CERN’in yıllık 550 milyon İsviçre Frangı üzerine çıkan alım ihalelerinin yüzde 12’sinin 50 bin, yüzde 25’inin 50-200 bin, yüzde 63’ünün de 200 bin İsviçre Frangı’nın üzerinde olduğunu kaydeden Kızıltoprak, Türkiye’nin ortak üye olduğu CERN’e firmaların da kayıt yaptırarak ihalelerden haberdar olabileceğini ya da tedarik için CERN tarafından bulunabileceğini aktardı.
Kızıltoprak, kayıt yaptıran firma sayısının kısa sürede 122’ye yükseldiğini, bunlardan Dora Makine’nin ihale sonucu ilk tedarikçi firma olmaya hak kazandığını anlatarak şunları söyledi:
“CERN, büyük firmalarla çalışıyor ama KOBİ’lerle çalışmaya bayılıyor. Çünkü onlar daha esnek, hemen hareket alanlarını genişletip, değişiklikleri yapıp çok daha çabuk CERN’e adapte olabiliyorlar. CERN ile çalışma hedefi, şirketi büyütebilmek için kapı oluyor. CERN’in aradığı şartlar, teknik şartnameleri o kadar kapsamlı ki tedarikçi firmalar için bu ayrıcalık oluyor. CERN ile çalışan küçük ölçekli firmalar, orta ölçekli ya da daha büyük ve karlı şirketler haline dönüşüyor. Firmalarımız açısından değerlendirme sürecini aşıp ihalede teklif verebilmek bile heyecan verici.”
CERN’de “Türk günü”
Hakan Kızıltoprak, TOBB olarak firmalara, CERN’den ihale alma yolunda birebir koçluk yaptıklarına dikkati çekerek şöyle devam etti:
“2017’de CERN’de firmalarımızla Türk günü yapmayı planlıyoruz. Firmalarımız oraya götüreceği ürünleri stantlarına koyacak, oradaki uzmanlarla konuşacak, belki iş birlikleri ortaya çıkaracaklar. İş yapma potansiyeli yüksek ve CERN’in yeterlilik kriterlerine uygun firmaları götürmeyi planlıyoruz. CERN’e götüreceğimiz firmalarla nokta atışı yapmak istiyoruz.”
CERN’in ihalelerle ilgili 580 aktivite kodu olduğunu belirten Kızıltoprak, “O alanları tam anlamıyla kapsayıp CERN’e her türlü ürün gamında tedarik sağlayabilen ülke olmayı hedefliyoruz” dedi.
Kızıltoprak, şu anda CERN’e kayıt olan firmaların ağırlıklı olarak makine mühendisliği alanında faaliyet gösterdiğine işaret ederek şunları kaydetti:
“Biraz daha bilişim sistemleri, elektronik, vakum ve lazer teknolojileri gibi yüksek teknoloji alanına kaydığımızda büyük firmaların yerini teknokentlerde kurulan firmalar alıyor. Büyük şirketlere ulaşabiliyoruz ama teknokentlerde enteresan işler yapan firmalarımız var. Bu firmalar, küçük kadrolarla çalışıyor ama ‘know-how’a sahipler. Bu firmalara CERN’e kayıt olmaları çağrısında bulunuyorum.”
CERN’in KOBİ’lere etkisi
CERN’e tedarikçi olmayı başaran 629 KOBİ ile yapılan bağımsız ankette, bu firmaların yüzde 38’i yeni ürün geliştirdiğini beyan etti.
Bu firmaların yüzde 42’si uluslararası görünürlüğünün arttığını, yüzde 44’ü teknolojik öğrenme ve gelişme sağladığını, yüzde 52’si CERN referansı olmasa satış performanslarının daha kötü olacağını bildirdi.
Araştırmada, firmaların yüzde 17’si yeni pazarlara girdiğini, yüzde 60’ı da yeni müşteriler edindiğini kaydetti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın