Plansız kentleşme, yoğun tarımsal ve endüstriyel faaliyetler ile turizm faaliyetlerinin etkileri sonucunda su kaynakları üzerindeki kirlilik baskısı her geçen gün artıyor. Mevcut sucul çevre ve insan sağlığına yönelik iyileştirme ve koruma tedbirleri yetersiz kalıyor. Su kaynakları üzerindeki kirlilik baskısına karşı mücadelede bütüncül yaklaşımların ortaya konacağı sistemlere ihtiyaç duyuluyor.

Su kaynaklarının ileri teknolojilerle yönetimine ilişkin, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile İTÜNOVA Teknoloji A.Ş., “Endokrin Bozucu Kimyasallar Ve Arıtma Teknolojilerinin Araştırılması Projesi” için işbirliğine gidiyor. Proje, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katılımıyla 3 Kasım Perşembe günü Ankara Wynhdam Grand Otel’de gerçekleştirilen toplantıda kamuoyuna tanıtıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı ve üst düzey bürokratların hazır bulunduğu tanıtım toplantısında, su kaynaklarına etkisi bulunan endkrin bozucu kimyasalların tespit edilerek sucul ekosistemlerdeki mevcudiyetinin belirlenmesi ve azaltılmasına yönelik ileri teknolojiler anlatıldı.

ÖZKALDI: “SU KAYNAKLARINI ETKİN YÖNETMELİYİZ”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı, İTÜNOVA ile birlikte önemli bir projeye başlanıldığını belirterek, kamu özel sektör ve üniversite işbirliğinin önemine işaret etti. Özkaldı şunları söyledi: “Su kaynaklarımızı en etkin bir şekilde yürütmek zorundayız. Ülkemiz su stresi yaşayan bir ülke ve bunu çok iyi yönetmek zorundayız. Bakanlığımız bu esas doğrultusunda miktar ve kalite bazında su yönetimini ele almaktadır.

PROF. DR. KARACA: “İTÜ TEKNOKENT ALANINDA EN İYİSİ”

Türkiye’deki ekosistemin devamlılığı ve insan sağlığının korunması bakımından projenin çok önemli bir hedefi olduğunu açıklayan İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ise konuşmasında şu bilgilere yer verdi:

“Kamu-özel sektör işbirliğinde İTÜ Teknokent son derece yeterli donanıma sahiptir. Türkiye’de Teknokentler 2.4 milyar dolar ihracat yapıyor ve bunun 925 bin doları İTÜ Teknokent tarafından gerçekleşiyor. Bu projenin oluşmasında bakanlığımız ve genel müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Türkiye, su ve hava kalitesinde belirli bir seviyeye geldi. Bu alanlarda ciddi birikimimiz var. Bu projelerle daha ileriye gideceğimize inanıyorum.”

“SU KAYNAKLARINI KORUMALIYIZ”

Toplantıda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı yeryüzündeki su miktarının sabit olduğunu hatırlatarak, artan su tüketimi ve sanayileşme nedeniyle kullanılabilir suya olan talebin arttığını vurguladı. Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı 1.420 m3 gibi az bir oran olduğunu belirten Kınacı, “Bu nedenle su kaynaklarını korumalıyız. Kaliteyi korumak ve verimli bir şekilde kullanmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

PROJENİN DETAYLARI

Avrupa Birliği uyum kapsamında gerçekleştirilecek proje, AB mevzuatı içerisinde bulunan ekosistemin devamlılığı ve insan sağlığının korunması bakımından da önemli bir işlev üstlenecek. Proje, sudaki ekolojik dengenin yanı sıra çocuklarda doğuştan şekil bozuklukları, kanser, cinsel gelişimde gecikme, sinir sistemi gelişiminde gecikme gibi hastalıklarda insan sağlığını korumayı amaçlıyor.

T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün İTÜNOVA Teknoloji A.Ş. ile birlikte gerçekleştireceği proje iki yıl sürecek. Çalışma usullerinin belirlenmesi sonrası endokrin bozucu kimyasallar tespit edilecek, gözlemlenecek, konuyla ilgili eğitim çalıştay ve toplantılar düzenlenecek, uygun arıtma teknolojilerine yönelik tespitler gerçekleştikten sonra alıcı ortamlar için limit değerleri önerilecek. İTÜNOVA, kamuya “Endokrin Bozucu Kimyasallar Ve Arıtma Teknolojilerinin Araştırılması” konusunda önderlik edecek.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın