Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, “2006’dan bu yana yaklaşık 2,3 milyar lira hasar ödemesi yaptık. Üreticinin ödediği prim toplamı 1,7 milyar lira, devlet desteği ile 3,4 milyar lira prim toplamına ulaşıldı” dedi. TARSİM tarafından, Genel Müdür Satoğlu ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, devlet destekli tarım sigortalarının 2015 yılı değerlendirmesi ve 2016 yılı uygulamaları paylaşıldı. 2016’nın TARSİM için önemine değinen Satoğlu,sistemin bu yıl 10’uncu yılı olduğunu hatırlattı. Satoğlu, “Bu yıl haziran ayında uluslararası bir sempozyum düzenleyeceğiz. Tarım sektöründe sigorta bilincinin oluşması adına, özellikle köylerde çocuklara yönelik çalışmalarımız olacak. 7 bölgenin tamamında bu eğitimi düşünüyoruz, şimdiden 20-30 yıl sonrasına yatırım yapacağız” dedi.
TEMİNATI YÜZDE 32 ARTTIRDI

Geçen yıl sadece ocak ayında 130 bin olan poliçe adedinin, 2016 yılı ocak ayında 200 bin poliçeye çıktığını aktaran Satoğlu, “2014 yılı ile 2015 yılının kümülatif mukayesesine baktığımızda, poliçe adetlerinde yüzde 27’lik bir artış söz konusu. Poliçe adedi 2015 yılı sonunda toplam 1,4 milyona ulaşmış durumda. Sigortalanan bedel olarak bakarsak, TARSİM olarak 2015 yılında verdiğimiz teminat miktarı 18 milyar lira. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 32’lik artış anlamına geliyor” diye konuştu.
AYI VE KURT SALDIRILARI TEMİNAT KAPSAMINDA
Satoğlu, 2014 yılının başından itibaren arıcılıkla, arılı kovanlarla ilgili teminat vermeye başladıklarını, gezginci arıcılar da dahil olmak üzere 2015 yılı sonu itibarıyla 1,6 milyon kovana ulaştıklarını, bunun da Türkiye’deki toplam kovanların yüzde 20’sine denk geldiğini söyledi. Arıcıların sigorta işine önem verdiklerinin altını çizen Satoğlu, arıcıların en büyük korkusunun ayı saldırıları olduğunu, 2015 yılı içinde ayı saldırıları da dahil olmak üzere teminat vermeye başladıklarını anlattı. Satoğlu, bitkisel üretimde ise 2016 yılı itibarıyla domuz saldırılarını da teminat kapsamına aldıklarını, hayvan hayat sigortalarında da kurt saldırılarına teminat verildiğini belirtti. Satoğlu, kurt teminatının, hayvanlara verdiği zarardan dolayı daha yüksek olduğunu dile getirdi.
1 İHA ALDIK 7’YE ÇIKACAK
TARSİM Başkanı Satoğlu, topraktaki nem kaybını ölçebilmek ve sigorta sisteminde teknolojiyi kullanarak verimlilik elde edebilmek adına İnsansız Hava Araçları (İHA) kullanacaklarını ifade etti. Kısa zamanda İHA’ları hasar tespitinde kullanmayı amaçladıklarını belirten Satoğlu, “Bu yıl denemeleri yapacağız. Şu an 1 tane İHA satın aldık, bunu 7’ye tamamlayıp 7 bölgemizde kullanacağız. Hayvan hayat sigortalarında giyilebilir teknolojileri de kullanacağız. İlk uygulamaya 10 veteriner ile Trakya Bölgesi’nde kullanılacak. Hayvanlara otopsi yapılırken veterinerlerimiz bu akıllı gözlüklerle el değmeden raporlama yapıp, sisteme ulaştırmış olacağız” dedi.

GELİR KAYBI SİGORTASI YOLDA
TARSİM’in “kuraklık teminatı”nı ileriki yıllarda vermeyi planladığını söyleyen Genel Müdür Satoğlu, yine önümüzdeki yıllarda planladıkları “verim sigortası” ve “gelir kaybı sigortası” ile üreticinin verim ve gelir kaybını karşılamayı planladıklarını açıkladı. Satoğlu, bu projelerin gerçekleşmesi için ciddi data birikimine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın