“Sen o evi hayal et, gerisi Emlakjet!” sloganı ile 2006 yılından bu yana satılık veya kiralık dairelere en pratik şekilde ulaşma imkanı sunan Emlakjet.com’un 2016 verilerine göre, İstanbul’da en çok satılık daire arayan iller şöyle sıralanıyor: Ankara, İzmir, Adana, Kocaeli, Bursa ve Antalya.

İstanbul’da kiralık daire aramasında ise İzmir yüzde 10 ile başı çekerken, onu izleyen iller şöyle sıralanıyor: Bursa, Ankara, Kocaeli, Mersin ve Antalya.

İstanbul Finans Merkezi, talebi tetikledi
İstanbul’da markalı proje üreten firmaların pazarlama analizi noktasında hangi bölgelere eğilebileceğini gösteren Emlakjet.com verileri, İstanbul’un hem oturum hem de yatırım için konut satın almada güçlü bir cazibe noktası olma özelliğini koruduğunu gösteriyor. Büyük şehirlerde belli bir gelirin üzerindeki ailelerin yatırımlarını İstanbul’da gayrimenkulde değerlendirme eğiliminde olduğunu vurgulayanEmlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor:

“TÜİK’in Eylül ayında açıkladığı ‘Gelir ve Yaşam Koşulları 2015 Araştırması’nın bölgesel sonuçlarını da hatırlarsak, Türkiye ortalaması 16.515 TL olan yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirinin en yüksek olduğu bölge,  22.516 TL ile Ankara olurken bunu 22.067 TL ile İstanbul ve 19.689 TL ile İzmir izledi. Ankara’nın İstanbul’a yönelmesinde yüksek gelirin gayrimenkule yatırıma yönelmesinin yanı sıra pek çok kamu kurumunun ve bankaların İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında merkezlerini İstanbul’a taşıması ve atamaların olması da önemli bir etken oldu.”

Bu taşınma hareketliliğinin, Ankara’dan konut satın alma talebini tetiklediğine değinen Kunter, “İzmir, daha çok kira getirisinde İstanbul’u tercih ederken, Bursa ve Kocaeli’nin talebinde ‘bölgesel yakınlığın’, Mersin, Antalya ve Adana’da İstanbul ile iş bağlantıların ve ticaretin gelişmesinin payı olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Kasım satışı Ekim’le paralel seyretti, yüzde 25,1 arttı.
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre konut satışları Kasım’da da Ekim’deki gibi yüzde 25,1 oranında artarak 132.655 oldu. Ekim ayına paralel bir seyir, ipotekli, birinci el ve ikinci el satışlarında da mevcut. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,4 artarak 48.941 olurken toplam içindeki payı yüzde 36.9 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,5 artarak 63.467 olduğuna dikkat çeken Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter “Ekim’de bu oran yüzde 22’ydi ve yeni konut satışında yine artış görüyoruz. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 47,8 oldu. İkinci el konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,7 artarak 69.188’e yükseldi. Ocak-Kasım 2015 döneminde 1.146.721 konut satılırken şu an bu rakamın 1.198.740’e ulaşması ise, geçen yıl sonunda elde edilen yaklaşık 1,3 milyon adet konut satışına ulaşma beklentisini yükseltti. Bu olumlu tabloyu bizim verilerimiz de doğruluyor. Kasım ayında Emlakjet.com verilerine göre, kullanıcılar yüzde 66 oran ile sene ortalamasının üzerinden satılık konut araması gerçekleştirdi.” dedi. Kunter, sözlerine şöyle devam etti: “Piyasadaki gelişmelerin etkisi, TÜİK verilerine hemen yansımıyor, ancak her ay ortalama 100 bin konutun satıldığı Türkiye’de satışların bu düşmeyen seyrinin altında demografik özellikler ve konuta duyulan ihtiyaç da yatıyor. Zor durumda olan konutunu elden çıkarıyor, gerçekten ihtiyacı olan alıma yöneliyor. Konut alıcıları fiyatların daha da düşmeyeceğini öngörerek kampanyalardan yararlanma yoluna gidiyor. Bununla birlikte gerek dünya ekonomik konjonktürü, gerekse iç ve dış siyasi ve ekonomik tablo, piyasadaki alıcı ve satıcıları 2017’de daha ‘temkinli’ olmaya yöneltecek. Şu an ertelenen alımlar ise harekete geçmek için piyasada olumlu bir gelişme bekliyor. Yüksek kar beklememe eğiliminin sürecek olmasıyla beraber alıcıların pazarlık gücünün yüksek olduğu 2017 yılında ilk çeyreğin ardından bu talepte bir hareketlilik görülebileceğini öngörüyoruz.”

Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter: “2017’de yapısal reformlar hızla uygulamaya konmalı”
Kasım ayında hükümetin getirdiği yeni düzenlemelerin, özellikle sektörün 2017’deki kentsel dönüşüm vizyonunu geliştirdiğini vurgulayan Kunter, 2017 yılı sektör öngörülerini şöyle sıraladı: “Kasım’da yapı stoğunun yüzde 65’i depreme dayanıksız olan bölgelerin tek tek bina onayı almaksızın riskli alan ilan edilebilmesine olanak tanıyan yeni kentsel dönüşüm yönetmelik değişikliğinin yanında imar yönetmeliğinin ertelenmesiyle ruhsat alınma süresinin uzaması, kentsel dönüşümü hızlandıracak adımlar olarak dikkat çekti. 2017 yılı ayrıca gayrimenkul sertifikası gibi yeni sürdürülebilir finansman modellerinin daha sıkça konuşulduğu bir yıl olacak. Sektör, yeni yılda konut sektörünün finansal yapısını kuvvetlendirecek yapısal reformların gündeme alınmasını artık daha acil olarak bekliyor. Bununla birlikte, trendleri, sektördeki değişen ihtiyaçları dikkate alan, yeni neslin değişen tercihlerini projeksiyonlarına koyan ve teknolojiyi etkin kullanan firmalar, 2017’de daha kazançlı çıkacak.”
                                        


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın