Kimse mikro bir yönetici tarafından yönetilmek istemez. Tüm çalışanlar demotive olur, kendilerini değersiz ve güvenilmez hissederler. Ancak günümüz dünyasında mikro yöneticilerin hiç de az olmadığını söyleyebiliriz.

Yönetici koçluğu yapan Umut Kısa’ya göre bu yöneticiler için şunları söylüyor: “Sadece negatif taraflara odaklanmak çoğunlukla mikro yönetici dediğimiz ve duygusal yetkinliklerden çok analitik yetenekleri gelişmiş yöneticilerin önemli özelliklerinden birisi. Teşekkür ettiklerinde insanların şımaracaklarını ve daha az çalışacaklarını düşünüyorlar. İlginç olan, bilim bunun tersini söylüyor: Ancak siz mutlu olduğunuzda ve sizinle çalışanları mutlu ettiğinizde onlar da fırsatları gören bir yapıya geçebiliyorlar.”

Umut Kısa, Sola Yayınlarından çıkan “Kendini İşten Fethet adlı kitabında mikro olmayan ve ilham vermek isteyen liderlerin özelliklerini şöyle ifade ediyor.

1. İnsanların görevleri olarak gördüğünüz şeyler için dahi teşekkür edin. Teşekkürünüz politik olmaktan ya da kibarlıktan kaynaklanmasın. Gerçekten minnettar olun. Unutmayın, sizin liderliğinize destek oluyorlar.

2. İnsanlara, onların güçlü yönlerine göre işler verin, herkesten her şeyi beklemeyin. Güçlü yanlarını hem takdir ederek hem de onlara anlatarak fark etmelerini sağlayın.

3. Samimi olun, hissetmediğiniz bir şeyi söylemeyin. Fark etmeyeceklerini düşünebilirsiniz ancak garanti ediyorum, fark edeceklerdir.

4. Omuzlarınızda apoletleriniz olduğu sürece size geri bildirim vermeyeceklerdir. Bu sizin narsizminizi körükleyecektir. Ne kadar demokratik olduğunuzu düşünürseniz düşünün, mutlaka geri bildirim alın, hatta bunun için karşınızdakini zorlayın. Benim sevdiğim sorulardan 2 tanesi şunlardır: “Benim en sevmediğin özelliğim ne?” ve “Benim için en az bir negatif şey söyleyecek olsaydın bu ne olurdu?”

“Kendini İşten Fethet” koçluktan, liderliğe, mentorluktan, işveren markası olmaya birçok çağdaş konuyu kapsıyor…

Türkiye’nin en iyi yönetici koçlarından biri olan Umut Kısa “Kendini İşten Fethet” adlı kitabında uzun yıllara dayanan Liderlik ve Yönetici Koçluğu deneyimlerinin damıtılmış halini sunuyor. Önerilere kulak verirseniz çok şey kazanacağınızı söyleyebilir.

Umut Kısa kendi kitabında yer verdiği stratejiyi kısaca şöyle tanımlıyor;

“Çocukluğumda futbol oynamaya bayılırdım. En sevdiğim saha pozisyonlarından biri defansın soluydu. Çok iyi bir savunmacıydım ama iş atak oynamaya geldiğinde tek amacım ayağıma gelen topu yaratıcı olmadan, sorumluluk almadan başkalarına hızlı bir şekilde aktarmaktı. Evet, bu sayede top kaptırmıyordum ancak sorumluluk almadığım için de takımıma yaratabileceğim maksimum faydayı yaratmıyordum. Eğer hata yaparsam birileri beni kötü görebilir ya da başarısız olarak addedebilirlerdi. Ben şimdilerde buna “KAÇINMA” stratejisi diyorum. Aynısını katıldığım icra komitesi toplantılarında da uyguladım. Ne kadar az konuşur, ne kadar az katkı sağlarsam o kadar az hata yapardım. İlerleyen dönemlerde daha fazla sorumluluk alıp, daha fazla katkı sağlamaya başladığımda ise benim için her şeyin değiştiğini fark ettim. Doğrusu artık liderlik yapıyordum. Yeni stratejim “KAZANMA” stratejisiydi. Her lider için sorumluluk almak en önemli yetkinliklerden biridir. Kaçınma stratejisi ile idare edebilir ve belki işten atılmazsınız, ancak kazanma stratejisi sizi istediğiniz yere götürebilir.”

Kitap için ilk yorumlar ise şöyle;

“Liderliğin ve organizasyonun ihtiyaçlarının hızla değiştiği dinamik ortamlarda çalışmanın zorluğunun artık her lider farkında. Umut Kısa, “Kendini İşten Fethet” ile hem liderlere hem de lider adaylarına doyumlu bir iş yaşamı için araçlar sunuyor.” – Tuna Kardeş, Foxconn Turkiye Genel Müdürü

İş yaşamında etkisini gördüğüm uygulamaları ele alan ve sonuçlara yüksek etkide bulunabileceğine inandığım “Kendini İşten Fethet” bence liderlik alanında bir baş yapıt olacaktır. – Umut Zenar, Akçansa Genel Müdürü


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın