Kamuoyunda ‘AVM yasası’ olarak da bilinen perakende ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onayladı. Alışveriş merkezlerine ilişkin düzenlemeleri içeren kanuna göre, perakende işletmelerin açılış ve faaliyeti ile kapanışında gerekli başvuru ve diğer işlemlerin yapılması, ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesi, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve bu işletmelere yönelik veri tabanının oluşturulması ile bilgi paylaşımının sağlanması amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulacak.
İzinler PERBİS üzerinden
PERBİS, bakanlık tarafından ilgili kurum ve kuruluşların erişimine açılacak; bu kurum ve kuruluşlar nezdinde kurulan elektronik kayıt sistemleriyle çevrimiçi olarak birbirine bağlanacak. Perakende işletmeler, iş yeri açma ve çalışma ruhsatını vermeye yetkili belediye veya il özel idareleri ile diğer idareleri kapsayan yetkili idarenin izniyle açılacak ve faaliyete geçecek. İzin PERBİS üzerinden verilecek.
Yasa kapsamında, mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar ve benzeri hususlar gözetilerek perakende işletmelerin bir kısmının ya da tamamının çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine yetkili idarenin görüşü alınarak vali tarafından belirlenebilecek.
Perakende işletmeler, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili diğer kanunlarda öngörülen usul ve esaslara uymak kaydıyla indirimli ya da promosyonlu satış kampanyaları düzenleyebilecek.
Ancak kampanyanın süresi iş yeri açılışı, devri, kapanışı, adres ya da faaliyet konusu değişikliğinde üç ayı, tasfiye durumunda ise altı ayı geçemeyecek. Perakende işletmeler, başlangıç ve bitiş süresi belli olmayan indirimler yapamayacak.
Mahalli idareler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile bunların ortağı olduğu şirketler ve diğer tüzel kişiler; birlikte ya da bağımsız olarak, perakende işletmelerin katılımıyla, yılın belli dönemlerinde, alışveriş festivali düzenleyebilecek.
Alışveriş merkezi, büyük mağaza, zincir mağaza ve diğer ticari işletmeler müşterileri için otopark alanı oluşturmakla yükümlü olacak.
Binde 5’lik alan sosyal ve kültürel etkinliğe
Alışveriş merkezlerinde, satış alanının en az binde beşine tekabül eden alanın sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesi amacıyla ayrılması zorunlu olacak.
Hızlı tüketim mallarının satışının yapıldığı büyük mağaza ve zincir mağazalarda, satış alanlarının en az yüzde 1’ine tekabül edecek şekilde raf alanı, mağazanın bulunduğu ilde üretilmesi kaydıyla yöresel ürünlerin satışına ayrılacak.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.