Turizmde sancılı bir dönem yaşanırken, konaklama tesislerine ticaret borsalarından gelen ‘üyemiz olun’ ısrarı sıkıntılara neden oluyor. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), otellerin müşterilerine verdiği yeme-içme hizmetleri için yaptığı satın alımlar gerekçe gösterilererek ticaret borsalarından gelen üyelik baskıları üzerine harekete geçti. TÜROB Başkanı Timur Bayındır tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne de (TOBB) birer yazı yazılarak konuyla ilgili girişimde bulunulması istendi. Süre belirtmeksizin belli bir miktarın üzerinde gıda ürünleri alımı yapan oteller, ticaret borsasına üye olmaya zorlanıyor. Bu miktarlar sözgelimi patates için 750 kg, et için 100 kg, beyaz peynir için 360 kg vs düzeyinde bulunuyor. Ticaret borsası üyeliği, otellere başta aidatlar olmak üzere bazı maddi yükler getiriyor.
Kabul edilmezse resen üye yapılıyor
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, konaklama-ağırlama işletmecilerinin otel veya restoranda kullanılmak üzere toplu miktarda satın almaları gerekçe gösterilerek, ticaret borsalarına üye olmalarının talep edildiğine dikkat çekerek, “Bunun kabul edilmemesi halinde resen üyelik kaydı yapılacağı bildiriliyor. Halbuki mevzuata göre, çok açık bir şekilde borsalara üye olacakların veya üye olmak zorunda olanların, borsaya tabi maddelerin alım veya satımı ile uğraşan kişiler olduğu ifade ediliyor” dedi. Bayındır, işletmelerin borsaya kayıt olabilmesi için; ticaret sicili kayıtlarında iştigal konusu olarak borsaya tabi maddelerin alım veya satımı işlerinin yer alması, iştigal alanlarının ve meslek gruplandırmalarının da bu şekilde olmasının şart olduğunu dile getirdi.
Günümüz şartlarına göre düzenlenmeli
Bayındır, “Oysa TÜROB üyesi işletmelerin tamamı ticaret odaları üyesidir ve ticaret sicili kayıtlarında tescil olunduğu üzere başlıca iştigal konuları konaklama tesisi, restaurant vs işletmeciliğidir. İştigal konuları arasında borsaya tabi maddelerin alım satımı işleri, bunların ticareti bulunmuyor. İşletmeler tarafından yapılan satın almalar, örneğin, sucuk, sosis, bal vs, tesislerde görev yapan çalışanlar ile misaflere verilen konaklama, ağırlama, yeme-içme hizmetlerinde bizzat kullanılmak üzere yapılmış alımlardır” diye konuştu. Üyelik konusunda otellerin zorlanmaması gerektiğini savunan Bayındır, şunları söyledi: “Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci’den konuya gerekli hassasiyeti göstereceğine olan inancımızla ilgili mevzuatta bir an önce gerekli değişikliğin yapılması yönünde girişim başlatılmasını talep ediyoruz. Ticari hayatımızın gerçekleri dikkate alınarak, tamamı ticaret odalarına üye olan işletmelerimiz, bünyelerinde verdikleri konaklama, ağırlama, yeme-içme hizmetlerinde bizzat kullanılmak üzere yapmış oldukları malzeme satın alımlarından dolayı üyeliğe zorlanmamalı. Bu yönde işletmelere başlatılmış veya başlatılacak işlemlerin sonlandırılarak herhangi bir işlem tesis edilmemesi ve her halükarda ilgili mevzuatın amacına ve günümüz şartlarına uygun olarak şüpheye yer bırakmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekir.”
Ticaret borsasına zorunlu üyelik getiren bazı gıda ürünleri ve miktarları
Pirinç 750 kg
Bulgur 750 kg
Kuru fasulye 750 kg
Mercimek 750 kg
Nohut 750 kg
Soya 500 kg
Ayçiçekyağı 200 kg
Zeytinyağı 200 kg
Tereyağ 180 kg
Kuru soğan 650 kg
Patates 750 kg
Zeytin 300 kg
Et (kuzu eti) 75 kg
Et (büyükbaş-küçükbaş) 100 kg
Kümes hayvanı (tavuk, piliç, hindi)100 kg
Sucuk125 kg
Sosis 100 kg
Salam 125 kg
Beyaz peynir 360 kg
Kaşar peynir 270 kg
Yumurta 1710 adet
Bal 250 kg
Ceviz (kabuklu) 200 kg
Fındık (iç) 300 kg
(Bu miktarların üstündeki alım veya satımların borsaya tescili mecburi tutuluyor).
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.