Market zincirlerinde rekabet devam ediyor. Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde organize perakendenin yüzde 80’i 4-5 büyük zincirin elinde bulunurken Türkiye’de büyüklerin payı yüzde 20’yi geçmiyor. Bu tabloya bakılırsa önümüzdeki yıllarda sektörde birçok satın alma ve birleşme kaçınılmaz görünüyor.

Son yıllarda bu anlattıklarımıza benzer bir öyküye sahip olan zincirlerinden biri de Onur Marketler’di. İstanbul ve Trakya’da 83 marketi bulunan Onur’un 2013 yılında discount mağazaları Onurex’ler Şok Market’e satılmıştı. Bu hamleden sonra Onur Market’in neler yapacağı merak ediliyordu.

Onur Marketler zinciri CEO’su Cemal Özen, bu satış sonrasında yaptığı açıklamada büyüme planları yaptıkları bilgisini vermişti. Geçen sürede Onur, önce 16 şubeli Efor Marketler zincirini bünyesine kattı. Onur Marketler’in şu anda 83 mağazası bulunuyor. Kasım ayında büyük bir satın alma daha gerçekleştirdi. Bu kez rota Bursa oldu. Firma Bursa’nın 70 mağazalı güçlü markası Şaypa Market’ini satın aldı.

Böylece market sayısı 153’e çalışan sayısı 4 bin 650’ye yükseldi. Mağazaların büyüklüğü ise 192 bin metrekareye ulaştı.

Bu satın alma ile ilgili yasal prosedürler tamamlanmış. İki markanın entegrasyonu 2017’nin mart ayına kadar tamamlanacakmış. Şaypa’ların tabelaları Onur olarak değiştirilecekmiş. Bu süreç tamamlandığında ise Onur, Türkiye’nin sekizinci büyük market zinciri olacakmış.

Onur’un satın alma ve büyüme planları bununla sınırlı kalmayacakmış. Özen ve ekibi entegrasyon tamamlandıktan sonra Ege ve Marmara’da büyüme planları yapıyormuş. Satın alma fırsatları çıkarsa değerlendirilecekmiş. Aksi halde firma yeni şubeler açarak büyüyecekmiş. Özen’in bu hamleleri yeni bir ulusal zincirin habercisi gibi…

Para Dergisi


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın