• Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde Avea Mobil Pazarlama ve İş Ortaklığı Yönetimi Bölümü Kıdemli Müdürü Ömer Şen, değişen teknoloji eşliğinde müşterinin yaşayacağı yeni nesil deneyimleri ilgi çekici örnekler eşliğinde katılımcılara aktardı. • Şen, “2020 yılından sonra dijital deneyime dair önemli atılımlar yaşanacağını öngörüyoruz. Beyne yerleştirilen çiplerle cihaz ve uygulamalar kontrol edebilecek, yapay zekâyla arkadaşlık kurma ise; sıradan deneyimlere dönüşebilecek. Mobil ekranda tüketilen verinin yüzde 75’ini video ve fotoğraflar oluşturacak. Satılan her 10 araçtan 8’i birbirine bağlı olacak. İnternete bağlı cihaz sayısı insan nüfusunun 3 katına ulaşacak” dedi.

• Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde Avea Mobil Pazarlama ve İş Ortaklığı Yönetimi Bölümü Kıdemli Müdürü Ömer Şen, değişen teknoloji eşliğinde müşterinin yaşayacağı yeni nesil deneyimleri ilgi çekici örnekler eşliğinde katılımcılara aktardı.
• Şen, “2020 yılından sonra dijital deneyime dair önemli atılımlar yaşanacağını öngörüyoruz. Beyne yerleştirilen çiplerle cihaz ve uygulamalar kontrol edebilecek, yapay zekâyla arkadaşlık kurma ise; sıradan deneyimlere dönüşebilecek. Mobil ekranda tüketilen verinin yüzde 75’ini video ve fotoğraflar oluşturacak. Satılan her 10 araçtan 8’i birbirine bağlı olacak. İnternete bağlı cihaz sayısı insan nüfusunun 3 katına ulaşacak” dedi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından 27-29 Mart 2015 tarihlerinde bu yıl 11.’ci kez gerçekleştirilen Kartepe Ekonomi Zirvesi’ne katılan Avea Mobil Pazarlama ve İş Ortaklığı Yönetimi Bölümü Kıdemli Müdürü Ömer Şen “Dijital Değişim ve Müşteri Deneyimi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Şen, sunumunda değişen teknolojiye bağlı olarak müşteri deneyimi özelinde yaşanacak gelişmeleri ilgi çekici örnekler eşliğinde katılımcılarla paylaştı.
Sunumunda dijitalleşen dünyada müşteri deneyiminin de dijital bir sürece doğru kaydığına dikkat çeken Ömer Şen, “Dijital teknolojiler güne başladığımız ilk andan itibaren yaşamımızı yönlendiriyor. Eskiden çalar saatin sesiyle uyanırken, artık bileğimizdeki uyku düzenimizi kontrol eden giyilebilir teknolojik cihazların titreşimiyle uyanıyoruz. Sabah kalkar kalkmaz bilgiye akıllı telefonlarımız aracılığıyla ulaşıyor ve takip ediyoruz. Kültür sanattan spora, sağlıktan eğlenceye aldığımız hizmetlere kadar her şeyin bağlantılı ve çevrimiçi hale dönüştüğü bir dünyanın parçası olarak günü yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Yeni nesil teknolojiler eşliğinde hayatımızda birçok alışkanlığın büyük bir değişim arifesinde olduğunu söyleyen Ömer Şen, “3 boyutlu yazıcılar sayesinde seri üretimden seri kişiselleştirmeye doğru yol alacağız. İhtiyacı daha iyi algılayarak aldığımız hizmeti özelleştiren servisler gündeme gelecek. Mobil cihazlarla sağlığımız her an kontrol altında tutulabilecek. Çok yakında ilacınızı almayı unuttuğunuzda hatırlatacak ve sağlığınızla ilgili sorunları doktorunuza raporlayacak akıllı haplar vücudunuzda gezmeye başlayacak. Spor yaparken gösterdiğiniz performansın ölçümünü, akıllı telefonlarınızla bağlantı kuran çoraplarınız üstlenecek. Bebek bezleri yalnızca bebeğinizin altının ıslak olup olmadığını değil, idrar yollarında ve sindirim sisteminde bir hastalık olup olmadığını da haber verecek. Otizm hastalığına sahip çocukların yaşadıkları sosyal krizleri hisseden akıllı ceketler hava kesecikleriyle sarılma hissi yaratarak çocukları sakinleştirip rahatlatacak” dedi.
2014’te doğan çocukların doktora gitme ihtimali yüzde 95 azalacak
Müzik, medya, eğitim, sağlık ve ulaşım gibi hizmetlerin dijital dönüşümle yeni bir çağa girdiğine işaret eden Şen, şunları söyledi:
“Teknolojiye erişimin giderek ucuzlaması yepyeni uygulamaları ve bunların hızla yaygınlaşmasını gündeme getirecek. Yakında dört duvarı hologram olan odalar, camı olmayan televizyonlar, sürekli bilgi akışı sayesinde yanınızda taşımak zorunda kalmayacağınız bilgisayarlar mümkün hale gelecek. Özellikle sağlık sektörünün dijitalleşmesiyle hastaneler olmadan da muayene olabilme imkânı sunacak. Bu gelişmelerle birlikte 2014’te doğan çocukların ömür boyu doktora gitme ihtimalinin yüzde 95 azalacağı düşünülüyor.”
Özellikle 2020 yılı itibariyle dijital deneyime dair önemli atılımlar yaşanacağını öngördüklerini söyleyen Şen, şunları ilave etti:
“Beyinle cihazları kontrol edebilme, yapay zekâyla arkadaşlık sıradan deneyimlere dönüşecek. Bağlantının kalitesindeki artışın da önemli etkisiyle mobil ekranda tüketilen veri daha artacak ve tüketilen bu verinin yüzde 75’ini video ve fotoğraflar oluşturacak. Nesnelerin interneti çağında kullanıcıların günlük hayatlarındaki aktiviteler daha kaliteli ve güvenli hale gelecek. Bunun önemli örneğini de daha güvenli ve kontrollü sürüş özelliğini sağlayacak bağlı araçlarda göreceğiz. 2020 yılında satılan her 10 araçtan 8’i birbirine bağlı olacak. Nesnelerin interneti bununla da sınırlı kalmayacak, 2020 yılında internete bağlı cihaz sayısı insan nüfusunun 3 katına ulaşacak. Sanal gerçekliği olabildiğince canlı bir şekilde yaşayacağımız, sporcuları kendi gözünden ve bakış açısından takip edebileceğimiz, kullandığımız cihazlara sadece düşüncelerimizle hükmedebileceğimiz, en iyi arkadaşlarımız arasında makinelerin yer alacağı bir gelecek için sadece birkaç yılımız kaldı.”
Geleceği tahmin etmek sıradan bir işe dönüşecek
Dijitalleşmenin etkisiyle nesnelerin, cisimlerin dijitalde birer kimliğe sahip olduklarını ifade eden Şen, “Büyük veri olarak tabir edilen, benim veri bilimi olarak ifade etmeyi tercih ettiğim kavram sayesinde geleceğe dair çok daha doğru tahminler yapabileceğiz. Bugün 50 yıl sonra olacakların ancak yüzde 5’ini bilebiliyoruz. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde ise 50 yıl sonrasıyla ilgili bilemeyeceklerimiz yüzde 5 olacak” diye konuştu.
“Değişim rüzgârını kucaklayacak yel değirmenleri inşa ediyoruz”
Dijital değişimin sektördeki etkilerine de değinen Ömer Şen, “Dijitalleşen dünyada içinde bulunduğumuz ekosistemin koşulları da değişecek. Koşullardaki bu değişim ekosistemin oyuncularına da etki edecek olup, artacak rekabetin de etkisiyle firmalar arasında rekabetçi iş ortaklıkları kurulmaya başlanacak. Daha niş iş alanları ile karşılaşacağız. Yeni çıkan iş sahalarını ticarete dönüştüren firmalar ile hepimiz günü geldiğinde daha sık iş ortaklığı yapacağız. Tüm bunlar olurken pazarlamacılar olarak müşterilerimizle ilgili bizleri çok daha fazla data bekleyecek. Veri Bilimi sayesinde müşterileri daha iyi kategorize edecek, müşterinin ihtiyacını daha iyi algılayıp teklifleri o yönde sunma imkânı bulacağız.
Bir Çin atasözü, ‘Değişim rüzgârları estiğinde kimileri duvar inşa eder kimileri yel değirmeni…’ der. Biz Avea olarak müşterilerimizi dijital değişime bugünden alıştırıyoruz. Sunduğumuz cihaz, kaliteli bağlantı ve akıllı uygulamalarla müşteri deneyiminde dijital dönüşümün öncüsü olmaya devam edeceğiz” dedi.
Avea dijital deneyimde liderliği üstleniyor
Veriye dayalı iletişimin önem kazandığı günümüzde Avea, bu dönüşümün liderliğini üstlenme misyonuyla hareket ediyor. Akıllı telefon pazarında üreticilerle geliştirilen güçlü iş ortaklıkları ve hazırlanılan en özel teklifler sayesinde Avea 14 çeyrektir akıllı telefon penetrasyonunda liderliğini sürdürüyor. Avea kullanıcıları arasındaki akıllı cihaz penetrasyon oranı 2014 yılında yüzde 15 artışla yüzde 52’ye yükseldi. 2014 sonu itibariyle ise her 2 Avealı’dan biri akıllı telefon sahibi. Böylece Avea, akıllı cihazlardaki liderliğini perçinleyerek müşterilerinin beklentilerini en uygun müşteri deneyimi sunan operatör olarak öne çıktı.
Avea’nın geçtiğimiz Aralık ayında kendi markasıyla piyasaya sürdüğü Avea inTouch 4 modelinde yer alan hareketle kontrol teknolojisi operatör markalı cihazların arasında Avea’yı ilklere yerleştirdi. Sahip olduğu 4G bağlantı desteğiyle geleceğe hazır bir ürün olarak tasarlandı. Sağlıklı yaşamı desteklemek adına tüketiciye sunulan Avea Smartband ise ülkemizde operatör aracılığıyla sunulan giyilebilir teknolojilerin en başarılı ve kullanışlı örneği olarak dikkat çekiyor.
Dünya dijital teknolojilerle şekilleniyor
• Dünyada toplam mobil abone sayısı 3,7 milyar.
• Tekil akıllı telefon kullanıcı sayısı 1,9 milyar.
• Kullanıcıların aylık mobil internet kullanım ortalaması 900 MB.
• Whatsapp ile günde 64 milyara ulaşan mesaj paylaşılıyor.
• Snapchat üzerinden paylaşılan görüntülü mesaj adedi günde 400 milyon.
• Sosyal ağlarda her gün paylaşılan fotoğraf sayısı 2 milyara ulaştı
• Cep telefonu kullanıcılarının yüzde 66’sı cihazlarıyla fotoğraf çekiyor, yüzde 58’i müzik dinliyor, yüzde 53’ü oyun oynuyor, yüzde 38’i haber okuyor.
• Türkiye’de akıllı telefon sahiplerinin yüzde 75’i sosyal ağlara giriyor.
• Türkiye online yaşıyor. Türkiye’de 16-24 yaş arasındakilerin yüzde 84’ü, 25-34 yaş arasındakilerin yüzde 77’si, 35-44 yaş arasındakilerin yüzde 62’si her gün online.
• Türkiye sosyal medya kullanımında yüzde 92 ile dünya liderliğini elinde bulunduruyor.
• 2020’de 6 yaşın üstündekilerin yüzde 90’ında en az bir tane cep telefonu olacak.
• 2020’de mobil internet trafiğinin yüzde 55’i videodan kaynaklanacak.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın