Bizans Osmanlı Sentezi
Araştırmacı, yazar İsmail Tokalak, uzun yıllar üzerinde çalıştığı Bizans Osmanlı Sentezi kitabıyla Bizans kültür ve kurumlarının Osmanlı üzerindeki etkisini anlatıyor…
Asi Kitap etiketiyle 3. Baskısı yayımlanan Bizans Osmanlı Sentezi kitabında Bizans imparatorlarının, Emevi, Abbasi halifelerinin ve Selçuklu, Osmanlı sultanlarının listeleri veriliyor; konu, daha kolay okunması, anlaşılması için çeşitli haritalar, siyah-beyaz ve renkli resimlerle görsel bir şekilde sunuluyor.
Bizans Osmanlı Sentezi’ne dair
Bizans Osmanlı Sentezi, yüzlerce kaynaktan faydalanılarak 15 yılı aşan bir çalışma sonucunda ortaya çıkmıştır.
1100 küsur yıl hüküm sürmüş Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğu ile 620 küsur yıl hüküm sürmüş Osmanlı İmparatorluğu tarihi hakkında, her iki imparatorluğun benzerliklerini ortaya çıkarmak, Bizans kurumlarının ve yaşamının Osmanlı’yı kısmen nasıl etkilediğini ortaya koymak, çok uzun süren bir emek ve çalışma sonucunda ortaya çıktı. Bu kitap 500 civarında kaynaktan faydalanılarak hazırlanmış, bu konuda Türkiye’de ve dünyada yazılmış tek kitaptır.
Bu çalışma Bizans ve Osmanlı İmparatorluğunun devlet düzeni, inançlar, gelenek-görenekler, müzik, yemek, sanat, mimarlık, azizler, evliyalar, kadının toplum içindeki statüsü, kadın-erkek ilişkileri, sosyal yapı, etnik sentez vs., gibi yaşamın temel olgularını içeren benzerliklerini belgelerle kapsamlı bir şekilde ortaya koymaktadır. Ayrıca Bizans İmparatorluğu’nun yalnız Osmanlı’nın kuruluş ve gelişme aşamasındaki oluşumuna değil, Osmanlı’dan önce Türk ve İslam dünyasına da etkisini ortaya koymaktadır.
Prof. Halil İnalcık (1916-2016) bu konuda özetle şöyle demektedir; Osmanlı Doğu’dan ve Bizans’tan gelen bir sistem. Osmanlılar Anadolu’da, Balkanlar’da fethettikleri yerlerde Bizans-Doğu Roma sistemini buldular ve değiştirmeden devam ettiler.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.