10 uzun vadeli trend şu şekilde sıralanıyor:

1 Donald Trump’un ABD Başkanı seçilmesinin getirdiği momentumun birkaç ay devam etmesini bekliyoruz. Nominal faizlerin yükseldiği ancak reel faizin hala düşük olduğu ortamın pek çok ülkedeki yatırımcıların tahvil fonlarından hisse fonlarına dönüşünü tetikleyeceğini düşünüyoruz.

2 Küresel düşük reel faiz ortamının devam edeceğini öngörüyoruz, zira bu konjonktürel değil yapısal bir durum. Bu ortamda yüksek teknolojili ve katma değerli ürünlerde rekabetçi olan ABD, Almanya ve Güney Kore başta olmak üzere Kuzey Amerika, Kuzey Avrupa ve Doğu Asya ülkelerinin öne çıkacağını bekliyoruz.

3 Enerji fiyatlarının orta vadede yatay seyredeceğini tahmin ediyoruz. Petrol fiyatları dip noktalarından yukarı çıktı, ancak doğal gaz Kuzey Amerika’da hala çok ucuz. Trump yönetimi alternatif fosil yakıt teknolojilerine destek olabilir. İran ve Irak’ta üretim artabilir. Fosil yakıtlarda bir arz sorunu yok. Güneş enerjisi ise gitgide daha rekabetçi hale geliyor.

4 Yapay zeka alanında oldukça radikal ilerlemeler yaşanıyor. Yakın zamanda günlük hayatımızı etkileyecek uygulamalar geliştirilmesini bekliyoruz.

5 Avrupa Birliği’ni zor günler bekliyor. Rekabet gücü yüksek Almanya ve Kuzey ülkeleri ile rekabetçi olamayan Fransa, Güney ve Doğu Avrupa arasında ortaya çıkan ekonomik ayrışma devam ediyor. Bu yıl Almanya, Hollanda ve Fransa’da seçim var. Fransa ve Hollanda’da reaksiyoner hareketler çıkış yapabilir. Almanya’da ise üçlü sol koalisyon iktidara gelebilir ya da AfD’yi içeren bir hükumet kurulabilir. İngiltere Brexit sürecini pek iyi yönetemiyor, çok hazırlıksız oldukları ortaya çıktı. İtalya’da bankacılık sisteminde sorun büyük. İspanya’da azınlık hükumeti zorlanıyor. Polonya’da anayasal gerginlik devam ediyor.

6 İslam dünyasında çok derin sorunlar var: Suriye, Irak, Yemen ve Libya’daki krizlere ek olarak Suudi Arabistan, İran, Mısır, Pakistan, Malezya, Endonezya’da durum gergin. Rusya’nın Ortadoğu’ya ilgisi artarken ABD’nin ilgisi azalıyor. İstikrarsızlık yayılmaya ve derinleşmeye devam ediyor.

7 Çin’de ekonomi yavaşlamaya devam ediyor. Demografi dikkate alındığında bu aslında normal bir gelişme. Ancak Çin bankacılık sistemi ve dünya piyasaları üzerinde ciddi olumsuz etkileri görülebilir.

8 Emtia ihracatçısı ülkeler dünyanın her yerinde zorda. Aralarında sadece Rusya krizi iyi yönetebildi. Suudi Arabistan derin sorunlarla boğuşuyor. Venezuela çöküşün eşiğinde. Brezilya bile tarihinin en çalkantılı dönemlerinden birini yaşıyor.

9 Türkiye’de ticari ve finansal ortamın zor olmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Büyümenin hızlanması zor. Enflasyon TCMB hedefinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Kur üzerinde baskı devam ediyor.

10 Küresel piyasalarda makul risk seviyesinde yüksek getiri ancak yeni ve göreceli olarak illikit ürünlerde bulunabiliyor. Klasik ürünlerde arz ve talep dengesizliği devam ediyor, bu nedenle fiyatlar yüksek. Private equity fonları, PE benzeri kredi fonları, CLO’lar ve illikit hedge fonlar rağbette.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın