Dolar fiyatlarında üst üste görülen tarihi seviyeler birçok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründeki oyuncuları da endişelendirmeye başladı. Kurlardaki yükseliş nedeniyle fiyatlarda bir artış beklenirken, bu artışın ne zaman fiyatlara yansıyacağı ise merak konusu.
Özellikle otomobil almak için yılsonunda yapılan indirimlerin ve kampanyaların beklendiği bir döneme gelen kur artışları endişelerin bir miktar daha artmasına yol açıyor. Son iki yıldır Fortune 500 listesinde yer alan, otomotiv sektörünün güçlü oyuncularından ASF Otomotiv’in Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan, kurların düşmemesi durumunda otomobil fiyatlarında bir artış yaşanması beklediğini söylerken, yılsonuna kadar otomobil almak isteyenleri sevindirecek öngörülerde bulundu.
OTOMOBİL FİYATLARINDA YILSONUNA KADAR ARTIŞ OLMAYACAĞINI ÖNGÖRÜYORUM
İthal ürünlerde kur atışının fiyatlara hemen yansımadığını hatırlatan Fidan, “Yapılan anlaşmalar ve mevcut stoklar sebebiyle bu etkiyi otomotiv sektörünün “bereketli 3 aylar” diye adlandırdığı yılın son 3 aylık döneminde görmeyeceğimizi tahmin ediyorum, fakat yılın hemen başında kurların düşmemesi durumunda bu artışların etkilerini hissetmeye başlarız“ ifadelerini kullandı.
Bazı otomobillerin Türkiye’de üretiliyor olmasına karşın üretimde kullanılan girdiler ithal olduğu için otomotiv fiyatlarında bir artış olacağını öngören Fidan, sıfır otomobillerde fiyatların yükseldiği dönemde talep yoğunluğunun ikinci ele kaydığına da değinerek, yeni yılla birlikte ikinci el piyasasında da bir artış yaşanabileceğini sözlerine ekledi.
BÜYÜK İNDİRİMLER OLMASA DA REKABETTEN DOLAYI BİR DÜŞÜŞ OLABİLİR
Gerek sıfır, gerekse de 2. el otomobillerde genel olarak yılın son çeyreğinde satışların çok iyi olduğunun altını çizen ASF Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan, geçtiğimiz yıllara göre bu yıl kurlar nedeniyle çok fazla indirim olmayacağını belirtti. Bununla birlikte fiyatların sadece artan kurlara bağlı olmadığını vurgulayan Fidan, talebe bağlı oluşabilecek bir rekabet nedeniyle distribütörlerin fiyatları bir miktar da olsa düşürebileceği görüşünü paylaştı.
EN ÇOK SATIŞ KASIM – MART DÖNEMİNDE YAPILIYOR
1990 yılından bu yana Türk otomotiv sektöründe yetkili satıcı olarak faaliyetlerini sürdüren ASF Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan, ikinci elde en yüksek satış rakamlarının Kasım ile Mart ayları arasında yapıldığına dikkat çekti. Fidan şöyle devam etti;
“Bu aylarda yetkili bayi ve distribütörler ellerindeki stokları eritmek istedikleri için yılsonu yaklaştıkça fiyatlarda indirime gidiyor. Sıfır otomobilde gerileyen fiyatlar bu fırsatı değerlendirmek isteyen vatandaşlar nedeniyle doğal olarak ikinci elde oluşan talebi de azaltıyor. Böylece yılın son çeyreğinde hem sıfır hem de 2. el otomobil fiyatları düşüyor”
TAŞIT KREDİLERİNDE FAİZ İNDİRİM ÇAĞRISI
Ağustos ayında gayrimenkul sektörü için düzenlenen konut kredilerindeki indirimler ve artan vadeler nedeniyle konut sektörünün hareketlendiğini hatırlatan Fidan, sektörde en fazla satışın gerçekleştiği ve içinde bulunduğumuz son çeyrekte, faiz indiriminin son derece önemli olduğunu vurguladı.
Geçtiğimiz yıllardaki satış adetlerinin altında adetler gerçekleşmemesi için araç satın alacak kişilere daha cazip fırsatlar sunmak gerektiğini savunan Fidan, “Bunun da en başında daha uzun vadeler ve daha düşük faiz oranlarıyla kredi imkanı sunabilmek gelmekte. Daha önceden hükümetin getirmiş olduğu kısıtlamalarla müşterilerin, araç bedelinin belli bir tutarına kadar kredi kullanma sınırlaması sektörü zaten etkilemişken en yapıcı ve kazançlı çözüm kredi vade sürelerini uzatmak ve faiz oranlarını düşürmek olacaktır’’dedi.
İKİNCİ EL İŞİNİ KAYITSIZ YAPANLARIN TAMAMI PROFESYONELLEŞMELİ
Ağustos ayının son günlerinde gündeme yansıyan ikinci el otomobil satışına getirilen düzenlemelerle ilgili de görüşlerini bildiren Fidan, konuyla ilgili şunları söyledi;
“Aslında bu taslak 2. el ticaretin nasıl yapılması gerektiğini tüm esnaflara öğretecek ve bu ticaret için bundan sonra belirli standartlar getirecektir. İkinci el ticaretini belge sahibi olmayan kişiler artık yapamayacak. Burada üzerinde durulması gereken en önemli konu vergi kaybının önlenmesi. 2015 yılında noter kayıtlarına göre Türkiye’de 5 milyona yakın ikinci el ticareti yapıldı, fakat bu araçlardan sadece 2 milyona yakınına fatura kesildi. 3 milyon aracın dörtte biri şahıslardan şahıslara satıldı desek de 2 milyonun üzerinde aracın faturası kesilmedi ve devlet bu ticaretlerden vergi kazancını elde edemedi. Bundan sonra sadece yetki belgesi olan işletmeler ikinci el ticaretini yapabilecekleri için vergi kaybı büyük ölçüde engellenecek.”
Yeni taslağın yürürlüğe girmesiyle ikinci el işini kayıt dışı yapan tüm galeri veya esnafların yara alacağı kesin diyen Fidan, bu kişilerin profesyonelleşmekten başka çaresi olmadığını, aksi takdirde farklı bir alana girmek zorunda kalacaklarını söyledi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.