Sezonun ilk ürünü sardalya oldu, hamsi ve palamutta bolluk bekleniyor
Denizlerde avlanma sezonunun 1 Eylül itibariyle başlamasıyla birlikte, ağlara takılan ilk balık sardalya oldu. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, ilk ağların çekilmesinin ardından bu yıl hamsi ve palamutta bolluk olacağını söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Hamit Aygül, İstanbul’un Türkiye toplam balık üretiminin yüzde 40’ını karşıladığını belirterek, balıkçıları kural dışı avlanmamaları konusunda uyardı.
Balıkçılar, 1 Eylül’ün ilk anlarında ağlarını denize bırakarak kısmetlerini beklemeye başladı. Sezonun ilk balığı sardalya olurken, ağlara takılan iki küçük köpek balığı da tekrar denize bırakıldı.
Balıkçıların uzun süredir heyecanla beklediği avlanma yasağı nihayet kalktı. 1 Eylül’ün ilk saniyelerinde “Vira Bismillah” diyerek ağlarını denize bırakan balıkçıların yüzleri, gecenin sonunda güldü. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’nün birlikte düzenlediği sezon açılış töreninde ağlardan dökülen balıklar renkli görüntülere sahne olurken, balıkçılar bu yılın bereketli olacağını söyledi.
İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Osman Günaydın, İstanbul Tarım İl Müdürü Hamit Aygül ve ilçe kaymakamlarının da hazır bulunduğu gecenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, bu yıl hamsi ve palamutta bolluk yaşanacağının müjdesini verdi.
“İhracat hedefini 3 milyar dolara çıkardık”
Türkiye balıkçılık sektörünün Avrupa’nın üçüncü büyük üreticisi olduğunu ve birlik olarak 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 23 artışla 692 milyon dolar ihracat yaptıklarını belirten Sagun, “2015 yılının ilk yedi ayında su ürünleri sektöründe toplam 395 milyon dolar ihracat yaptık. Sektördeki hızlı büyüme nedeniyle 2023 ihracat hedefimizi de revize ettik. Hem büyümemizi devam ettirmek hem de 3 milyar dolara çıkardığımız hedefi tutturmak için tüm birliklerimiz, dünyanın pek çok yerinde pek çok aktivite gerçekleştiriyorlar, fuarlara katılıyorlar, heyetler düzenliyorlar, görüşmeler yapıyorlar. Artık balıkçılıkta markalı ürünlere ağırlık vermemiz gerekiyor. Tüm hedef pazarlardaki fuarlara katılarak ürünlerimizi tanıtıyoruz. Bu yıl ilk kez 23-26 Mart 2016 tarihleri arasında İstanbul’da CNR EXPO fuar merkezinde İstanbul Su Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı’nı hayata geçireceğiz” dedi.
Üç tarafımız denizlerle çevrili ama az balık tüketiyoruz
Dünyanın bir çok ülkesine balık yedirdiklerini vurgulayan Ahmet Tuncay Sagun, iç piyasada tüketimin azlığından şikayet etti. AB ülkelerinde kişi başına düşen balık tüketiminin yıllık 24 kilogram, dünya genelinde 18, Japonya’da ise 34 kilogram olmasına karşılık, Türkiye’de tüketimin 8.6 kilogramda kalmasına dikkat çeken Sagun, vatandaşların gönül rahatlığıyla işlenmiş, donmuş balık tüketmelerini istedi.
Balık olmazsa balıkçı olmaz
Törende konuşan İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül ise “İstanbul su ürünleri açısından çok önemli bir şehir. Türkiye’deki su ürünleri üretiminin yüzde 15’i İstanbul’da yapılıyor ve burada yapılan üretim katma değer bakımından da zengin” dedi. Aygül, “Bundan bir asır önce dünya genelindeki su ürünleri üretimi sadece 4 ton iken, bugün 130 milyon ton üretim yapılıyor. Avlanma, üretim üzerine teknolojiler sürekli gelişiyor. Fakat daha fazla balık yakalamak kadar daha fazla balığın yetişeceği ortamlar yaratmak da önemli. Bu konuda denetimler ve projelerle 350 bin kişiye istihdam sağlayan bu sektörü korumak için balıkçıların da özverili olması gerekli. Unutmamalıyız ki balık olmazsa balıkçı olmaz, sürdürülebilirlik bizim için çok önemli” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.