Avusturya’nın güneşi bol kayak bölgesi Sölden’in Giggijoch teleferiği, saatte 4.500 kişilik yolcu taşıma kapasitesiyle, güç ve konfor bakımından yeni boyutların öncülüğünü yapıyor. Vadideki başlangıç istasyonundan (1.362 metre) zirve istasyonuna (2.283 metre) kadar yolcuları niteliksel bir kuantum sıçraması bekliyor. İstasyon binalarında ferah alan, hava ve ışık, geniş on kişilik kabinler, büyük ve iyi donatılmış yürüme alanları, belirgin ölçüde daha kısa yolculuk süreleri, muazzam sarsıntısız yolculuk, hemzemin ve engelsiz biniş ve iniş yolları en iyi şekilde düşünülmüş.

Yeni boyutlara varış

Güney girişli ve oldukça dikkat çekici olan zarif başlangıç istasyonu sekiz bilet gişesinden oluşuyor. İstasyon ayrıca kayak bölgesiyle alakalı en modern bilgi teknolojilerini içeren 13 metre yüksekliğinde hemzemin bir gişe salonunu barındırıyor. Bu salonun üstünde adeta havada asılı olarak yukarı çıkan bir biniş platformu yükseliyor. Buraya otopark seviyesinden iki yürüyen merdiven ve iki asansör yardımıyla büyük bir rahatlıkla ulaşılıyor. Biniş platformuna ayrıca otopark binasından ve pist bağlantısından da ulaşılabiliyor.

Hızlı taşıma, muazzam sarsıntısız yolculuk

Yeni Giggijochbahn teleferiği yolcularını kuyrukta bekletmeden azami hızla kayak bölgesine ulaştırıyor. Bu teleferik 5,5 m/sn hızla hareket ediyor. Saatte 4.500 kişi taşıyan 134 kabin ve çok incelikli bir biniş sistemine sahip. Yolculuk başladıktan sonra seyir de oldukça konforlu. Bu sistem diğer benzeri on kişilik kabinlerde olduğundan 20 santimetre daha geniş koltukları ve son derece sarsıntısız hareketiyle de rakipsiz. Teleferikte dünya pazarı lideri Avusturyalı firma Doppelmayr’ın ilk defa Giggijochbahn teleferiğinde kullandığı bu yeni teleferik teknolojisi burada kendini gösteriyor. 26 komple yeni dikilen destek ayağı ve 2.650 metre eğik mesafe boyunca yaklaşık 920 metre yükseklikteki yolculuk, sadece 9 dakika sürüyor. Tüm güzergâh misafirlerin güvenliği için aydınlatılarak, kamera ve hoparlörlerle donatıldı.

Dağda hemzemin biniş imkanı

Zirve istasyon binasına vardıklarında yolcular en yeni teknolojinin avantajlarını bizzat yaşıyorlar. Biniş ve iniş bölümünün tasarımı ilk defa “kemik şeklinde” gerçekleştirildi. Somut olarak bunun anlamı şu: Adeta bir metro treninin vagonları gibi, on adet kabin bitişik düzende tek bir sırada duruyor ve yolcuların binip inmesini bekliyor. Bu “hemzemin biniş” (Level Walk In) pist ve telesiyejlere rahat, stressiz ve engelsiz bir erişim sağlıyor. İstasyonun tam boyutları ancak varıştan sonra belli oluyor. Folyo kaplı çelik konstrüksiyon sadece istasyon düzlemini ve onun üstündeki gondol istasyonunu değil, ayrıca her biri yaklaşık 250 m2 genişliğinde bir spor mağazasını ve bir kayak deposunu da barındırıyor. Bir kayak günü bundan daha konforlu başlayamaz. Kış ayakkabılarıyla rahatça trenden inip, yürüyen merdiven ya da asansörle istasyona çıkıp, ısıtılmış kayak ayakkabılarını giyip, kayaklarınızı alır ve yola çıkabilirsiniz.

Sölden, kayak bölgesi için yenilenmiş mimari bir kilometre taşı

Halihazırda var olan başarılı bir işbirliği, Giggijochbahn teleferiğinin yeni inşasında da kendini kanıtladı. Mimar Johann Obermoser, Gaislachkoglbahn teleferiğinden ve Gaislachkogl dağındaki ice Q gurme restoranından sonra, yeni Giggijochbahn teleferiğinin tasarımına da imza attı. Bu sayede Obermoser, Sölden kayak bölgesinin yeni mimari bir anıtına daha imza atmış oldu. Obermoser Mimarlık Bürosu bina gövdesini son derece göz alıcı bir şekilde inşa etti. Biniş platformu 13 metreye yükseltildi ve arsa üzerinde mümkün olabilecek en küçük ayak izine sahip bir istasyon konsepti oluşturuldu. Zarif, kule şeklindeki masif bina teleferik teknik tesisatını da içinde barındırıyor, uzaktansa adeta bir anıt gibi görünüyor. Yükseltilmiş biniş platformu, Ötztal Alp dağlarının manzarasını taşıyan şeridin arkasında kayboluyor. Bina gövdesinden dışarı taşan platformun alt tabanı, ayna gibi olan yüzeyiyle bir hafiflik hissi veriyor. Işık efektleriyle manzara resmi farklı atmosferlere dönüştürülebiliyor. Hepsinde hizmet ve konfor faktörüne büyük önem gösteriliyor. İki yürüyen merdiven aynı zamanda, doğrudan kayak pistine ve otopark binasına bağlantılı olan biniş bölümüne de ulaşımı sağlıyor.

Sürdürülebilir enerji yönetimi

Sölden dağ teleferiklerinin genel enerji yönetimi ilkelerine göre, başlangıç ve zirve istasyonları da çevre dostu ve sürdürülebilir bir şekilde ısıtılıyor. Başlangıç istasyonu bir su ısıtma pompasına sahip. Tepe istasyonunda da ısıyı geri kazandıran bir sistem var. Isı eşanjörlü, iki adet hava ısıtma pompalı, beton, gövde içi boru sistemli ve hava ısıtmalı bir sistem bu sayede çevre korumanın da hizmetinde.

Yukarı dönüşüm: Hochoetz’de eski teleferik ikinci baharını yaşıyor

Ziyaretçilerini yeni kayak bölgesine ulaştıran Giggijoch teleferiği, burada bulunan teleferiklerin üçüncü neslini oluşturuyor. Ondan önceki teleferik yaklaşık 37.000 işletme saatinden sonra, en son 17 Nisan 2016’da Sölden kayakçılarını taşıdı. Ancak  bu son kez Sölden turistleri için geçerli oldu. 1998 yılından beri hizmet vermiş olan sistem, önümüzdeki kıştan itibaren Hochoetz kayak bölgesinde tekrar hizmete geçecek. Böylelikle Ochsengartenbahn teleferiğinin görevini üstlenerek, kayak bölgesinin kapasitesini arttıracak.

10-EUB Giggijoch teknik bilgiler

Üretici:     Doppelmayr

Sistem:      Ayrılabilir klemensli 10 kişilik kabin teleferik

Alt istasyon rakımı 1.362 m
Tepe istasyon rakımı 2.283 m
Eğik düzlem mesafesi 2.650 m
Rakım farkı 920 m
Yolculuk hızı 6,5 m/sn (değişken)
Saatlik taşıma kapasitesi 4.500 kişi
Yolculuk süresi 8,87 dk
Kabin sayısı 134
Destek ayağı sayısı 26
Halat uzunluğu 5.371 m
Yapım yılı 2016

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın