Günlük hayatın olmazsa olmazı elektrik kullanımı Türkiye gayrimenkul sektöründe yeni bir endeks oluşmasının önünü açtı. Türkiye’de 2013 yılından itibaren elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirmeleri sonrasında abonelik hareketlerini teknolojik yatırımlarla anlık olarak izlemeye başlayan enerji şirketleri bu sayede gayrimenkul sektörü için hayati öneme sahip verileri de ortaya koymaya başladı.
4.5 milyon abonesiyle Türkiye’nin en büyük perakende elektrik satış şirketi olan CLK Boğaziçi Elektrik tarafından hazırlanan Gayrimenkulün Enerjisi Raporu, Türkiye’de gayrimenkulün yıldızı İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki baş döndürücü bina yapım hızını kanıtlıyor.
Yeni elektrik abonelikleri rakamlarına göre İstanbul’un Avrupa Yakası’nda 2016’nın ilk 3 ayında her gün ortalama 360 aile ilk defa biten dairelerin içerisine girdi. Bu her gün yeni inşa edilmiş oturuma hazır 60 dairelik 15 katlı 6 binanın oturumcuyla buluşması anlamına geliyor. İkinci el olarak bakıldığına da İstanbul’daki büyük hareket gözlerden kaçmıyor. 2016’nın ilk 3 ayında her ay yaklaşık olarak 25 bin kişi de ikinci el ya da kiralık olarak oturduğu evi değiştirme yoluna gitti.
2016’NIN İLK 3 AYINDA YENİ EVE GİREN ARTTI
Türkiye’de yıldızı sürekli parlayan gayrimenkul sektöründe yerleşim hareketlerini elektrik abonelikleri üzerinden anlık olarak izlemeye aldıklarını ifade eden CLK Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü, ortaya çıkan verileri Gayrimenkulün Enerjisi Raporu adıyla yılın çeyrek dönemlerinde açıklayacaklarını ifade etti. Gelecekte mesken ve ticarethane ayrımını da sunacaklarını anlatan Gümüşlü, “Amacımız Türk ekonomisinin büyümesinde dinamo görevi gören gayrimenkul sektörüne ihtiyaç duyduğu doğru verileri sunmak. Ortaya çıkan rakamlar İstanbul’un nüfus bakımından büyüme hızıyla da örtüşüyor” diye konuştu.
CLK Boğaziçi Elektrik Gayrimenkulün Enerjisi Raporu’na göre İstanbul’da yapımı tamamlanan sıfır evlere ilk taşınmalar arttı. 2016’nın Ocak ayında 9 bin 758, Şubat ayında 11 bin 52 ve Mart ayında da 11 bin 832 kişi yeni evleri için elektrik başvurusu yaptı. 3 aylık dönem itibariyle 2015’te 25 bin 520 olan sıfır tesisata elektrik aboneliği, 2016’da 32 bin 642 olarak ölçüldü. Bu da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artış demek. Buradan bakıldığında 2015’te her gün 283 kişi yeni evleri ile tanışırken, bu rakam 2016’nın ilk 3 ayında 360’a çıktı.
İKİNCİ EL EVE TAŞINAN SAYISI %13 DÜŞTÜ
Bölgesel olarak en çok hareket, sınırları içerisinde Beylikdüzü, Ispartakule, Esenyurt ve Başakşehir gibi gelişmekte olan önemli yerleşim bölgelerini barındıran Avcılar bölgesinde oldu. Avcılar’ın ardından Sefaköy, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa ve Bakırköy bölgeleri öne çıktı. En az işlemler ise Beyazıt ve Sarıyer gibi artık inşaat faaliyetlerinin kentsel dönüşümden ibaret olduğu noktalar.
Konutlardaki ikinci el satış ve kiralama hareketliliğin fotoğrafını çeken ‘eski tesise abonelik’ başlığında ise düşüş söz konusu oldu. Buna göre 2015’in Ocak ayında 31 bin 217, Şubat ayında 27 bin 296, Mart ayında ise 29 bin 528 olan eski tesise abonelik, 2016’da düşüş gösterdi. 2016’nın Ocak ayında 22 bin 608, Şubat ayında 24 bin 198, Mart ayında ise 30 bin 565 kişi var olan evlere taşındı. Bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre düşüş ise yüzde 13. İkinci el alım ve kiralık alanında da Avcılar öne çıktı. Avcılar’ı Beyoğlu ve çevresini içine alan Perpa, Sefaköy, Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa izledi.
HER GÜN 35 YABANCI YENİ EVLERİNE YERLEŞİYOR
Son dönemde ardı ardına hayata geçirilen mega projelerle İstanbul dünyanın önde gelen şehirleri arasına girdi. Bu trend dövizin de Türk Lirası karşısında yukarı yönlü hareketiyle birleşince gayrimenkulde yabancı yatırımın adresi İstanbul oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre 2015’in tamamında İstanbul’da bir önceki yıla göre yüzde 34.2 artışla 7 bin 493 konut satışı gerçekleşti. İstanbul bu performansıyla yabancıya gayrimenkul satışında Antalya’yı ilk kez geride bırakırken, Merkez Bankası rakamlarına göre bu alanda 4 milyar dolarlık geliri yaratan en önemli şehir oldu.
İbrahim Gümüşlü, bu hareketle birlikte İstanbul’un Avrupa yakasında yabancı elektrik abonesinin sayısının 18 bin 611’e ulaştığını söyledi. Bu rakamın konut satışlarındaki artışa paralel olarak daha önce olmadığı kadar artış gösterdiğine dikkat çeken Gümüşlü, “Buradan bakıldığına İstanbul’un Avrupa Yakası’nda her gün ortalama 35 yabancı yeni evi için elektrik başvurusu yapıyor. Toplam yabancı abone sayısı içerisinde %35’i Ortadoğu, %20’si Avrupa, %20’si Afrika, %15’i Doğu Asya ve % 10’u da Amerika kıtalarındaki ülke vatandaşları oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
SURİYELİ YERLEŞİMCİ SAYISI 1 YILDA %500 ARTTI
Ülkelerindeki iç savaştan kaçanlara Türkiye’nin kucak açtığı Suriyeliler de İstanbul’daki yabancı yerleşimcilerin önemli bir bölümünü oluşturuyor. 2015’in ilk 3 ayında 317 olan İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki Suriyeli yerleşimci sayısı sadece 1 yıllık süreçte geçen yılın aynı döneme göre yüzde 500 artışla 1904’e ulaştı. 3 aylık sonuçlara göre 1904 Suriyelinin 1778’inin konut, 126’sının ise ticarethane aboneliği bulunuyor. Sadece Mart ayında 649 aile konut aboneliği için başvuru yaparken, 44 Suriyeli de işyerlerine elektrik aboneliğini başlattı. Konutta oturum bakımından 2015’in Ocak ayında 76 olan aylık başvuruların sayısının hızla 700 bandına çıkması dikkat çekiyor. Öte yandan işyeri abonelikleri bakımından da yine geçen yıl Ocak ayında 5 olan abonelik sayısının aylık 40’lı rakamların altına düşmemesi de Suriyelilerin artık İstanbul’daki ticari hayata da uyum sağladığının önemli bir göstergesi. Oturumcu ve işletmeci olarak bakıldığında İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki Suriyeli aile sayısı 5 bin 154 olarak ortaya çıkıyor. Bunun 4 bin 833’ünün konut elektrik aboneliği var.
4 AY İSTANBUL’DA OTURAN YABANCI FATURASINI İNTERNETTEN ÖDÜYOR
İstanbul’un potansiyeli karşısında artan yabancı elektrik aboneleri CLK Boğaziçi Elektrik şirketi yetkililerini harekete geçirdi. Bu kapsamda şirket, Türkiye’de ilk defa kullanıma sunduğu online mobil kanalını zenginleştirme yoluna gitti. CLK Boğaziçi Elektrik Müşteri Operasyonları Direktörü Oktay Hanay, Suriyeli konut sahiplerinin sayısının artışa geçtiğini belirterek, “Bu kitlede sürekli oturuma bağlı olarak normal tüketim hareketi izliyoruz. Ancak Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi İstanbul’dan satın aldıkları konutlarda 3-4 ay bulunan bu kitleye özel çözüm yarattık” diye konuştu. Hanay, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu kitle İstanbul’daki lüks konut projelerinde oturuyor. Yılın büyük bölümünü İstanbul’da geçirmediklerinden dolayı oluşan elektrik faturaları ödemediklerinde kesme yönünde karar alıyorduk. Ancak yabancı sayısı hızla artıp, bu tür elektrik kesmeler mağduriyet yaratmaya başlayınca bu evleri kullanan yabancı müşterilerimizi internet sitemize ve mobil uygulamamıza yönlendirdik. Bu sayede yurtdışından önemli derece fatura ödendiğini görüyoruz. Artan yabancı sayısıyla kadromuzu İngilizce ve Arapça bilen elemanlarla destekleyeceğiz.”
İNŞAAT ŞİRKETLERİNE ÖZEL ELEKTRİK PAKETLERİ
İbrahim Gümüşlü, sürekli olarak düşen serbest tüketici limitlerinin enerjide yeni bir alan oluşturduğuna dikkat çekti. 120 lira ve üzerinde elektrik faturası gelenlerin CLK Boğaziçi Elektrik ile çok daha uygun fiyatlarla abonelik yenileyebileceklerini söyledi. Gümüşlü, “İnşaat şirketlerinin hayata geçirdikleri gayrimenkul projelerine uygun olarak kullanımlarına göre farklı elektrik paketleri tasarlıyoruz” ifadelerini kullandı.
2016’NIN İLK 3 AYINDA NELER OLDU?
– Ortalama her gün 362 abone ilk defa biten dairelerin içerisine girdi.
– Bu her gün yapımı tamamlanan 60 dairelik 15 katlı 6 gökdelenin oturumcusuyla buluşması demek.
– Her ay yaklaşık 25 bin kişi ikinci el dairelere taşınıyor.
– En fazla hareket içerisinde Beylikdüzü, Ispartakule, Esenyurt ve Başakşehir gibi gayrimenkulde yeni projelerin boy gösterdiği Avcılar bölgesinde yaşanıyor.
– İkinci el eve girişlerde geçen yılın ilk 3 ayına göre %13’lük düşüş meydana geldi.
– 4.5 milyon abone içerisinde oturumcu yabancı ailelerin sayısı 18 bin 611 olarak hesaplandı.
– Her gün 35 yeni yabancı uyruklu müşteri abone oluyor.
– Şirket bu talebi karşılamak için İngilizce ve Arapça bilen eleman yerleştirecek.
– Yabancıların %35’i Ortadoğu, %20’si Avrupa, %20’si Afrika, %15’i Doğu Asya ve % 10’u da Amerika kıtalarına kayıtlı olmaları dikkat çekiyor.
– İç savaştan kaçan Suriyelilerin İstanbul’daki yerleşimleri geçen yıla göre %500 arttı.
– İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Suriyeli ailelerin 4833 konut ve 321 ticarethane abonelikleri bulunuyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.