Öncü verilere göre, ihracat otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemleri ve euro/dolar paritesindeki düşüşün etkisiyle Mayıs ayında yüzde 19 azalışla 10.8 milyar dolara geriledi.
TİM verileri ihracatta azalışın etkisini azaltan altın ihracatını içermediği için aylık bazda sert düşüş gösteriyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ilk beş aylık ihracat yüzde 8.3 düşüşle 61.3 milyar dolar, son 12 aylık ihracat ise yüzde 2.7 düşüşle 151.7 milyar dolar oldu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracatta etkili olmaya devam eden paritenin Mayıs ayındaki (negatif) etkisi 1.1 milyar dolar olurken, ilk beş aydaki etkisi 5.7 milyar dolara yükseldi” dedi.
Büyükekşi otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemlerinin üretim ve ihracatı olumsuz etkilediğini de belirterek, “Yaptığımız hesaplamalara göre, ana sanayide 300, yan sanayide 250 milyon dolarlık ihracat ve üretim kaybı olduğunu görüyoruz. Yani kayıplar 500 milyon doları aştı” dedi.
Otomotiv sektöründe özellikle Bursa ağırlıklı olarak ana sanayi ve bazı yan sanayi şirketlerinde 15 Mayıs’tan sonra başlayan eylemlerle Türkiye’nin üretim ve ihracatının üçte ikisini gerçekleştiren Oyak Renault, Tofaş ve Ford Otosan’da üretim durmuştu.
Otomotiv sektöründe Mayıs ayında ihracat yüzde 27.4 azalışla 1.48 milyar dolara gerilese de otomotiv en çok ihracat yapılan sektör olmaya devam etti. Otomotivi yüzde 13 azalışla 1.38 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörü ve yüzde 16.4 azalışla 1.35 milyar dolarla hazır giyim izledi.
İlk 5 aylık verilere göre ise otomotiv sektöründe yüzde 11.9 azalışla 8.52 milyar dolar ihracat yapılırken hazır giyimde yüzde 14.3 düşüşle 6.7 milyar dolar, kimyevi madenler sektöründe ise yüzde 11.2 düşüşle 6.54 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın