Geçen yıl aralık ayında yayınlanan yönetmelik özel motorlu taşıt sürücüleri kursu yönetmeliği önemli düzenlemeler getiriyor.
Toplantıya İTO Eğitim Meslek Komite Başkanı Meclis Üyesi İbrahim Taşel, İTO Eğitim Meslek Komitesi Üyesi ve Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Nusret Türker, İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin ile çok sayıda Sürücü Kursu yetkilileri katıldı.
20 MİLYON ARAÇ
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Ebubekir Sıddık Koyuncu yaptığı konuşmada, Türkiye de yaklaşık olarak 20 milyon civarında trafiğe kayıtlı araç bulunduğunu, bu rakamın yarısının otomobillerden oluştuğunu söyledi. Araçların diğer yarısının da kamyonet, motosiklet, traktör, kamyon gibi taşıtlardan oluşmakta olduğunu belirten Koyuncu, bu nedenle Türkiye’de Motorlu Taşıtlar Sürücü Kurslarının önemli bir yere sahip olduğunu hatırlattı. Koyuncu yeni yönetmelikle yapılan düzenlemeler hakkında şöyle konuştu:
SAĞLIK KONTROLÜ
“Yapılan istatistiklere göre, ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 75’i yerleşim yeri içinde, yüzde 25’i ise yerleşim yeri dışında meydana gelmiştir. Maalesef bu üzücü tablo, ülkemizde karayolu ulaşımı açısından yolunda gitmeyen bazı hususların olduğunu ortaya koydu. Maddi hasarlı kazalar giderilse dahi, can kayıplarının telafisi mümkün olmamakta. İşte tüm bu sebeplerle, can ve mal güvenliği yönünden, karayollarında trafik düzeninin sağlanması ve trafik güvenliğini ilgilendiren hususlarda, tedbir alınması amacıyla, 5 Aralık 2015 tarihli resmi gazetede, özel motorlu taşıt sürücüleri kursu, yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair, yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmelik uyarınca, mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016’dan itibaren, değiştirilmeye başlandı. Mevcut sürücü belgeleri, 5 yıl içinde, yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirilecek. Yeni sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduğu için, diğer ülkelerde de kullanılabilecek. Yeni tip sürücü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makineleri sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek, yeniden düzenlenecek.”
Daha sonra söz alan İTO Eğitim Meslek Komite Başkanı Meclis Üyesi İbrahim Taşel ile İTO Eğitim Meslek Komitesi Üyesi ve Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Nusret Türker sektör temsilcileri sektöre ilişkin tespitlerini ve çözüm önerilerini anlattılar.
NELER DEĞİŞTİ?
İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin ise sürücü belgelerinin sınıfları, sınıflara göre kullanılan araçlar, kapsamları, deneyim şartı ve bu belgelere sahip olunabilecek yaş kriterleri ile ilgili detaylı bilgi aktardı. Buna göre getirilen yenilikler şöyle:
- Tüm sertifika sınıfları için manüel veya otomatik şanzımanlı araçlar kullanılabilecek
- Kapalı kasa kamyonet türü araçlar B sınıfı eğitim ve sınav aracı olarak kullanılabilecek
- Mevcut teorik derslere ilaveten +4 saatlik Trafik Adabı Dersi uygulaması başlayacak
- Kursiyerin akan trafiğe çıkmaya hazır hale gelinceye kadar verilecek olan direksiyon eğitim alanı veya simülatör eğitimlerinin 2 saatten az olamayacak
- Akan trafikte verilecek olan direksiyon eğitim dersleri şehir içi veya şehir dışı yollarda yapılabilecek
- Tüm sertifika sınıfları için en az 2 saat akan trafikte gece araç kullandırılacak
- Kursiyerlerden kuruma kayıt işlemi esnasında istenecek olan fotoğraf son altı ayda çekilmiş ve biyometrik özellikte olacak
- Kursiyer Kayıt Defteri tutma mecburiyeti kaldırılacak
- Direksiyon eğitimi dersi sınavları merkezi sistemle yapılan teorik derslerin sınav sonuçları açıklandıktan bir hafta sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince belirlenen tarihlerde millî eğitim müdürlüklerince uygulamalı olarak yapılacak
- Direksiyon uygulama sınavlarında bir araca en fazla 12 kursiyer yazılabilecek
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.