Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan; Bir şehrin büyümesi için eğitim çok önemlidir. Eğer eğitim varsa inavosayon var demektir.
Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl; Gelecek inşaatta değil akıllı şehirlerde
Sampaş Genel Müdürü Şekip Karakaya; Şehirlerde ‘insan’ odaklılık da teknoloji  kadar önemlidir.
REED TÜYAP, Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) işbirliğiyle düzenlenen Marka Şehirler Zirvesi’nin ilk günü, Türkiye ve dünyanın önde gelen kentlerinden İstanbul’a gelen birçok yerel yöneticiyi aynı çatı altında buluşturdu.
Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) işbirliğiyle düzenlenen Avrasya Kent Fuarı kapsamında gerçekleşen Marka Şehirler Zirvesi’nin en önemli gündem maddesini ‘Geleceğin Marka Şehirlerinde Pop-up Uygulamalar’ ve ‘Marka Şehirlerin Yönetiminde Ulaşım, Teknoloji ve İletişim’ adlı paneller oluşturdu.
Zirve kapsamında; ‘Geleceğin Marka Şehirlerinde Pop-up Uygulamalar’ı adlı panelinin açılış konuşmasını Pendik Belediye Başkan Yardımcısı M. Sami Divleli yaparken oturumun moderatörlüğünü Konya Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Yaşar İncikli yaptı.
Sampaş Genel Müdürü Şekip Karakaya, Türk Telekom Kurumsal Çözümler ve İş Orakları Direktörü A. Esat Sönmezer, Dannieh Belediyeler Birliği Başkanı Mohammed Saadieh ve Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Daire Başkanlığı, Planlama Uzmanı Özhan Yılmaz konuşmacı olarak yer aldığı panelde, akıllı şehirlerde olan düzenlemeler konuşuldu.
Yılmaz: Yaşanabilir şehirler için kaynakları etkin kullanmak gerekir
Panelin açılış konuşmasını yapan Pendik Belediyesi Başkan Yardımcısı M. Sami Divleli,  Pendik Belediyesi’nin akıllı şehircilik adına gösterdiği gelişimden ve bu gelişim için kullanılan yeniliklerden bahsetti. Sürdürülebilir şehircilik adına gelecek nesillerin çok önemli bir konumda olduğunu söyleyen Divleli, Pendik Belediyesi olarak çocuklara sürdürülebilir şehircilikle ilgili bilgi verdiklerini belirtti. Divleli’den sonra konuşan Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Daire Başkanlığı, Planlama Uzmanı Özhan Yılmaz, akıllı şehir projelerinin anahtar teslim projeler olmadığını, uzun vadeli bir vizyona sahip projeler olması gerektiğinin altını çizdi. Yılmaz, “Akıllı şehir dediğimizde ilk olarak ‘modernleşme’ çabası olarak görülmelidir. Gelişen teknolojinin nimetlerinden faydalanarak yaşanılabilir şehirler oluşturma, yenilikçi çözümler üretme ve daha kolay yaşanabilir bir şehir oluşturmak için kaynakları etkin kullanmak gerekmektedir.” dedi.
Sönmezer: Sürdürülebilir şehircilik için enerji kullanımı çok önemli
Panelin ikinci konuşmacısı olan Türk Telekom Kurumsal Çözümler ve İş Ortakları Direktörü A. Esat Sönmezer,  mega şehirlerin oluşmasının insanlık ve dünya için çok önemli olduğunu belirtti. Yeni teknolojilerin akıllı şehirlerin oluşmasında önemli bir vizyona sahip olduğunu aktaran Sönmezer, “Daha düşük seviyede enerji harcayabilecek teknolojilerin ortaya çıkması sürdürülebilir şehircilik için çok önemli. Biz marka olarak, bu konuda çalışmalar yapıyor ve cihazlarımızı bu bakış açısıyla geliştiriyoruz.  Bilim adamları ortamdaki radyasyondan, ışıktan, titreşimden ve sesten etkilenerek kendi kendine enerji depolayabilecek cihazlar üzerinde çalışıyor. Aslına bakarsanız sonsuz miktarda veri üretiyor, bu da dijital ayak izimizi günden güne artırıyor. Bu nedenle yerel yönetimler bu oluşan veriler sebebiyle her geçen gün artan dijital ayak izi için, bireyleri kişisel güvenliklerini gözeterek çalışmalar yürütmeliler. Bu kapsamda marka olarak, yerel yönetim ziyaretlerimizde akıllı şehirlere ulaşmak için nasıl birlikte projeleri hayata geçirebiliriz diye konuşuyor ve projeler oluşturuyoruz” diye açıkladı.
Dannieh Belediyeler Birliği Başkanı Mohammed Saadieh ise turizm ve kültürel değerlerin ‘marka şehir’ olmak için önemli unsurlardan biri olduğunu aktardı. Yerel yönetimlerin bulundukları ülkenin ve şehrin kültürel geçmişi üzerinden çalışmalar yapması gerektiğinin altını çizen Saadieh, kendi şehrinin kültüründen ve kadim tarihinden kısaca bahsederek, Türkiye’nin de turizm alanında çok önemli bir dünya markası olduğunu söyledi.
Karakaya: Şehirlerde ‘insan’ odaklılık da teknoloji kadar önemlidir
Panelin son konuşmacısı olan Sampaş Genel Müdürü Şekip Karakaya’da, ”Marka şehirler ve marka şehirlere ulaşmak için ‘akıl’ çok önemlidir. Günümüzde baktığımızda ‘alın’  terinin yerini ‘akıl’ teri almış, Türkiye’nin geleceği işte bu kavram ile oluşturulmalıdır. Ve fakat akıllı şehirlere ulaşmak için.  Şehirlerin insan yaşamına uygun sosyal, ekonomik ve kültürel dönüşümlerini yapması gerekmektedir. Toplumun ve insanın yararına geliştirilecek Ar-Ge ve inovasyoan destekli akıllı kentsel projeler, şehir uygulamalarının ana hareket noktası olmalıdır.”
Demircan: Rotası belli olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez
Zirvenin ikinci oturumu olan Marka Şehirlerin Yönetiminde Ulaşım, Teknoloji ve İletişim panelinde; açılış konuşmasını yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, marka şehirlerin sürekli olması ve yeniliklere ev sahipliği yapması gerektiğini söyledi. Rotası belli olmayan gemiye hiçbir rüzgarın yardım edemeyeceğini aktaran Demircan, “Marka olmak için fark yaratmak, bunu sürdürmek ve sürekli üzerine bir şeyler koyarak iddialı olmak gerekmektedir. Farklı ve iyi bir ürün üretmek herkesin yapmadığı bir şeyi yapmak, sürdürülebilir olmak ve bu farklılığın aynı standartta kalmasını sağlamak, size kalite ve akıllı bir şehrin kapılarını açar. Öte yandan şehirlerde idareyi kurmak için ekonomi, sosyal ve kültürel hayatı doğru bir mekansal planlama ile birleştirmek gerekmektedir. Aslına bakarsanız bir şehrin büyümesi için eğitim çok önemlidir. Eğer eğitim varsa inavosayon var demektir. İhtiyacımız olan ürünleri kaliteli ve sürdürülebilir üretmek ancak inovatif bakış açısıyla gerçekleşebilir.”
Akçıl: Gelecek inşaatta değil akıllı şehirlerde
Panelin bir diğer konuşmacısı olan Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl, akıllı şehirler için aktif çalışan sivil toplum kuruluşlarının ve teknoloji platformların olması gerekliliğinden bahsetti. Bu konuyu devletin gündem maddeleri arasına sokmanın önemli olduğunu aktaran Akçıl, “Belediyelerimizin vizyona ihtiyacı var. Belediyecilik anlayışımız değişmeli ve belediyelerin koordinasyonlarını yürütecek yeni birimler oluşturulmalı. Akıllı şehirler insan hayatına odaklanmış olmalı.  Bu nedenle dataları tek bir noktadan yönetmek bu önemli. Aslına bakarsanız şehirleşmede belli standartları yakalamak lazım, tek başına akıllı şehir olmaz. Bu nedenler belediyeler özel sektörlerden destek almalı. Çünkü gelecek inşatta değil, akıllı şehirlerde” dedi.
Şahin: Akıllı toplu taşıma sistemleri, gelişim için önemlidir
İstanbul Otobüs A.Ş Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin ise şirketlerinde bulunan 1085 aracın tamamının akıllı sitemlerle donatılmış olduğunu aktardı. Akıllı şehirlerin insanların yaşamını kolaylaştırmak için planlanması gerektiğini söyleyen Şahin, “Dünyanın en önemli marka şehirlerine baktığımızda, kültürel ve sosyal tanınırlıklarıyla isim yapmış şehirlerdir. İstanbul’da kendi segmentinde ismini dünyaya tanıtan bir markadır. Ayrıca bir şehirde insan ve araç sayısının fazla olması, gelecek dönemde toplu taşımanın ne kadar önemli bir kavram olduğunu ortaya çıkaracaktır. Bu bağlamda, şehirlerin gelişiminde ve insanların rahat ulaşımında önem taşımaktadır.
Panelin son konuşmacısı olan Amman Büyükşehir Belediyesi Proje Yöneticisi Faten Abu Ghaida’da Umman’ın köklü bir geçmişe sahip olduğundan ve hızla geliştiğinden bahsetti. Umman’ın ‘Şehir Geliştirme ve Planlama Ödülü’ aldığını belirten Ghaida, “Teknolojik ihtiyaçları karşılamak hizmet statüsünü ve kalitesini arttırmak için önemli unsurlardır. Ulaştırma teknoloji ile iç içe gerçekleştirilen projeler, sürdürülebilirlik şehircilik açısından vazgeçilmemesi gereken en önemlidir.
Öte yandan Marka Şehirlerin Yönetiminde Ulaşım, Teknoloji ve İletişim adlı panelde konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı İsmail Kesgin’de kendi belediyesinin gelişim hikayelerini ve akıllı şehir uygulamalarını panel katılımcılarıyla paylaştı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın