itohaber.com’dan Fedai Yıldırım’ın haberine göre, BireyselEmeklilik Sistemi’ni (BES) sil baştan değiştirecek yeni bir çalışma yapılıyor. Yapılan bu yeni çalışma sonucunda öncelikle, birçok isimle anılan fon sayısı 6’ya ya da 7’ye inecek. Bu bağlamda bir enflasyona endeksli, bir hisse, bir likit, bir İslami ürünlerin yer alacağı ‘helal fon’ kurulacak. Bir adet de üçüncü havaalanı, köprüler, Kanal İstanbul gibi altyapı yatırımlarını destekleyip daha sonra bu projelerin getirilerini paylaşan altyapı fonu oluşacak.

SADECE BUNLAR SATILACAK

Ardından bütün emeklilik yönetim şirketleri bu fonları satacak. Sistemde değişen en önemli alan ise portföy yönetim şirketleri olacak. Ekonomi yönetimi, düşük fon getirilerinin nedenlerinden biri olarak gördüğü fon yönetim giderlerinin minimuma indirilmesi için tüm emeklilik şirketlerinin sattığı bu fonları biraraya getirip, organize edecek bir fon yönetim sistemi kurulması üzerinde duruyor.

İHALE İLE SEÇİLECEK

Fonu yönetecek şirket, ihale ile seçilecek. Fon yönetim gideri ve yönetim becerisi açısından değerlendirmeye alınan yönetim şirketleri ihalede aldıkları fonu yönetecek. Her bir fon yönetim şirketinin sadece 1 fonu yönetmesi ve her bir fon için yapılan ihalenin her yıl tekrarlanması üzerinde durulduğu ifade ediliyor. Böylece bir yandan yönetim şirketlerinin uzman olduğu alanda daha uzmanlaşması sağlanırken, diğer yandan yönetim becerisi açısından yeterli kalitede elemana sahip olmayan fonların elenmesi bekleniyor.

KİŞİYE ÖZEL FON

Yeni sistemde, kişinin yaşı ve risk profiline göre en uygun fon seçilip başlatılacak. Ancak kişi isterse fon yönetim şirketinin seçtiği fonu değiştirebilecek. Sistemdeki mevcut kişilere de fon tipi önerisi yapılacak. Kimse fonlarının tipi için zorlanmayacak.

ŞİMŞEK’TEN UYARI

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, fon yönetim şirketlerini uyardı. Bu uyarının ardından yeni bir çalışma başlatıldı. Şimşek, BES fonlarını yöneten fon yönetim şirketlerine yaptığı ikinci uyarıda, “Birçok kurum yüzde 25 devlet katkısını bile buharlaştırıyor” dedi.

FİRMALAR TEKNOLOJİSİNİ YENİLEYECEK

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 20 No’lu Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Levent Korkut, BES’teki yeni sistem hayata geçtiği takdirde fonlarda birikecek miktarın mega projeler için gerekli altyapı desteğinin sağlanacağını söyledi.

Korkut, bu sayede reel sektörün makine parkını ve teknolojisini de geliştirmeye yönelik uzun vadeli desteğin oluşturulacağını kaydetti. Korkut, artık ileriye dönük olarak da yatırım fon şirketlerinin şapkalarını önüne alıp daha dikkatli düşünmesi gerektiğini belirterek, “Böylece tüm kesimlerin memnun olacağı bir sonucu çıkartmak durumundalar. Aksi takdirde yatırım fon şirketlerinde rehavet oluşacak ve BES yatırımcısı güvensizliğe düşecek” dedi.

Öte yandan Korkut, BES’te devletin yüzde 25 katkı sunmasının ilk etapta yatırımcının ilgisini çektiğini, bu sayede insanların tasarrufa daha fazla yönelmeye başladığını hatırlattı.

mega_projeler

RAKAMLARLA BES
Katılımcıların fon tutarı44.448,6 milyon TL
Devlet katkısı fon tutarı5.229,0 milyon TL
Şirket katılımcılarının toplamı6.126.894 kişi
Katkı payı tutarı37.910,5 milyon TL
Yatırıma yönelen tutar37.341,2 milyon

 Kaynak: Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 26 Şubat 2016 tarihli verileri

EN FAZLA İLGİ 35-44 YAŞTA
YaşOran (%)
25 altı6.16
25-3431.23
35-4433.92
45-5521.54
56 ve üzeri7.14

KATILIMIN YOĞUN OLDUĞU KENTLER
KentOran (%)
İstanbul28.4
Ankara9.4
İzmir7.3
Antalya4.3
Bursa4.0
Adana2.7
Kocaeli2.6
İçel2.1
Muğla2.0
Konya1.9

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın