Bakan Işık, sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kaynakları rasyonel kullanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla kurulan OSB’lerin bu yıl da destekleneceğini söyledi.
Işık, OSB’lere yönelik projelerin arıtma, hizmet binası, yol kaplama, enerji nakil hattı, kamulaştırma gibi çalışmaları kapsadığını ve bu yıl 79 OSB projesinde kullanılmak üzere 75 milyon lira ödenek ayrıldığını ifade etti. Bu kapsamda, OSB’lere yönelik önceki yıllarda başlatılan projelerden 8’inin tamamlanacağını anlatan Işık, söz konusu projelerin tamamlanması için bu yıl 28 milyon 930 bin lira kaynak ayrıldığını bildirdi. Işık, bu OSB’lerin 2’sinin Bolu’da, diğerlerinin Trabzon, Rize, Sinop, Kahramanmaraş, Iğdır ve Adıyaman’da bulunduğunu kaydetti.
Bakan Işık, ödenek ayrılan OSB projelerinden 62’sinde ise önceden başlatılan çalışmaların bu yıl da devam ettirileceğini dile getirdi. Bu projelerin 2017, 2018 ve 2019 yıllarında tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydeden Işık, söz konusu projeler için bu yıl 45 milyon 920 bin lira ödenek kullanılacağını söyledi. Işık, projelerin sürdürüleceği OSB’ler arasında Ankara Dökümcüler İhtisas OSB, Burhaniye Zeytin ve Zeytin Ürünleri İşleme İhtisas OSB, Diyarbakır OSB, İzmir Menemen Plastik İhtisas OSB, Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas OSB, Kilis OSB, Malatya Akçadağ Mermer İhtisas OSB, Tarımsal Ürün İşleme ve Tarım Makinaları İhtisas OSB, Şanlıurfa OSB, Şırnak Cizre OSB ve Yalova Gemi İhtisas OSB’nin yer aldığını bildirdi.
Bu yıl en fazla ödenek ayrılan projenin, Gaziantep OSB 5. kısıma yönelik işler oluşturduğunu ifade eden Işık, proje kapsamındaki işlerin yapılması için 9 milyon lira kaynak sağlanacağını belirtti.
15 bin kişiye iş kapısı
OSB’lere yönelik projelere bu yıl ayrıca 9 ekleme yapıldığına değinen Işık, bu projelerin 3’ünün Ankara’da, diğerlerinin Çankırı, Çorum, Manisa, Niğde, Osmaniye ve Sivas’taki OSB’lere yönelik olduğunu bildirdi.
Bakan Işık’ın verdiği bilgilere göre, söz konusu projeler kapsamında Ankara Sanayi Odası 2. ve 3. OSB’deki yolların kaplanması gerçekleştirilecek.
Bu yıl Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB için de kamulaştırma çalışmaları yürütülecek.
Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB’nin, uzay, havacılık gibi yüksek katma değerli sektörlerde 15 bin istihdam ve 5 milyar dolar ciro hedeflerine ulaşması bekleniyor.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Ankara Sanayi Odası ve Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçıları Derneği tarafından yürütülen çalışmalar için Ankara Kazan’da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ yerleşkesinin yanında ve Ankara-İstanbul Otoyolu’nun kenarındaki yaklaşık 730 hektarlık alan seçildi. Bölgenin içerisinde 400 hektar sanayi alanı, 100 hektar yeşil alan,100 hektar teknoloji geliştirme merkezi ve 130 hektar yol, eğitim, idari ve sosyal tesis alanının yer alması planlanıyor.
OSB’de, uzay ve havacılık alanında faaliyet gösteren yerli veya yabancı firmaların bir araya getirilip entegrasyon sağlanması, üniversiteler, Ar-Ge merkezleri ve sektörde faaliyet gösteren kümeler arasında sinerji yaratılması amaçlanıyor. Böylece uzay ve havacılık sektörünün ileri teknoloji ve yüksek katma değer üretmesi, üretilen ürünlerin ihracatı arttırıcı ve ithalatı azaltıcı etkisi dolayısıyla ülkenin cari açığının azaltılması öngörülüyor. Hedefler arasında söz konusu alanlarda eleman yetiştirilmesi için eğitim kurumları kurulması da bulunuyor.
Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB’de 15 bin istihdam ve 5 milyar dolar ciro hedefleniyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın