Türk enerji sektöründe bu yıl en fazla konuşulan konulardan biri Fransız Total’in Türkiye’den çıkma kararı alması ve dağıtım ağını Demirören Holding’e 325 milyon euroya devretmesi oldu. Dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz oyuncularından biri olan Statoil de Türkiye irtibat bürosunu 15 Haziran kapatma kararı almıştı. Norveçli enerji devi Statoü’in bu kararında, Şahdeniz Projesi’ndeki tüm hisselerini Malezyalı Petronas şirketine satmasının etkili olduğu söylenmişti.

Avusturyalı OMV’nin Petrol Ofisi’ndeki hisselerini satış süreci ise halen gündemde

Küresel oyuncuların çıkışı enerjide yabancıların çekilmesi olarak algılanırken, bir başka taraftan yeni oyuncular da sektöre adım atıyor. DÜNYA’nın haberine göre dünyanın en büyük petrol ticareti yapan şirketlerinden Lübnanlı Bassatne Ailesi’nin enerji şirketi Londra merkezli BB Energy, Türkiye’ye girme kararı aldı. BB Energy, Ankara merkezli Lokal Grup’a ait Citypet’in ana hissedarı oldu.

Yüzde 51’ini satın aldı

Türkiye’nin en genç akaryakıt şirketlerinden biri olan Citypet, 2014’te faaliyete başlamasına rağmen istasyon ağını geçen yıl kurmaya başladı. 2015’i 30 istasyon kurarak kapatan şirket, bu yılın sonunda bu rakamı 60’a çıkarmayı planlıyor. Ancak bu hedefleri yaparken kendi finansmanlarına göre plan yaptıklarını dile getiren Lokal Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldırım, “Yeni bir ortak gündemimizde yoktu. İngiltere merkezi BB Energy ile masaya oturduk ve görüşmelerimizi tamamladık. Şirketimizin yüzde 51’lik hissesini satarak ortak olduk” diyor.

Türkiye’de şu anda dağıtım ağına sahip şirket sayısı 80’in üzerinde. Bunun 38 tanesinin dağıtımı var. Bunların çoğunun da istasyon sayısı 20’nin altında. Sulayıcı’nın verdiği bilgilere göre yeni ortaklıkla Citypet gelecek yıl satış ağını da 150’nin üzerine çıkarmayı hedefliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın