, analitik düşünme (Davranışı etkileyen faktörler), bilgi ve beceri (Problem çözme teknikleri), proje yönetimi eğitimleri, ekibi yönetme ve koordine etme, yönetim becerileri eğitimi, liderlik ve takım çalışması eğitimleri, iletişim ve ikna eğitimleri, strese dayanıklılık eğitimleri ve müşteri odaklılık / müşteri ilişkileri eğitimleri yer alıyor.”
Olası tehditler önceden hesaplanmalı, riskler göz önünde bulundurulmalı
Olası risklerin ve tehditlerin önceden belirlenmesinin hayati önem taşıdığı söyleyen Alakuştekin, özellikle AVM gibi toplu yaşam alanlarına yönelik oluşabilecek teröre bağlı olarak canlı bomba, paket bomba, araç bomba, silahlı saldırı, taşlı sopalı saldırı, molotof atma, sabotaj, kundaklama, korkutma vb. eylemlere karşı acil durum eylem planları yaparak olay senaryoları ve önleyici karşı uygulamalar hazırlamanın çok önemli olduğunu vurguluyor.

Güvenliğin önemli bir ayağı “iletişim”

Güvenliğin önemli bir ayağını “iletişim” oluşturuyor. İletişim ile artırılacak tedbirler hayat kurtarıyor da denilebilir. Bu çerçevede proje, merkezi yönetim, müşteri ve diğer projeler arasında telefon, sosyal medya ve network tabanlı iletişim ağı oluşturmak ve etkin bir şekilde kullanmak çok önemli. Ayrıca olay vukuunda güvenlik uzmanlarınca 7/24 müdahale ve destek sağlanması amacıyla etkin bir mobilizasyon sağlamakta artırılması gereken tedbirler arasında yerini alıyor.

Özel Güvenlik sektöründe artan tedbirler sektörü daha ileri seviyeye taşıyacak

Özel Güvenlik Hizmetleri Kanununda yapılan düzenlemelerle birlikte sektörün çok daha ileriye bir seviyeye taşınacağını belirten Alakuştekin sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Güvenlik görevlilerinin moral, motivasyon, eğitim, nitelik, yeterlilik ve iş bilinçlerinin standart seviyede olması ve geliştirilmesi özel güvenlik sektörünün ilerlemesi adına büyük önem taşıyor. Biz Euroserve Güvenlik A.Ş. olarak, Endüstriyel işletmelerde yaşanabilecek güvenlik ihmali veya zaafının maddi hasarlara, AVM’lerde yaşanacak güvenlik ihmali ve zaafının ise insan hayatına mal olacağını her daim güvenlik görevlilerine aşılıyoruz. Bu çerçevede, güncel tehditlere karşı eğitim konularımızı revize ederek, personellerin eğitim süreçlerini yoğunlaştırıyoruz. Sektörde, tedbirlerin artırılması ve bunun yasal düzenlemelerle yapılmasının sektörümüzü her daim ileriye taşıyacağı düşüncesindeyiz.”

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın