Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Aysun Göksu, Çin’den gelen zayıf makroekonomik veriler ve büyüme tahminlerinin aşağı çekilmesi ile düşük petrol fiyatlarının FED’in faiz artırım sürecinin beklenenden daha yavaş bir şekilde yapılmasına neden olduğunu belirterek “Faiz artırım sürecinin rotası olan makroekonomik datalardaki son duruma baktığımızda enflasyon ve büyümede olumlu bir tablo görürken istihdam piyasasındaki iyileşmeye rağmen ücret enflasyonunun sağlanamadığını görmekteyiz. FED, gösterge faiz oranını yüzde 0.25-0.50 aralığında sabit bırakarak ve “kademeli artış” vurgusunu yineledi. Ancak sene içinde 4 defa olan artış beklentisinin böylelikle 2’ye düşmüş olması Dolar tarafında sert düşüşe neden oldu.” dedi.

FOMC üyelerinin 2016 sonunda faizlerin 0,875 seviyesinde olmasını beklediklerini belirten Göksu, “Para politikasında yapılacak kademeli değişikliklerle ekonomik faaliyetlerin ılımlı bir hızla artmasını ve istihdam göstergelerinin iyileşmesini bekliyorlar. Ancak “küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin risk oluşturmaya devam ettiğini söylediler. ” dedi. Göksu, FED Başkanı Janet Yellen’ın, faiz artışı kararı için Nisan ayındaki toplantıyı da işaret ederek bunun için her toplantının canlı ihtimal olduğunu hatırlatmasının ise piyasalarda pek de fazla fiyatlanmadığını gördüklerini belirtti.

Dolar FED sonrası düşüşünü sürdürüyor

Piyasanın FED toplantısına verdiği reaksiyonu değerlendiren Göksu “Her ne kadar faiz artırım beklentisi bulunmasa da enflasyon, büyüme ve istihdamın olduğu ekonomik projeksiyonların yukarı yönlü revizyonun referans alınarak sonraki toplantılar için FED’in daha şahin bir tutum sergilemesi bekleniyordu. Ancak FED piyasa istediğini vermedi.Yavaşlayan global büyüme ve finansal piyasalardaki oynaklığın yarattığı risklere işaret edilerek 2016 yılında 4 kez yapılması beklenen faiz artırım hamlesinin 2’ye düşürülmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinde pozitif fiyatlarken dolar/TL kuru ilk fiyatlamada 2.87 bölgesine dek gevşeme gösterdi. Satışların hızlandığı dolar kurunda teknik fiyatlamalara baktığımızda 2.8620 kritik bir destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin kırılması ile satışlar hızlanabilir ve 2.8440-2.8170 seviyelerine dek gevşeme görebiliriz. Kurda tekrar yükseliş hareketlerinin görülmesi için kısa vadede 2.90, orta vadede ise 2.93 dirençlerinin kalıcı olarak aşılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Göksu TL’deki bahar havasının ise FED iyimserliğinin etkisiyle bir süre daha fiyatlanabileceğini kaydetti.

Güvenli liman altında yön yukarı

Açıklamanın ardından altında yaşanan fiyatlamaları değerlendiren Göksu, “FED’in faiz artış hızını azaltmasının ons altındaki yatay bandın yukarı yünlü geçilerek kritik 1250 direncinin aşılmasına neden oldu. Özellikle 1245-1250 aralığı altında bir fiyatlama görmediğimiz sürece altında pozitif görünümün korunacağını düşünüyoruz. Yükselişin devamında 1263 direncinin aşılmasıyla 1278 direnci hedeflenebilir. 1250 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanamaması durumunda ise, 1240-1225 önemli destek seviyelerini tekrar gündeme getirebilir.” ifadelerini kullandı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın