Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, Batum Başkonsolusu Yasin Temizkan, Batum Ticaret Müşaviri Mikail Develioğlu ve Gürcistan’ın İstanbul Başkonsolosu Irakli Asaishvili’nin katıldığı ve DEİK/ Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin’in ev sahipliğinde düzenlenen “Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti’nde İş ve Yatırım Olanakları Toplantısı” 22 Ocak 2015 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti.
Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, iki ülke arasındaki ticaret hacminin kimlikle geçiş uygulamasıyla arttığını söyledi. Khabadze, “Türk yatırımcıların ülkede bazı sıkıntılarla karşılaştığı doğrudur. Ama Türk yatırımcılara vizeye yönelik iki iyileştirme yapıldı. İdeal noktaya gelinene kadar bu düzenlemeler sürecek” dedi. Khabadze, Sarp sınır kapısından sadece nüfus cüzdanı göstererek geçiş yapılabildiğini hatırlatarak, Sarp sınır kapısındaki yoğun geçişlerin her iki ülke ekonomisi için de canlılık getirdiğini söyleyerek, “Gümrükteki koşulların geliştirilmesi ve geçişlerin yaygınlaştırılması için bir proje üzerinde çalışan bir komisyonumuz var” dedi. Khabadze sözlerini şöyle sürdürdü: “Gürcistan geçen yıl AB ile ortaklık anlaşması imzaladı. AB ile ortaklıkla Gürcistan çok sayıda avantaj sağladı. Gürcistan, diğer ülkelerden gelecek yatırımcılar için de çok özel bir hale geldi. Bu bağlamda, Türk yatırımcıların bazı sıkıntılarla karşılaştığı doğrudur. Ama Türk yatırımcılara uygulanan vizeye yönelik iki iyileştirme yapıldı. İdeal noktaya gelinene kadar bu düzenlemeler sürecek”.
DEİK/Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin, Gürcistan’ın, dışa açılım politikasını geçen 12 sene içinde adım adım hayata geçirdiğini belirtti. Erkin, “Gürcistan son dönemde uluslararası kuruluşlarla işbirliğini arttırmıştır. Türkiye ile ilk başta vizeler kaldırılmış, daha sonra pasaportsuz geçiş yürürlüğe girmiştir. 2008 yılında Serbest Ticaret Anlaşması ile dış ticaretimiz ivme kazanmıştır” dedi.
İki ülke arasında ticari, ekonomik ve kültürel bağların sorunsuz bir şekilde yürümesinin yanı sıra Mart ayında ilk defa üst düzey işbirliği konseyi görüşmelerinin yapılacağını belirten Erkin, şöyle devam etti: “Gürcistan’ın zengin su kaynakları ve Türkiye’nin gelişen enerji ihtiyacı göz önüne alındığında, sözkonusu alanda Türkiye’den yatırım yapacak firma sayısının artması kuvvetle muhtemeldir. 5-6 senedir, Gürcistan’ın dış ticarette en büyük partneri olan Türkiye’nin avantajını yitirmemesi için kaliteden ödün vermemesi ve Gürcistan’ın gelişen yapısını sürekli takip ederek ona göre çalışmalarını sürdürmesi gerekir.”
Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı projesi tamamlandığı zaman bu hattın, Avrupa-Çin arasındaki en kısa güzergah olacağını kaydeden Erkin, “Bu hat Özbekistan ve Kazakistan’a da hizmet verecektir. İki ülke arasındaki geçişler 21 Aralık 2011 tarihinden itibaren pasaportsuz olarak, sadece kimlikle gerçekleşti. Ziyaretler arttıkça ticaret hacmi de arttı, ancak henüz yeterli seviyeye gelmedi” ifadelerini kullandı.
Türkiye-Gürcistan ticaret hacmi 2013 yılında 1310 milyon dolar, bunun 1125 milyon doları Türkiye’nin Gürcistan’a ihracatı, 185 milyon doları Türkiye’nin Gürcistan’dan ithalatıdır. 2014 yılında Türkiye’nin Gürcistan’a ihracatı ilk 11 ayda yüzde 4.5’lik artış ile 1.302 milyon dolar oldu. Türkiye’nin Gürcistan’dan ilk 11 ayda ithalatı ise 209 milyon dolar oldu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın