Son bir yıldır tüketiciler paketli kategoride, kuruyemiş mahsullerinin karma olarak yer aldığı ve daha uygun fiyatlandırmaya sahip karışık ürünlere daha fazla yöneliyor. Paket içeriklerine göre klasik, mix, karışık ya da kokteyl olarak tanımlanan bu seçenekler, kuruyemiş tüketiminde ikinci sıraya yükseldi. Geçmişte yer fıstığı, fındık ve Antep fıstığı öndeydi.

Organize marketlerden elde edilen tüketim verilerini değerlendiren Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi’nin verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz yılbaşında tüketicinin satın aldığı kuruyemişin yaklaşık yüzde 40’ı ay çekirdeğinden oluştu. “Bu yıl da benzer oranda tüketilmesini bekliyoruz” diyen Emekçi, mix ürünlerin yükselişine dikkat çekti: “Daha önce tüketim yelpazesinde yüzde 5’ler seviyesinde olan karışık çerezlerin tercih edilme oranı son bir yıldır yüzde 10 oranını aşmaya başladı ve böylece de satış yelpazesinde ikinci sıraya yükseldi. Baktığımızda yüzde 100’lük artış olduğunu görüyoruz. Yılbaşı akşamında da çok tüketileceğini ve belki de ay çekirdeğini yakalayacağını tahmin ediyoruz.”

Neden karma ürünler daha çok tercih edilmeye başlandı?

Kuruyemiş yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı ve muhtemelen de sofradaki en sağlıklı atıştırmalık alternatifi. Kani Emekçi, öne çıkan karışık kuruyemiş tercihini şöyle açıklıyor: “Kuruyemiş tüketicisi, fiyatı çok yükselen badem, fındık veya Antep fıstığını tek ürün olarak almak yerine, daha uygun fiyatlı karışımları tercih etmeye başladı. Sonuçta burada, daha pahalı ve daha ekonomik mahsulleri harmanlayarak bir denge oluşturabiliyorsunuz. Örneğin bizim Papağan Klasik ürünümüzde badem, fındık, yer fıstığı, kavrulmuş sarı leblebi, çekirdeksiz kuru üzüm bir arada sunuluyor. Veya Kokteyl ürünümüzde fındık, yer fıstığı, Antep fıstığı, beyaz leblebi ve kabak çekirdeği var. Seçenekli olarak, hem hepsi bir arada hem de fiyatı daha uygun olunca, tüketicilerin bu yöne kaydığını görüyoruz.”

Ağırlıklı olarak hangi kuruyemiş çeşitlerini alıyoruz?

Türk tüketicisinin paketli kategoride hangi kuruyemişleri satın almaya yöneldiğine yönelik sıralamada ay çekirdeği başı çekiyor. Ay çekirdeği ve karışık kuruyemiş paketlerinden sonra üçüncü sırada tuzlu yer fıstığı yer alıyor. Yer fıstığını kuru kayısı, kuru erik, kuru üzüm gibi kuru meyveler (Altın Meyveler) takip ediyor. Sonrasında sırasıyla fındık, Antep fıstığı, kabak çekirdeği, badem ve kaju en çok tercih edilen paketli ürünler olarak öne çıkıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın