Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Türkiye’ye gelen yabancı sermayenin 16.5 milyardan 8.1 milyar dolara düştüğünü açıkladı. Arda Ermut, Üst Düzey programında Arzu Maliki’nin sorularını cevaplandırdı….

2016’da Yatırımlar ne düzeydeydi, 15 Temmuz’dan sonra ne tür çalışmalar yaptınız?

Türkiye’de varlığı bulunan Uluslararası şirketlerin durumu çok çabuk kavradığını ve Türkiye ile ilgili endişelerinin olmadığını gördük..Biz 15 Temmuz sonrası Türkiye’deki Uluslararası yatırımcılarla hemen temasa geçtik bir sıkıntınız var mı diye.. Gördük ki Türkiye’de olan yatırımcılarda negatif bir algı yok, tam tersi bu dönemi yatırım haberlerine ihtiyaç duyulan bir dönem olarak gördüler ve bazı önemli yatırım kararlarını açıkladılar. Mesela PepsiCo’nun yeni yatırım kararı, Abraaj Capital’in 550 milyon dolarlık yeni fonunun açıklaması, Polat Enerjiyle EDF’in açıkladığı yeni yatırım, bizim Amerikalı fonu 2 sene için 950 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıklaması, Samsung, bunun gibi yatırımların açıklanmasıyla ve yine dev finansal kuruluşların GE ve Citibank gibi Türkiye’ye güvenlerini açıklamaları oldu..Bunların hepsi 15 Temmuz sonrası gerçekleşti.

Geçen senenin ilk 6 ayına göre yaklaşık %50 daralmayla kapatmıştık, tabiki bu sadece Türkiye ile ilgili bir durum değil, FED ile beraber gelişmekte olan piyasalara giden paranın azalması, ve bütün dünyada yatırım iştahının azaldığını gördük, ekonomideki Korumacı söylemler..

16.5 MİLYAR DOLARDAN 8.1 MİLYAR DOLARA İNDİ

Zaten 2016’da küresel yatırımlarda %15-20 gibi bir daralma var..

Bu senenin 10 ayında biz yaklaşık 8.1 milyar dolar yatırım çektik, bu seneyi de 10 milyar dolar bandında kapatabilirsek güzel olacak. Geçen sene 16.5 milyar dolar çekmiştik..

Bu sene maalesef hem Global gelişmeler hem bölgesel gelişmeler lehimize olmadı, maalesef terör saldırıları yaşadık, yani çok daha iyi kapatabileceğimizi düşündüğümüz bir yılı maalesef enerjimizin bir kısmını bu olaylar yüzünden kaybederek kapatmış olduk.

2017 için tabiki daha ümitliyiz..

Şunu da unutmamak lazım, burdaki yabancı firmalarda algı problemimiz yok ama, Türkiye’ye hiç gelmemiş firmalarda maalesef ciddi bir algı boşluğu var. Biz bunu mümkün olduğunca gidermeye çalışıyoruz.

Perakendede özellikle çıkışlar oldu. Neden?

Artan bir hacim ve konsolide olan bir pazar var, küresel kaynaklı bir çıkış bazı yatırımcılar dayanıp kalabiliyor, bazıları satın alma ve birleşmelerle yerini sağlamlaştırıyor, bazıları da daralıp bu ülkeden çekilip başka ülkelerde devam ediyorlar. Hem global ekonominin iyi olmaması hem de stratejik kararlar almaları dolayısıyla bu çıkşlar olabiliyor.

Mesela çıkışlar olurken, girişlerde oluyor, ICBC geldi, Bank of China şimdi geliyor, şimdi Odeobank sermaye artırımına gidiyor..Şimdi bakıyoruz ki gelişmekte olan yeni pazarlardan da çok ciddi bankaları Türkiye’ye çekmeye başladık,

2017 yatırımlarında neye ağırlık verilecek?

Startup yatırımları, teknoloji yatırımları ve inovasyon gibi Türkiye’nin ihtiyacı olan yatırımları çekmek istiyoruz. İlgilendiğimiz projeler var..Türkiye’nin de genç nüfusu var ve büyük bir potansiyele sahibiz.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu’ya yatırım çekmek için hangi çalışmaları yapıyorsunuz?

Daha emek yoğun ve maliyet yoğun sektörlerde yatırım çekme imkanımız daha fazla fakat üst düzey katma değer gerektiren bazı sektörlerde tabi yatırım çekmemiz zaman alacak. İlk etapta orda bizim hali hazırda Türk yatırımcılarımızı o katma değer zincirinde yer almış yatırımcılarımızın bir kısmını oraya çekebilirsek ve bir altyapı oluşursa yabancı yatırımcıların da gelmesi kolaylaşacak. Yatırımlarda bu kümelenme mantığı çok işliyor. Ordaki ekosistem oluştukça yatırımlarda umut ediyorum artacaktır.

yabanci-sermayede-buyuk-dusus-16-5-milyardan-8-milyar-dolara-187177


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın