AB Komisyonu’nun bugün yayınladığı raporla Türk vatandaşları için vize muafiyeti yönünde tavsiye kararı aldığını belirten Çağlar, “Bu tavsiye kararı Avrupa Parlamentosu ve üye devletlerin önüne gelecek. Onlar da Haziran ayında bu tavsiyeye uyup uymadıklarına karar verecekler. Avrupa Birliği artık yol ayrımında; AB ya sözünde duracak ya da Avrupa fikri yerle bir olacak” diye konuştu.
Türkiye ile AB’nin 1996’dan bu yana Gümrük Birliği uyguladığını belirten Çağlar, “Bugün AB Türkiye’nin bir numaralı ithalat ve ihracat ortağı. Türkiye de AB’nin ithalatında 7’nci, ihracatında 5’inci sırada. Bu gerçeğe rağmen Avrupa’ya giden işadamımızın işini bitirip Türkiye’ye geri döneceği günü bırakın, neredeyse dönüş saatini bile ispat etmek zorunda bırakılması ne kabul edilebilir, ne de sürdürülebilir” dedi.
‘TÜRK MALINI AVRUPA’DA DAHA ÇOK GÖRECEĞİZ’
Turizm ya da iş amaçlı kısa süreli vize muafiyetinin geçerli olacağı 26 Schengen ülkesinin toplam nüfusunun 400 milyonu aştığını belirten Çağlar, şunları söyledi:
“Vize serbestisiyle ticaretin hızlanmasıyla Avrupa’da Türk mallarına talep artacağı gibi, Türkiye’de maliyet avantajı sunan üreticilerin kıymeti de artacak. Avrupa evlerinde Türk malı beyaz eşya, tekstil, makine ve petrokimya gibi ürünleri çok daha fazla görmemizin önü açılacak. Vizelerin kalkmasıyla ihracatımızın yarıya yakınını yaptığımız Avrupa pazarı, Türkiye’ye daha da yakınlaşacak.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.