Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesine ilişkin, “Beklentilere yeterince cevap vermediğini gördüğümüz yasada pek çok düzenleme taslaktan çıkarılmış ama küçük üreticiler ve dolayısıyla tüketicilere yararlı önemli bazı maddeler yer alıyor” dedi.
Ağaoğlu, perakende sektörünün tüketicinin satışa sunulan ürün ve hizmetlerle buluşma noktası olduğunu söyledi. O nedenle bu yasadan tüketicilerin için oldukça önemli beklentileri bulunduğunu belirten Ağaoğlu, şöyle konuştu:
“Beklentilere yeterince cevap vermediğini gördüğümüz yasada pek çok düzenleme taslaktan çıkarılmış ama küçük üreticiler ve dolayısıyla tüketicilere yararlı önemli bazı maddeler de yer alıyor. Kanunun 6. ve 7. maddeleri önemli. Geniş dağıtım ağı ve mağaza zincirine sahip süpermarketler, KOBİ olarak nitelendirilen küçük ve orta boy işletmelerin ürünlerini raflarına koymak için ağır şartlar ileri sürüyor. Üstelik bu firmalar, alacaklarını da çok uzun vadelerde ödediklerinden tüketiciler market raflarında istedikleri her ürünü bulamıyor. Raflara ürünlerini koyabilen küçük işletmeler ise karşılaştıkları maliyeti etiket fiyatına yansıtmak zorunda kaldığından maliyet artışı tüketicilerin cebinden çıkıyordu.
Artık dev süpermarketler üretici veya tedarikçiden ‘mağaza açılışı ve tadilatı, ciro açığı, banka ve kredi kartı katılım bedeli’ ve benzeri adlar altında ürün talebini doğrudan etkilemeyen herhangi bir prim veya bedel talep edemeyecekler, üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen hızlı tüketim mallarına ilişkin ödemelerin süresi de teslim tarihinden itibaren 30 günü geçemeyecektir.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.