Türkiye sanayisi bozulma sinyali verdi, İstanbul’daki düşüş hız kesti
İstanbul Sanayi Odası (İSO), sektörün faaliyet koşullarının ölçülmesine yönelik aylık bazda en hızlı ve güvenilir öncü gösterge olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) İmalat Sanayi Raporları için Markit ile işbirliği anlaşması imzaladı.
Bahçıvan: “PMI Türkiye ve İstanbul endeksleri, imalat sanayi ve genel ekonomik büyüme hakkında kaliteli, hızlı, taze ve güvenilir bilgi sunuyor.” dedi.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI’yı, temmuz ayında 50,1 olarak gerçekleştikten sonra ağustos ayında 0,8 puanlık düşüşle 49,3’e gerileyerek imalat sanayinde bozulma sinyali verdi.
Temmuzda 46,3 olarak gerçekleştikten sonra ağustosta 48,5’e yükselen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI’yı, İstanbul imalat sanayinin faaliyet koşullarında yaşanan bozulmanın kısmen hız kestiğini gösterdi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO), sektörün faaliyet koşullarının ölçülmesine yönelik en hızlı ve güvenilir öncü gösterge olan Türkiye PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) İmalat Sanayi Raporu için Markit Financial Information Services ile işbirliği anlaşması imzaladı. Dünyanın 30’u aşkın ülkesinde PMI verilerini açıklayan Markit ile Türkiye’de üç yıl için işbirliği yapan İSO, anlaşma kapsamında her ayın ilk günü “İstanbul Sanayi Odası, Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu” adı ile verileri açıklayacak. İşbirliği ile ayrıca Türkiye’de bir ilke de imza atılarak İstanbul Sanayi Odası, İstanbul PMI İmalat Sanayi Raporu da açıklanacak.
Konuya ilişkin işbirliği anlaşması İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve Markit Direktörü Richard Willis tarafından imzalandı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, konu ile ilgili yapılan basın toplantısı ve işbirliği protokolü imza töreninde, “İşbirliği, İSO’nun Türkiye’nin teknoloji ve katma değer üreten bilgi toplumu olma çabasına önemli bir katkıdır. PMI Türkiye ve İstanbul endeksleri, imalat sanayi ve genel ekonomik büyüme performansı hakkında kaliteli, hızlı, taze ve güvenilir bilgi sunarak hem Türkiye genelinde ekonomik aktörlerin, hem de özel olarak İstanbul sanayisinin İSO’nun stratejik kararlarını daha hızlı ve sağlıklı almalarına önemli bir destek sağlayacak” diye konuştu.
PMI güncele en yakın hıza sahip
PMI’nin firmaların satın alma ve tedarik yöneticileri yetkililerinden alınan eğilim anketlerine dayanılarak hesaplandığı bilgisini veren Bahçıvan, “PMI, üretimdeki iniş çıkışların büyüklüğüne ilişkin kesin sayısal veriler sunmamasına rağmen, büyüme oranı ile de kayda değer bir karşılıklı bağlantı gösteriyor ve iki ay sonra yayınlanacak olan Sanayi Üretim Endeksi değişimine ilişkin oldukça güvenilir bir ipucu sunuyor. Sanayi üretimi ekonomik büyümenin, PMI ise sanayi üretiminin öncü göstergesi olduğu için ekonomik büyümenin yönünü görme konusunda PMI verilerinin takibi son derece güvenilir bir referans olarak kabul ediliyor. PMI ayrıca araştırma sonuçlarının yayınlanma hızı açısından da çok önemli. TÜİK tarafından açıklanan büyüme verileri yaklaşık üç ay, büyümenin en önemli öncü göstergesi olan Sanayi Üretim Endeksi ise yaklaşık iki ay gecikmeli olarak yayınlanırken, PMI verileri, anketin düzenlendiği ilgili ayın ilk iş gününde kamuoyuna açıklanıyor. Verilerin güncele en yakın hıza sahip olması, kalitesi ve güvenirliği bizim için bu işbirliğinin yolunu açan en önemli faktörler oldu. İSO olarak verilerin değerlendirilmesi ve anlamlı bir veri seti olarak ekonomi dünyasının elinin altında bulunması için yol gösterici olacağız.” dedi.
İstanbul’un üretim iştahını diri tutacak
Bahçıvan, ABD, İngiltere, Almanya ve Japonya gibi 30’u aşkın ülkede ekonominin nabzını en güvenilir şekilde ölçen endeksler yayımlayan Markit’in ilk şehir endeksi olan İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI’ı için de şunları söyledi: “Ülkemizin milli gelirinin dörtte birini, toplam ihracatının yarıya yakınını ve sanayi üretiminin de yüzde 40’a yakınını gerçekleştiren amiral gemi İstanbul’un sanayi üretimindeki iştahını diri tutmayı, kentimizin sanayi üretiminin merkezi olma niteliğinin korunmasını ve geliştirilmesini ülke ekonomisi için hayati buluyoruz. Türkiye’nin kalbi ve ekonominin lokomotifi olan İstanbul, PMI verileri ile Türk sanayisinin barometresi olmayı pekiştirecek.” dedi.
Türkiye sanayisi inişte, İstanbul çıkışta
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, işbirliği anlaşması sonrası Türkiye ve İstanbul PMI anketlerinin Ağustos 2015 ayı sonuçlarını açıkladı. PMI’nın 50’den büyük olmasının sektör faaliyet performansında iyileşmeye, küçük olmasının ise bozulmaya işaret ettiğini hatırlatan Bahçıvan, şu açıklamayı yaptı:
“İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verisi, temmuz ayında 50,1 olarak gerçekleştikten sonra ağustos ayında 0,8 puanlık düşüşle 49,3’e gerileyerek imalat sanayi faaliyet koşullarında önceki aya göre bir bozulma sinyali verdi. İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI verisi ise, temmuzda 46,3 olarak gerçekleştikten sonra ağustosta 48,5’e yükseldi. İstanbul imalat sanayinin faaliyet koşullarında yaşanan bozulma kısmen hız kesti.” dedi.
Toplantıda konuşan Markit Direktörü Richard Willis, PMI incelemesinin önce ülkelerin merkez bankaları tarafından GSYİH’yi incelemek için tasarlandığını belirterek şunları söyledi: “Markit olarak 30 ülkede imalat sanayi yanında inşaat ve perakende sektörlerini de kapsamaya alıyoruz. Dünya genelinde toplamda 22 bin yönetici ile anket çalışması yapıyor ve her ay 55 anket yayınlıyoruz. Rapor, Türkiye ihracatının yüzde 46’sının yapıldığı Euro bölgesindeki durum için de fikir verecek. İstanbul imalat sanayisi, Türkiye’nin en önemli merkezi ve eşsiz bir bilgi kaynağı. Örneğin Londra’nın böyle bir özelliği yok. İstanbul’da ilk ay 105 şirket ile çalıştık ve bilgi talep ettiğimiz kaynakların yüzde 75-80’inden geri bildirim aldık. Şirket sayısının ilerideki aylarda 300’e çıkacağına inanıyoruz.” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.