Türkiye’nin en çok tercih edilen insan kaynakları platformu Kariyer.net ve Adana Sanayi Odası işbirliği; İndense Danışmanlık desteği ile gerçekleştirilen; “Ekonomi ve İnsan Kaynakları Sohbetleri – Yüksek gelişme potansiyeliyle Adana” etkinliği, 17 Mart 2016 Perşembe günü; 13.30-17.00 saatleri arasında Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) düzenlendi. Etkinliğe; Adana ve çevre illerden izleyiciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmalarını; Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ve Kariyer.net Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Barış Karadenizli yaptı. “Yüksek gelişme potansiyeliyle Adana”, “Dünya’da ve Türkiye’de Ekonominin ve Piyasaların Yönü”, “Turquality ile bir Dünya markası olmak” “Şirketimin büyümesi için patron mu olmalıyım antrenör mü?” ve “Verimlilikte ve karlılıkta kıymetli insanlarla çalışmak ne kadar önemli?” başlıklı sohbetler etrafında çerçevelenen etkinlikte Ekonomist ve Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, HG Grup Eğitim ve Danışmanlık Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu, Ekonomist ve Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin ve Kariyer.net Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Barış Karadenizli konuşmacı olarak yerini alırken; panelin moderatörlüğünü Ekonomist ve Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asuman Sönmez yaptı.
Adana bölgesinin tarım ve sanayi alanında gelişmiş ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayabilen ender bölgelerden biri olduğunun altını çizen Zeki Kıvanç, Devlet Planlama Teşkilatı’nın 2010 yılında 81 il bazında yaptığı bir çalışmaya göre Adana “nitelikli sıçrama yapabilecek” ilk 20 il arasında 5. sırada olduğunu vurguladı. Zeki Kıvanç, “Adana ve bölgesi doğru stratejilerle hareket edilmesi durumunda Türkiye’de Marmara’ya alternatif olabilecek tek üretim bölgesidir. Ulaşım ve iklim gibi coğrafi avantajlarına paralel olarak sahip olduğu sanayi birikimi, sosyal imkanları, eğitim kurumları ve kuvvetli altyapısıyla Adana önemli bir potansiyel barındırmaktadır” yorumunu yaptı.
Zeki Kıvanç, “Çok yakın vadede gerçekleştirilecek projelerin hayata geçirilmesine paralel olarak Adana önümüzdeki dönemin en gözde bölgelerinden biri olacaktır. Dolaysıyla potansiyel yatırımcılarımızı Adana’mız hakkında daha fazla bilgi edinmeye ve yatırımları öncesinde bizlerle görüşmeye davet ediyorum” mesajını verdi.
“Krizlerden fırsat yaratın”
Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bloomberg TV Yorumcusu Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu; krizlerin farklı şiddetlerde her zaman olabileceğini bununla birlikte, riskler iyi tanımlanıp yönetildikten sonra krizlerden de fırsatları yaratılabileceğini anlatarak krizlerden korunmanın yollarına değindi. Bir iktisatçı olarak son yıllarda Türkiye’nin çok fazla krizden geçtiğini vurgulayan Sadi Uzunoğlu, piyasalarda gerçekleşen dalgalanmalara karşısında firmaların akıllarının karışmasının çok doğal olduğunu vurgulayarak firmaların neler yapabileceğinden bahsetti.
“Turquality Projesi ile dünya markası olun”
Turquality Projesi ile Türkiye’nin yeni ihracat vizyonuna ve bu kapsamda öne çıkan başlıklara değinen Yrd. Doç. Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu; dünya markası olmanın zorluklarından ve öneminden bahsetti. Aziz Murat Hatipağaoğlu ihracatçı firmaların Turquality ile hangi destekleri alabileceklerini, bu süreçte firmaların atmaları gereken adımları anlatırken, Turquality destekleri ile bir dünya markası olmanın yollarını gösterdi. Adana’daki potansiyelin ne şekilde değerlendirilebileceğini aktararak, Turquality ile Türkiye’nin yükselen değerlerinin oluştuğunu vurgulayan Hatipağaoğlu, “Tüm bu globalleşme çalışmaları ile bir değer yaratmaya çalışırken en önemli etkenlerden biri de insan kaynakları. Değer yaratabilmek için değerli insanlarla çalışmak, değerli çalışanlarla birlikte olmak çok önemli” dedi.
“Takımınızı doğru oyunculardan kurun”
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin; para yerine değer yaratmanın daha önemli olacağını vurgulayarak, bilgi rekabetinde firmaları yönetecek yöneticilerin sahip olmaları gereken özelliklere dikkat çekti. 21. yüzyılın yeni etkileşim ağı olduğuna dikkat çeken Emre Alkin, iş yapma sanatının değiştiğine vurgu yaptı. Alkin, “Cep telefonlarında ses ve data gönderimi arasında büyük fark var. Artık ses değil data gönderiyoruz. Firmaların %64’ü yenilikçi firmaları tercih ediyor. Bilgi ve tecrübenin yaratıcılığa dönüşmesi önemli. Şirketin içindeki insanlara işi değil ahlakı öğretmek gerekiyor. Patron tepeye çıkar lider ekibi yukarı götürür. Şirketlerde bize orkestra şefi lazım. Bizim yeni oyun alanımız dijital, bu alanı keşfetmeliyiz” dedi.
“Teknoloji rüzgarını takip edin”
Konuşmasında Adana’daki istihdam verilerine yer veren Barış Karadenizli, Adana’da online işe alım yapan, Kariyer.net’e üye 2.500 firmanın olduğunu belirtti. Karadenizli, “Adana ve çevre illerdeki ilan sayıları incelendiğinde Yapı, Gıda ve Üretim sektörleri; bu bölgede lokomotif sektörler olarak karşımıza çıkıyor. Diğer yandan işverenler tarafından en çok aranan pozisyonlar Satış Temsilcisi, Muhasebe Elemanı ve Mühendis olarak sıralanıyor” dedi. Doğru ekibi kurmanın önemine değinen Barış Karadenizli, iş arayan adayların çok büyük bir kısmının Y kuşağı olduğunu ve teknoloji ile iç içe olduğu aktardı. Karadenizli, tüm firmaların da insan kaynakları alanında aradığı doğru elemana ulaşabilmesi; internetin ve teknolojinin faydalarından yararlandırabilmesi için insan kaynakları alanında yeni teknolojilerle firmaları buluşturmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Panelin ardından; konuşmacılar, istihdam ve para piyasaları ile ilgili katılımcıların merak ettikleri soruları yanıtladı. Etkinliğin sonunda gerçekleşen törende; Kariyer.net Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Barış Karadenizli, konuşmacılara teşekkür ederek; özel bir eğitim vakfına yapılan bağış sertifikalarını kendilerine takdim etti.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.