Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerine Avrupa ve dünyaya açılma fırsatı sunan Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2016 Programı’nın sonuçları, Deloitte Values House’da düzenlenen ödül töreniyle açıklandı.

Türkiye’de on birinci yılını tamamlayan programın bu yılki birincisi, 2009 yılında Ankara’da faaliyetlerine başlayan ve son dört yılda %16014’lük büyüme kaydeden Bilgikent Bilişim A.Ş oldu. SNI Teknoloji Hizmetleri A.Ş. %6354’lik büyüme ile ikinci olurken, Hype %4894’lük büyüme oranı ile üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinin kıyasıya yarıştığı programda Cardtek Teknoloji Özel Ödülü’nün sahibi olurken, Büyükler Ligi olarak anılan ve 2015 mali yılı süresince gelirleri 50 milyon Euro ve üzeri olan teknoloji şirketlerinin, son dört yıldaki büyüme hızlarına göre kendi aralarında değerlendirildiği ‘Big Stars’ kategorisinde ise Aselsan, BilgiKent, Bimsa, TurkNet ve Innova yer aldı. Innova Bilişim Çözümleri A.Ş. ayrıca programın başladığı 2006 yılından bu yana Fast 50 listesine girebilme başarısı gösteren tek şirket olma özelliği taşıyor.

Deloitte Türkiye Ortağı ve TMT Lideri Tolga Yaveroğlu, yaptığı açılış konuşmasında; “Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye Programı’nı bu yıl on birinci kez gerçekleştiriyoruz. O günden bu yana sektörde yaşanan büyüme ve gelişim sevindirici. Deloitte Türkiye olarak kurumların bu alana yaptığı yatırımlar ve hayata geçirdikleri çalışmalar bizi heyecanlandırıyor. Fast 50 programı 2006 yılında başladığında bugün sıralamamızda yer alan kurumların çoğunun o zaman henüz kurulmamıştı; bugün ise burada kendilerine ödüllerini veriyor olmaktan ötürü çok mutluyuz. Deloitte Türkiye olarak, 2006 yılından bu yana sürdürdüğümüz Fast 50 Programı ile amacımız kurumların sağlam bir finansal yapı oluşturulması, sermayeye erişim, nakit akışının yönetimi ve şirketlerin yatırımcılar nezdinde farkındalıklarının artırılmasına katkı sağlamak. Ancak programımız bunun yanında bilinirliğine ve çalışan motivasyonuna katkıda buluyor ve bu başarılı kurumların Türkiye’yi global olarak da başarıyla temsil etmelerine imkan tanıyor. Gelecek dönemde bu şirketleri geliştirdikleri yenilikçi teknolojiler ile yurt dışında kendilerinden söz ettirmelerini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

Etkinlik kapsamında ayrıca, Deloitte Türkiye M&A Hizmetleri Ortağı Başak Vardar’ın moderasyonu, Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, DGSK Private Equity Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoğlu ve Revo Capital Genel Müdürü Cenk Bayrakdar’ın katılımı ile gerçekleşen ‘Teknoloji Şirketlerinin Yatırım Yolculuğu’ konulu panelde bilişim sektörünün gelişimi ve geleceği değerlendirildi.

2016 Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye Programı’nda ilk 10’a giren şirketler

SıraŞirket AdıBüyüme OranıFaaliyet Alanı
1Bilgikent Bilişim A.Ş16015%Donanım
2SNI Teknoloji Hizmetleri A.Ş.6355%Yazılım
3Hype4894%Medya
4ARD GRUP BİLİŞİM MEDİKAL DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ.3829%Yazılım
5ANT YAZILIM VE BİLGİSAYAR SAN.TİC.LTD.ŞTİ. (Anttech)1629%Yazılım
6Robotistan Elektronik Ticaret A.Ş.1177%Donanım
7KARTNET BİLGİSAYAR SAN. VE TİC A.Ş (Cardtek)534%Donanım
8P.I. Works TR Bilişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.465%Yazılım
9BNTPRO Bilgi ve İletişim Hizmetleri432%Yazılım
10Logsign384%Yazılım

Fast 50 CEO Anketi Sonuçları:

– Geçtiğimiz yıl CEO’ların %37’si 12 ay içinde ekonominin büyüyeceğine inancını paylaşırken bu oran yeni araştırmada %42’ye yükseldi. Aynı şekilde bir önceki araştırmada ekonominin küçüleceğini ya da durağan kalacağını savunan CEO oranı %63 iken bu yıl gerçekleştirilen araştırmada %57’ye düştü.

– CEO’ların %61’i önümüzdeki 12 ay içinde işgücü büyümesinde maksimum %25 gelişim beklerken, sadece %9’u %50’den fazla büyüme beklediğini paylaştı. Geçtiğimiz yıl aynı oranlar sırasıyla %58 ve %5 olarak raporda yer almıştı.

– CEO’ların çoğunun önümüzdeki 12 ayda organik büyümenin sağlanacağını belirtmesine ve büyümenin ana kaynağı olarak göstermesine rağmen 2015 yılında %74 olan bu oran %70’e düştü.

– Teknoloji şirketlerinin büyümesini sağlayan önemli faktörler %27’lik oranları ile ‘nitelikli çalışanlar’ ve ‘özel / niş ürünler’ oluştururken, ‘güçlü liderlik’ %15’le üçüncü sırada yerini aldı.

– CEO’lar şirketlerinin hızlı büyümesinin yönetilmesi karşısındaki en büyük operasyonel zorluğu geçtiğimiz yıl %55 ile kalifiye işgücünün bulunması, işe alınması ve elde tutulması olarak ifade ederken %64’e yükselen bu oran durumun daha da zorlaştığını ortaya çıkardı.

– ‘Büyüyen satışlar’ %45 ile geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine CEO’ların karşılaştığı mali zorlukların ilk sırasında yerini aldı.

– ‘Liderlerin yetiştirilmesi ve sorumluluğun delege edilmesi’ CEO’lar için en büyük kişisel zorluk olarak ilk sıradaki yerini koruyor.

– Teknoloji sektörünün gelecek 12 aydaki gelişiminin önündeki en büyük engeller ise ‘bölgedeki jeopolitik istikrarsızlık’ ve ‘yetenek kullanılabilirliği’ olarak vurgulandı.

– CEO’lar tarafından gelecek 12 ayda büyümeyi teşvik edecek faktörler ise şu şekilde sıralandı; ‘AR-GE ve inovasyon yatırımları’, ‘düşük kurumsal ve bireysel vergi’ ve ‘eğitim – öğretim’.

– CEO’ların yorumlarına göre önümüzdeki üç yıl içinde teknoloji yatırımlarının en önemli etkenleri arasında ‘dijitalleşme ve mobilite’, ’analitik verilerin daha iyi kullanılması’ ve ‘e-ticaretin büyümesi ve çok kanallı entegrasyon ihtiyacı’ olarak belirlendi.

– Araştırma kapsamında CEO’lara gelecek 12 ayda yatırım yapmayı planladıkları ülkeler de soruldu. CEO’ların gündeminde %27 ile Amerika ilk sırada yer alırken, %24 ile Türkiye ikinci, %21 ile İran ve İngiltere üçüncü oldu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın