Türkiye’de 2005 yılında e-imza kanununun yürürlüğe girmesiyle başlayan e-dönüşüm süreci 2016 yılı başında e-tebligat, e-reçete, e-arşiv, e-fatura uygulamalarının zorunlu hale getirilmesi ile büyük bir ivme kazandı. Hali hazırda e-imza ile ihaleye katılma, dava açma, defter tutma, patent, ikametgah taşıma, bilet kesme, işyeri adresi değiştirme, tüketici hakem heyetlerine başvurma, ilaç alma, belge-bilgi saklama, borç bildiriminde bulunma, davalara çağırma gibi pek çok işlem kolayca yapılabiliyor.

İthalat uygulamaları, evrak belge yönetim sistemi, hastane belge yönetim sistemi, marka ve patent uygulamaları, kayıtlı elektronik posta (KEP) işlemleri gibi e-devlet kapısına eklenen yeni hizmetlerin ve çipli nüfus cüzdanlarının devreyegirmesiyle birlikte e-imzanın kullanım alanlarının da genişleyeceğini belirten E-Tuğra EBG A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran; “Gelir İdaresi Başkanlığı’nın faaliyet raporlarında sadece e-defter ve e-fatura kullananların toplam sayısı 2015 yılı Eylül ayı sonunda 20 bin civarındayken, bu yılın aynı döneminde 52 bin 214’e ulaştı. İnternet kullanıcı sayısı 2015 Eylül ayı sonunda 46.7 milyonken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nun 2016 Eylül ayı sonu verilerine göre 59.1 milyon oldu. Sayılar arttıkça e- imza üretimi de artıyor. Nitelikli elektronik sertifika üreticileri olarak 2016 yılını 2 milyon 200 adet e-imza ile kapatacağımızı düşünüyorum” dedi.

“2016’yı 2 milyon 200 bin sertifika ile kapatırız”

BTK’nın pazar raporlarının, 2013 yılı sonunda 770 bin 570, 2014 yılı sonunda 1 milyon 290 bin 26 ve 2015 yılı sonu itibariyle 1 milyon 644 bin 705 e-imza üretildiğini ortaya koyduğunu açıklayan E-Tuğra EBG A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran; sözlerini şöyle sürdürdü:

“2016 yılı Eylül ayı sonu itibariyle e-imzada 2 milyon 42 bin 51 sayısına ulaştık. Ben sektör olarak bu yıl sonunu 2 milyon 200 bin e-imza ile kapatırız düşüncesindeyim. Pazarımız her yıl ortalama olarak yüzde 4.2 seviyesinde büyüyor. Bu büyümeyi ve yeni uygulamaları dikkate aldığımda 2017 yılında 3 milyon elektronik sertifikaya ulaşacağımızı öngörüyorum. Sürecin verimli işleyişine destek olabilmek için e-tuğra olarak, e-imza üretim merkezlerimizin sayısını 40’ın üzerine çıkardık. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda yeni şubeler açmayı sürdüreceğiz. Şubelerin yanı sıra hizmetlerimizi Türkiye’nin birçok ilinde e-devlet uygulamaları konusunda verdiğimiz ücretsiz eğitim seminerleri ile de destekliyoruz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın