Turbo Varant’lar dünya borsalarına açılan bir kapı

10 şirketin seçilmesinde piyasa değeri büyüklüğünün yanı sıra Türkiye’deki yatırımcılar tarafından bilinirliğin de gözönüne alındığını vurgulayan Deutsche Securities Menkul Değerler Genel MüdürüAlbert Krespin şunları söyledi:

Turbo varantlar dünya borsalarına açılan bir kapı gibi. İşlem görmeye başlayan dayanak varlıklar ABD – S&P500, Almanya – DAX, Hollanda – AEX, İsviçre – SMI olmak üzere ilgili ülkelerin gösterge endekslerinde yer alıyor. Böylelikle, hisselere dayalı Turbo varantlarla NASDAQ, New York Stock Exchange, Deutsche Boerse, Swiss Stock Exchange, Euronext Amsterdam gibi borsalara da dolaylı yoldan erişimin yolu açılıyor.

Turbo varantlara dayanak olan hisselerin beşi Amerika Birleşik Devletleri (ABD), diğer beşi ise Avrupa merkezli şirketlerden oluşuyor ve coğrafi olarak dengeli bir yapı sergiliyor. Toplam piyasa değeri yaklaşık 2.7 trilyon dolar olan bu 10 şirketin sayısını gelecek günlerde arttırılması planlanıyor. 1 Nisan itibarıyla Borsa İstanbul’da işlem gören tüm hisse senetlerinin piyasa değerinin 211 milyar dolar ve toplam dünyadaki halka açık şirketlerin piyasa değerinin ise 62 trilyon dolar olduğunu düşünürsek; Borsa İstanbul’da Turbo varantlar ile yatırım yapılabilecek şirketlerin büyüklüğü zihnimizde daha kolay canlanabilir*.”

Turbolar hem yükselen hem de düşen piyasa beklentisine yatırım fırsatı veriyor

Geleceğin önemli yatırım araçlarından biri olan Turbo varantlar sayesinde Borsa İstanbul’da normal bir hisse senedine yatırım yaparmış gibi kolayca uluslararası hisse senetlerine yatırımın mümkün hale geldiğini vurgulayan Krespin sözlerine şöyle devam etti:

“Çeşitli dayanak varlıklardaki getiri potansiyellerine nispeten küçük bir sermaye ile katılım imkanı sağlayan bir yatırım aracı olan Turbo Varantlar hem yükselen hem de düşen piyasa beklentisine yatırım yapmak için kullanılabilirken, hisselere risk kontrollü yatırım için de son derece uygun. Turbolar yabancı hisselere kaldıraçlı yatırım imkanı da sağlıyorlar.

“Turbo ALIM” varantları dayanak varlıkla aynı yönde hareket ederken, “Turbo SATIM” varantları ters yönde hareket ediyor. Turbo varantın değerinin çoğunluğunu kullanım fiyatı ile dayanak varlığın fiyatı arasındaki pozitif fark oluşturuyor. Bu değere ek olarak ihraççının finansman giderleri sonucu oluşan zaman değeri, vade boyunca azalıyor. İçsel oynaklığın Turbolara etkisi ise geleneksel varantlara göre çok daha az oluyor.

Yatırımcıların dikkat etmesi gereken önemli bir nokta var. Turbo varantlar nakavt (knock-out) özelliğine sahip. Kullanım fiyatı aynı zamanda bariyer işlevi görüyor. Dayanak hisse eğer vade içinde işlem gördüğü borsada bu bariyere değerse, Turbo varant değersiz olarak işlemden kaldırılıyor, yani değerini tamamen kaybediyor. Bariyerin sağladığı avantajlar ise kaldıraç özelliği ve Turbo varantla dayanak varlığın birebire yakın hareket etmesi. Bu özellikleriyle Turbolar, geleneksel varantlardan ayrılıyor.”

Uluslararası hisse senetlerine dayalı Turbo varantların ihracı, Ağustos 2010’da ilk varant ihracını gerçekleştiren Deutsche Bank’ın Türkiye Sermaye Piyasası’na olan inancının ve piyasayı geliştirmek üzere yürüttüğü yoğun çalışmaların bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Kurum, geçen altı yıl içerisinde varant, iskontolu sertifika, yayılma varantı, turbo varant gibi dört farklı getiri profili sağlayan yapılandırılmış ürün ihraç ederken, piyasaya sunulan son ürünlerle birlikte dayanak varlık sayısını 17 tanesi uluslararası endeks ve hisse senedi olmak üzere 32’ye yükseltiyor.

Turbo varantlar Borsa İstanbul’da hisse senetleri piyasasının sürekli müzayede seansının açık olduğu 9:35 – 13:00 ve 14:00 – 17:30 saatleri arasında alınıp satılabiliyor. Yatırımcılar, ilgili risk bildirim formunu okuyup imzaladıktan sonra aracı kurum ya da bankası üzerinden turbo varantları alıp satabiliyorlar.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın