ABD Tarım dışı istihdam verisi ekim ayında 161 bin seviyesinde geldi. Beklenti 173 bin seviyesindeydi.   Bununla birlikte eylül ayı verisi 156 binden  191 bin  seviyesine, ağustos ayı verisi 167 bin’den  176  bin’e ‘ya yukarı revize edilirken, temmuz verisi ise 275 bin’den  252 bin seviyelerine  revize edilmiş. Raporda 2016 yılında ortalama istihdam artışı, 181 bin  olarak açıklandı. Bu açıdan bakarsak veriler bu yılın ortalamasının altında.
İşsizlik oranı %4.9 olarak açıklandı. Geçen ay %5 seviyesindeydi. Çok küçük bir değişim var. Katılım oranında gerileme var ancak istihdam edilebilecek nüfusta da gerileme görülüyor. İşsizlik oranında bunun bir miktar aşağı yönlü etkisi olmuş olabilir.

Veriler Aralık’ta faiz artışını destekliyor
 Açıklanan verilerin,  en dikkat çeken tarafı ise ortalama saatlik kazançlardaki yıllık artışın, %2.8 seviyesine gelmesi. Eylül ayında bu artış %2.7 seviyesindeydi. Temmuz ayında ise %2.4 olarak gerçekleşmişti. Saatlik ortalama artış yıllık bazda yükseliyor. Bu Fed’in yakından takip ettiği bir rakam. Ancak sorun bu verilerin enflasyona güçlü bir şekilde yansımıyor olması,ancak yine de veriler  aralık ayında olası bir faiz artışını destekliyor.

Ücretlerdeki artışın hızlanması enflasyon habercisi olabilir
Genel olarak veri, istihdam tarafında çok güçlü değil. Nötr olarak yorumlanabilir. Önceki aylardaki yukarı revizeler güçlü bir görünüm veriyor.  Ayrıca yıllık ücret artışları kanadında bu oranın yükseliyor olması ileride enflasyon habercisi olması açısından iyi bir gelişme. Aralık ayı faiz artırım senaryolarını destekleyen bir veri diyebiliriz.
Fiyatlamalarda şimdilik ABD seçim belirsizliği daha ağır basıyor. Veri sonrasında dolar endeksinde 97 seviyesinden 97.32 seviyesine sınırlı bir yükseliş oluştu. EURO*USD paritesinde çok hafif bir gerileme gözlüyoruz. Sterlin’de, Brexit konusu daha baskın görünüyor ve dolara karşı güçlü duruşunu koruyor. Altında ise satışlar şimdilik gözlenmiyor. ABD doları üzerindeki fiyatlamalarda, seçime yönelik belirsizliğin daha ağır bastığı söylenebilir.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın