Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel üst batta 25 baz puan indirim yaparak Marjinal fonlama oranını %8.75’den %8.50 seviyesine indirdi. Politika faizi olarak izlediğimiz haftalık repo oranını %7.5 düzeyinde ve borçlanma faiz oranını ise %7.25 seviyesinde değiştirmedi. Bu indirim ile birlikte koridor genişliği 125 baz puan seviyesine geriledi.
Kararın USD/TL üzerinde ilk başta etki hafif olurken, ilerleyen süreçte gerileme daha şiddetlendi. Kur 2.9395 seviyelerinden 2.9300 seviyesine doğru gerileme gösterirken, endekste banka hisselerinde sınırlı ama olumlu etkiler görüldü.
Karar metninde geçtiğimiz aya kıyasla darbe girişiminin getirdiği temkinli havanın yerini daha güvenli bir tonlamaya bıraktığı görülüyor. Geçtiğimiz ay “gerektiği takdirde likidite tedbirleri alınmaya devam edecektir” ibaresi bu ayki metinde kaldırılmış. Diğer yandan turizm sektöründeki gelişmelerin cari açığa kısa süreli olumsuz etki yapabileceği uyarısında bulunurken, cari dengeyi destekleyici gelişmelerin devam ettiğini de yine metinde tutmuş.
Karar metninin en önemli kısmı bence enflasyon konusundaki ılımlı duruşun devam etmesi. Merkez işlenmemiş gıda fiyatlarında kısa vadede aşağı doğru düzeltme yapabileceğini öngörüyor ve çekirdek enflasyonun kademeli düşüşünü koruyacağını bekliyor. Başka deyişle enflasyon konusunda olumlu bakış açısı devam etmekte. Bu, Merkez Bankası’nın önümüzdeki ay da enflasyonun izin vermesi takdirde üst banttaki indirime devam edebileceği şeklinde okunabilir. Merkez koridor ne kadar daralırsa tek faiz algısının o kadar güçleneceğini düşünüyor ve bu doğrultuda hareket edecek görünüyor. Buna ek olarak geçen haftalarda başlattığı bankaların munzam karşılıklarındaki düşürme adımlarını devam ettirebilir. Bankaların kolay kredi verme ve tüketimi canlandırmayı amaçlayan adımlar attığını görmekteyiz.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.