1917 doğumlu, ‘Asırlık çınar’ Cahit Kayra’nın kaynak çalışması “SEVR DOSYASI” kitabının 2. baskısı Tarihçi Kitabevi etiketiyle raflarda… Cahit Kayra’nın günümüz olaylarına da ışık tutacak analizleriyle yakın tarihimizin en önemli antlaşmalarından biri olan Sevr Antlaşması’nı konu ettiği “Sevr Dosyası” yeni harita ve ekleriyle birlikte genişletildi.
Lozan tartışmaları sürerken, Sevr’i bilmeden Lozan’ın da anlaşılamayacağı aşikârdır.
Maliye Müfettişliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere birçok görevde bulunan, Varlık Vergisi uygulamasının en genç müfettişi, ülkemiz tarihindeki önemli kırılma anlarına dair araştırmalar ve kitaplar hazırlayan (Savaş-Türkiye-Varlık Vergisi, Cumhuriyet Ekonomisinin Öyküsü-3 cilt) Kayra, adeta yaşayan bir tarih.
Cahit Kayra, 2. baskı yapan ‘Sevr Dosyası’ çalışmasında şunları belirtiyor:
“Sevr Antlaşması Türk kamuoyunda, hatta aydınlar arasında ne kadar biliniyor? Bu sorunun yanıtının çok olumlu olduğunu sanmıyorum. Sevr, Türk kamuoyuna göre adeta kapanmış bir dosya gibidir. Oysa Sevr kapanmış bir dosya gibi görünmüyor. Bu Antlaşma’nın birçok hükümleri zamanında uygulanmış ve 19. yüzyılın uluslararası politikalarına yön vermiştir. Özellikle Ortadoğu’nun bugünkü tehlikelerle dolu coğrafyasını bu Antlaşma belirlemiştir.”
“Altı yüz yıllık Osmanlı İmparatorluğu Sevr’de sona ermişti. Bu Antlaşma etrafında iki güç savaşmıştır: Yabancıların ve onlarla işbirliği yapan yerli, bilinçsiz aymazların ve din yobazlarının temsil ettiği bencillik ve açgözlülük ile Mustafa Kemal ve arkadaşlarının temsil ettiği özveri ve erdem…”
Cahit Kayra, Sevr Dosyası, 2. Baskı, Tarihçi Kitabevi, 360 sayfa
www.tarihcikitabevi.com
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.