Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) tarafından düzenlenen “Büyüyen Firmaların Alternatif Finansman Kaynaklarına Erişimi” konulu panel, İstanbul’da TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı ve TÜGİAD Yönetim Kurulu evsahipliğinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın yaptığı panelde söz alan konuşmacılar büyüyen firmalara alternatif finansman araçları ve yöntemleri önerdiler.
KOBİ’ler için ABD formülü

İş Bankası’nın 30 girişimcinin sermaye taahhüdüyle kurulmasından örnek veren İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, KOBİ’lerin bankalar yoluyla finansmanında sınıra gelindiğini belirtti. Ortalama mevduat vadesine dikkat çeken Özince; “2,5 aylık ortalama mevduat vadesiyle tutup 7 yıllık konut finansmanı yaparsanız bunun faturasını 2001 yılındaki gibi ödersiniz. Türk bankaları boylarını aşan büyük projeleri finanse ediyorlar” sözleriyle bankacılık sisteminin karşı karşıya olduğu risklere dikkat çekti.
Öz kaynak kârlılıkları gerileyen bankaların finansmanda sorun yaşadığını belirten Ersin Özince, “Bankaların sırtı artık duvara dayandı. Türk bankalarının ortalama mevduat vadesi 2.5 ay. Bu mevduat vadesiyle tutup 7 yıllık konut finansmanı yaparsanız bunun faturasını 2001 yılındaki gibi ödersiniz” dedi.
Özince şirketlerin yüzde 99’u KOBİ’lerden oluşan ABD’deki KOBİ finansmanından örnek alınabileceğini söyledi.

ABD’deki KOBİ finansmanından örnekler veren Özince, “Orada her ne varsa bizde de olmak zorunda” dedi ve KOBİ’lerin kendi sermaye piyasalarının olması gerektiğini belirtti. Bu konuda KOBİ’lerin ilgisiz göründüğünden yakınan Özince, “KOBİ’lerin kendi sermaye piyasalarını yaratmalarının derdi bana mı düştü de bu konuyu ben dile getiriyorum. KOBİ’ler kendi taleplerini güçlü bir şekilde dile getirmeliler” diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın