Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıda alınan kararlar, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklandı. Tedbirler arasında üretim ve ihracata yönelik teşvikler ile asgari ücret prim ödemelerinin ötelenmesi de bulunuyor.
Reel sektörün desteklenmesi, istihdamın artırılması, reformların kaldığı yerden devam edilmesi ve hızlandırılması, kamuda tasarruf yapmaya devam edilmesi gibi hususlarda kararlar aldıklarını belirten Yıldırım’ın açıklamaları satır başlarıyla şöyle:
250 milyar TL’lik yeni kredi
“Üretimle ihracatla uğraşan sektörün sıkıntılarını biliyoruz. Yatırım, ihracat yapan bütün kesimlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu çerçevede, yeni bir tedbir daha almış bulunuyoruz. Firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var. Bu sıkıntıyı rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlamak, hatta istihdamı artırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle, kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz.
Piyasada KOBİ’ler, büyük işletmeler, ihracat işiyle uğraşanlar, yani ekonomimizi ayakta tutan bütün sektörlere nakit sıkışıklığını giderecek ve işlerini düzene sokacak yeni bir kaynak oluşturuyoruz. Yani bugün 40 milyar civarında sıkışıklığı olan firmaların, bunun çok çok üzerinde 250 milyar liralık yeni bir kredi hacmi getirmiş oluyoruz. Bundan ağırlıklı olarak KOBİ’ler, küçük işletmeler, esnaflar, orta ölçekte işletmeler yararlanacak. Ayrıca ihracatla, ticaretle uğraşanlar da bundan istifade edecek.
İhracat kredisi teminatları
İhracat kredilerinde garanti, yani teminat yüzde 100. KOBİ’lerde yüzde 90, ticari kredilerde yüzde 85 uygulanacak. Demek ki istihdamımızın yüzde 65-70’ini oluşturan, firma sayısı olarak yüzde 98’ini oluşturan, ihracatımızın yüzde 60’ını oluşturan KOBİ’lere bir ilave kıyak yapmış oluyoruz. Buna da ihtiyaç var.
İhracatta niye yüzde 100? Çünkü ihracatçı satıyor, sattığının parasını da hemen alıyor. Çok kısa vadeli bir şey. Bu nasıl olacak? 250 milyar lirayı vereceğiz de, bunun karşılığı var mı yok mu diye soru akla gelebilir. Burada bütçe açığını artıracak, borçlanma gerektirecek bir plan, düşünce yok. Bu sadece 2017 bütçesinde ve arızi gelirlerde gelen paralarla karşılanacak. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle bunu gerçekleştirmiş olacağız.
İmalata yönelik yatırımlara katkı
İkinci ve bunun devamı olan konu da, 2017’de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek, artmasını sağlamak amacıyla imalat sanayiine yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek. Biraz daha detay verirsek, 2017’de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını, mevcudun üzerine yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Bu ne demek? Yani o sadece o yatırımla sınırlı değil, bütün işin içinde kullanabilecek. Teşvikin tamamını, diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz.
Müteahhitlik hizmetlerinde KDV iadesi
Yurt dışı yükleniciler veya müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde, firmaların yurt içinden sağlayacağı Türk malı ve hizmetlere yönelik kısımda sıfır faiz uygulaması getiriyoruz. Yani buradan oraya yapacağınız işlerde götüreceğiniz mal ve hizmetler için ayrıca bu kredilerden faiz alınmayacak.
Bilim Sanayi Bakanlığımızın KOBİ’lere yönelik bir desteği var. Bu destek çerçevesinde mevcut bilançolarını esas alarak, işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak.
İstihdam destekleri
İşyerleri kapanmasın, istihdamı korumak ve artırmak için de bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler özel sektör işverenlerinden asgari ücret desteğinden yararlananların, bu destekten yararlanmalarına esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde, 2017 Ocak – Şubat – Mart, üç aylık primlerini 2017’nin Ekim – Kasım – Aralık ayına öteliyoruz. SSK primlerini senenin son üç ayında ödeyecekler. Bunu da ilave yük, faiz gelmeden yapacak.
İşsizlikte hafif bir kıpırdanma var. Bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya, özel sektör firmalarımızın maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var. Bu bağlamda 2017’de, özel sektörde toplam 500 bin vatandaşımızı İŞKUR’un aktif iş gücü programından yararlandıracağız.”
Kamu 2017’de tasarruf yapacak
Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasının sonunda, “Son söyleyeceğim şey, önce milletten bir şey isterken kendimiz ne yapıyoruz, ona bakmamız lazım. Devlet olarak 2017’de muazzam bir tasarruf yılı olacak. Çok ciddi tasarruflar yapacağız. Önceliği olmayan harcamalar, yeni bina alma, yeni araba alma vesaire, gereksiz masraflar yapılmayacak. Fuzuli yere seyahatler, bunlardan kaçınacağız. Bir anlamda vatandaşlarımızdan bir şey isterken, ‘hadi dövizini bozdur ülkene omuz ver’ derken, önce devlet kurumları olarak bizler elimizi taşın altına koymamız lazım” açıklamasını yaptı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.