Globalleşen dünyada toplumsal sorunlara çözüm bulmanın yollarından biri de sosyal girişimcilik oluyor. Türkiye’de ve dünyada sosyal girişimciliğin geliştirilmesi için genç girişimciler yetiştiren üniversitelerin aktif olması hedefleniyor. Türkiye’de de bu alanda çalışmalar yapılıyor.
Üniversitelerde Sosyal Girişimcilik Projesi, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) tarafından, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçiliği’nin sağladığı hibe programı kapsamında yürütülüyor. 2012 yılında üniversite öğrencilerinin, akademik ve idari çalışanlarının katıldığı pilot çalışmayla başlayan projenin temel amacı, sosyal girişimciliğin üniversiteler arasında yaygınlaştırılması. Katılımcı üniversitelere dağıtılacak hibe desteğiyle her üniversiteden birer sosyal girişimin çıkmasının hedefleniyor. Proje kapsamında, üniversite içerisindeki ve yereldeki tüm paydaşların katılımıyla sosyal girişimcilik alanının geliştirilmesi bekleniyor. 2016 yılında Türkiye genelinden katılımcı üniversite temsilcilerinin bir araya gelmesini sağlayacak ilk ulusal etkinlik Ulusal Sosyal Girişimcilik Konferansı. Bu özel konferansa FMV Işık Üniversitesi ev sahipliği yaptı.
Saygın konukların katılımıyla gerçekleştirildi
İlki FMV Işık Üniversitesi ev sahipliğinde 25 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen Ulusal Sosyal Girişimcilik Konferansı’na Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Yönetim Kurulu Eş Başkanı Tuğba Jabban, Işık Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Ali Beba, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Genel Müdürü Jülide Erdoğan, ABD Ankara Büyükelçiliği Kültürel İlişkiler Direktörü Deniz Gürsan, 2015 Ashoka Fellow, Sosyal Girişimci Abdullah Oskay katıldı.
Konferansta konuşan Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay, ”21. yüzyılın üniversitesi, öğrencilerin özgür, inisiyatif sahibi, etkin, öğrenici kadar deneyimci olduğu eğitim kurumudur. Biz Işık Üniversitemizde, Sosyal Sorumluluk Projeleri ile İnovasyon ve Girişimcilik Kulübümüz başta olmak üzere öğrencilerimizin bireysel ya da organize takım çalışması içinde yer aldıkları girişimciliği destekliyoruz, önlerini açıyoruz” diye konuştu.
Bu desteğin, tüm öğrencilerine sundukları girişimcilik eğitiminin bir uygulaması olduğuna dikkat çeken Tekinay şöyle devam etti:
“Öğrencilerimizin diğer üniversitelere ve orta öğretime uzanarak sosyal girişimciliği örneklerle yayma misyonunu edinmiş olduklarını görmek bizi çok sevindiriyor. Onlarla umutla geleceğe yürüyoruz.”
Gençlerin enerjisini toplumsal yarara dönüştürüyor
Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Yönetim Kurulu Eş Başkanı Tuğba Jabban,
Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın (TOG) 2002 yılından bu yana gençlerin enerjisini toplumsal yarara dönüştürmek için çalışmalarını sürdüren bir gençlik vakfı olduğunu vurguladı.
Toplum Gönüllüsü gençlerin üniversitelerde kulüp ve topluluklarda bir araya gelerek yaşadıkları yerelin ihtiyacına göre sosyal sorumluluk projeleri yaratıp hayata geçirdiklerine dikkat çeken Jabban, Sosyal Girişimcilik alanının gençliğin ve toplumun gelişmesindeki değerini her zaman önemseyen TOG’un 2012 yılından bu yana ABD Ankara Büyükelçiliği desteği ile yürütülen “Üniversitelerde Sosyal Girişimcilik Projesi “ ile bu alanın özellikle üniversitelerde sahiplenilmesine ve yaygınlaştırılmasına öncülük ettiğini vurguladı.
Jabban, “Türkiye’den çeşitli üniversitelerin katılımı ile yürüttüğümüz proje kapsamında sosyal girişimcilik proje geliştirme atölyeleri, yuvarlak masa toplantıları, çalıştaylar ve eğitimler ile sosyal girişimciliğin ülkemiz üniversitelerindeki gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Sosyal girişimciliğin geliştirilmesi ele alındı
Sosyal sorumluluk ve sosyal girişimcilik faaliyetlerinin tüm bileşenlerinin ele alındığı konferansta, sosyal girişimcilik alanının üniversiteler için önemi ve üniversitelerin bu alanın geliştirilmesine yönelik neler yapabileceği konuları tartışıldı.
Türkiye’de sosyal girişimcilik alanının gelişimine katkı sağlayan uzmanlar, sosyal girişimciliğin önemini vurguladılar. Konferans kapsamında gerçekleştirilen sunumlarla, katılımcılara ilham verici sosyal girişimcilik örnekleri de sunuldu. Ayrıca, üniversitelerin sosyal girişimcilik yaklaşımı ve TOG faaliyetleri hakkında bilgiler de aktarıldı.
Atölye çalışmaları yapıldı
Konferansın bir diğer öne çıkan başlığı ise, sosyal girişimciliğin iyileştirilmesine yönelik atölye çalışması oldu. TOG tarafından 2015 yılında hazırlanan Üniversitelerde Sosyal Girişimcilik Öneri Belgesi’nde ön plana çıkan sosyal girişimciliğin iyileştirilmesinde karşılaşılan 5 temel sorun konferans katılımcıları tarafından ele alındı.
Rektörler, idari kadro ve öğrencilerin katılımı ile düzenlenen atölye çalışmasında sosyal girişimciliğin iyileştirilmesi adına karşılaşılan sorunlar ele alırken, her üniversitenin bu sorunların ortadan kaldırılmasını sağlamak üzere çözümler geliştirmesi konusu da ele alındı.
Hibe destekleri tartışıldı
Konferansta, üniversite öğrencilerinin TOG ekibinden aldığı hibe desteği ve mentorluk ile geliştirdikleri sosyal girişimcilik fikirlerini paylaşmaları sağlandı. Her gruba verilen 5 dakikalık fikir sunum süresinin ardından büyük grupta gerçekleştirilen soru-cevap çalışması ile üniversiteler arası fikir alışverişi desteklenmiş oldu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.