Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün geleneksel yılsonu basın toplantısını düzenledi.
12. kez düzenlenen toplantı, 3 saat 50 dakika sürdü. Bu süre içerisinde 67 soruya yanıt veren Putin, toplantının sonunda herkese “Mutlu yıllar” diledi.
Gazeteciler Putin’e Türkiye ile ilişkiler, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a suikast, Suriye’deki son durum, ABD başkanlık seçimleri ve Rusya ekonomisi başta olmak üzere birçok farklı konuda soru sordu.
Putin, dün düzenlenmesi planlanan bu yılki büyük basın toplantısını Karlov’un cenaze törenine katılmak için bugüne ertelemişti. Bu, Putin’in basın toplantısını ilk erteleyişi olmuştu.
Karlov suikastı
Sputnik’in haberine göre, Putin basın toplantısında özetle şu açıklamaları yaptı:
“Rusya, Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesiyle ilgili soruşturmada her şeyin açığa çıkarılmasını yakından izleyecek. Rusya herkesin adalete teslim edilmesi için çalışacak.
“Karlov’un öldürülmesi hem Rusya’ya hem de Rusya-Türkiye ilişkilerini bozmaya yönelik bir eylemdi. Rus uçağının düşürülmesinden sonra bu emri verenlerin amacının Rusya-Türkiye ilişkilerinin bozmak olduğu yönündeki açıklamalara şüpheyle bakıyordum. Fakat artık buna ikna olmaya başladım.
Türkiye ile ilişkiler
“Açık konuşmak gerekirse, uçağımızın Türk liderliğinin emri olmadan, Rusya-Türkiye ilişkilerine zarar vermek isteyen insanlar tarafından düşürüldüğü tezine şüpheyle bakıyordum. Fakat büyükelçimize bir polis tarafından düzenlenen saldırı ardından fikrimi değiştirmeye başlıyorum.
“Bana göre her şey mümkün. Yıkıcı unsurların, emniyet ve istihbarat teşkilatları ve ordu da dahil olmak üzere Türkiye devlet organlarına derin bir biçimde nüfuz etmiş olması mümkün. Fakat kendimde birilerini bir şeyle suçlama hakkını görmüyorum.
“Karlov’un öldürülmesi Rusya’nın Türkiye’yle olan ilişkilerine zarar verecek mi? Hayır.
“Bu trajedi ilişkilerimizi etkilemeyecek, çünkü bu ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Onları geliştirmek için pek çok şey yapacağız.
“İlişkilerimizdeki gerilimin ardından ortak bir zemin bulabildik. Umarım gelecekte uzlaşılar bulabileceğiz.”
Suriye savaşı
“Türkiye ve İran liderleri Halep’in kurtarılmasında büyük rol oynadı.
“Halep’ten neredeyse 100 bin kişi tahliye edildi. Bu, dünyadaki en büyük insani operasyon oldu. Bu, Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan), İran liderliği ve Suriye Devlet Başkanı (Beşar Esad) olmadan başarılamazdı.
“Bundan sonraki adım Suriye’nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak. İran, Esad ve Türkiye, Suriye’deki tarafların Astana’da barış görüşmeleri yapması konusunda mutabık.”
“Rusya, Türkiye ve İran’ın dahil olduğu üçlü format Suriye konusunda etkili olduğunu kanıtladı. Bu formatı devam ettirmek gerek.
“ABD’yi de Rusya, Türkiye ve İran’ın çabalarına katılmaya çağırıyoruz.”
Irak’ta Kürtlerin bağımsızlığı
Bir gazetecinin, “Iraklı Kürtlerin bağımsızlık taleplerine” ilişkin bir soruya da şu yanıtı verdi:
“Rusya’nın Kürt halkıyla her zaman özel ve sıcak ilişkileri oldu. Kürt Peşmerge güçleri terörizmle mücadelede olağanüstü derecede cesur ve etkili davrandı.
“Egemenliğe gelince, uluslararası hukuk çerçevesinde hareket edilmesi gerekiyor. Kürt halkının hakları korunacak fakat spesifik meseleler Irak ve Kürt halkı tarafından belirlenecek.
“Irak’ın iç işlerine karışmayacağız”
Putin, Rusya’da 2018’de düzenlenecek devlet başkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağına ilişkin soruya, “Bunu zaman gösterecek. Kararımı verirken, ülkede ve dünyada neler olduğuna bakacağım; yaptıklarımıza, yapabileceklerimize ve yapmamız gerekenleri göz önünde bulunduracağım” yanıtını verdi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.