Markalı şehir içi otel yatırımcısı Er Yatırım ve Turizm Şirketi’nin Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, 2014’ün turizm yatırımları açısından hızlı ve hareketli bir yıl olduğunu söyledi. Deniz, güneş, kum üçlemesinin dışında turizm çeşitlemesine giden Türkiye’nin, özellikle iş turizm konusundaki atılımlarının “markalı şehir içi otellere” olan talebi arttırdığına dikkat çeken Ferzan Çelikkanat, “Türkiye, kıyı turizminde yakaladığı başarıyı, stratejik konumunu ticari olarak da avantaja dönüştürerek farklı alanlara da yaydı. iş yaşamında yaşanan gelişmelerle birlikte iş oteli potansiyeli arttı. Yaratılan bu talebe yatırımcılar da kayıtsız kalmadı. 5 yıldızlı otellerin dışında 3 ve 4 yıldızlı şehir içi otel yatırımlarına olan ilgi arttı” dedi.
2014 yılını turizm yatırımları açısından değerlendiren Ferzan Çelikkanat, 2015 yılına dair beklentilerine ilişkin görüşlerini paylaştı.
3 yıldızlı otel yatırımda birinci
Ocak – Ekim 2014 tarihleri arasında rekor yatırım 3 yıldızlı otellerde oldu. Toplamda 89 adet 3 yıldızlı otel için yatırım yapılırken bu sayıyı 79 ile 4 yıldızlı otel yatırımları takip etti. 5 yıldızlı 42 otel için yatırım yapılırken 22 adet de butik otel için yatırımda bulunuldu.
Yatırımlar için yaklaşık 4 milyon TL harcanması öngörülüyor. İstanbul 45 otelle en fazla yatırım yapılan kent olurken Antalya 2., Muğla 3., Mersin de 12 yatırımla 4. oldu. Tüm bu otellerin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye 55 ayrı kentte 243 otele ulaşacak. Yatırımların yaklaşık 15 bin kişiye istihdam yaratması bekleniyor.
Stratejik konumunun Türkiye’nin en büyük avantajı olduğuna dikkat çeken Ferzan Çelikkanat, bu konumunu ticari olarak da avantaja dönüştüren Türkiye’nin hem kendi ticari potansiyeli hem çevresindeki ticaret potansiyeli ile uluslararası ticarette bir köprü olduğunu dile getirerek, “Türkiye’ye iş amacıyla gelen yabancıların sayısı her geçen gün daha da artıyor” dedi. Özellikle 3. Havalimanı ile turizm yatırımlarının hareketlenmesine dikkat çeken Ferzan Çelikkanat, “3. Havalimanına ilişkin planlara göre, 2023 yılında 50 milyon ziyaretçi ile 50 milyar dolarlık turizm geliri hedefleniyor. Türkiye’nin turizm bakımından dünyadaki ilk 5 ülkesinden biri olması öngörülüyor. Dünya genelinde en fazla bağlantıya sahip hava yolu şirketi Türk Hava Yolları ve birçok ülke ile olan vize kolaylığı çok büyük bir avantaj. Sadece İstanbul aktarmalı uçuş bağlantıları sayesinde şehir, 1,5 milyon gecelik konaklama rakamına sahip. Yeni havaalanı ile bu sayının daha da artması bekleniyor. Gecelik duraklamanın ardından gelen yolcuların önemli bir kısmının turist olarak kalma olasılığı çok yüksek” diye konuştu.
Turizmde istikrar için uzun vadeli planlar yapılmalı
Sektörün eksikliklerine de dikkat çeken Ferzan Çelikkanat, turizmde istikrar için uzun vadeli stratejik planların yapılması gerektiğinin altını çizdi. “Ülke olarak hemen hemen hiçbir sektörde uzun vadeli planlar yapmıyoruz. Bu eksiklik maalesef bu yıl hem turizm yatırımları hem de faaliyetlerinde kendini gösterdi” diyen Çelikkanat şöyle devam etti: “Özellikle bazı bölgelerde şehir ve bölge planlamacılığından uzak, kapasite ve fonksiyon planlamaları yapılmadan orta ve uzun vadede atıl, ucuz ve kalitesiz olabilecek tesis yatırımları yapıldı. Bölgeler yanlış şekillerde imara açıldı, deniz ve kıyı şeritleri plansız kullandırıldı. Kuraklık ile mücadele, sürdürülebilir yatırım ve işletme kurguları maalesef planlanmadı.”
Yeşil, sürdürülebilir ve tasarruflu yatırım ve işletmelerin teşviklerle desteklenmesi gerektiğini kaydeden Çelikkanat, “Kişi başı harcama getirisi yüksek, kaliteli turistin ülkeye çekileceği stratejiler geliştirilmeli. Turizm, istihdamdan cari açığa kadar destek sağlayacak bir güç” dedi.
“Yabancı iş ortaklıklarıyla büyümeyi hedefliyoruz”
Er Yatırım olarak 2014 yılında otel yatırımlarına hız verdiklerini söyleyen Ferzan Çelikanat; “Markalı şehir içi otelleri yapmak üzere yola çıktık. 10 yılda 20 otel yapma hedefimiz var. Bunun için de 300 milyon dolarlık bir yatırım planımız var. 2014 yılı otel yatırımlarımız anlamında çok verimli oldu. İzmir’de otel inşaatımız başladı. İstanbul’da 3 farklı noktada arazilerimiz aldık ve otel projeleri için çalışmalarımızı başlattık. Planlarımızı doğrultusunda ilerliyoruz” diye konuştu.
Firmanın 2015 yılı iş hedeflerine ilişkin de bilgi veren Ferzan Çelikkanat, “2015 yılında, yabancı ortaklıklarla büyümeyi hedefliyoruz. Dünyanın en büyük otel zincirlerinden biriyle sürdürdüğümüz görüşmeleri tamamladık. Hayata geçireceğimiz otellerin işletmeciliğini uluslararası bir otel markası ile yürüteceğiz. Şirket olarak amacımız turizmin ve dolayısıyla ülkemizin kalkınmasıdır” şeklinde belirtti.
2015 için en büyük beklentinin barış ve huzur ortamı olduğunu belirten Ferzan Çelikkanat, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu iki unsur bir arada olmadıkça hiçbir fiyat, konfor veya doğa turisti ikna edip ülkenize getiremez. Turizmin en önemli unsuru içini ne kadar da doldurursanız doldurun ambalajlamadır. Paket güzel olursa şansınız artar. Ülke imajına özellikle bölgede yaşanan sıcak gelişmelerden ötürü 2015’te daha çok dikkat etmeliyiz.”
Kongre ve sağlık turizminde ciddi artışlar oldu
2014’ün başta İstanbul olmak üzere Türkiye için verimli bir yıl olduğunu dile getiren Çelikkanat, “Bölgedeki sıcak gelişmelere rağmen talepte bir daralma yaşanmadı. Ortadoğu ve Arap ülkelerinden yoğun turist gelirken uluslararası misafir karmasından oluşan kitle turizmi her zamanki gibi en büyük segmenti oluşturdu. Kongre ve sağlık turizminde de ciddi artışlar yaşandı. Rusya ve Avrupa arasındaki kriz Türkiye’nin yararına oldu. Bu da bölgedeki gelişmelerden tedirgin olup kaçan Avrupalı turistin açığını kapattı. 2015 yılında Rus turist sayısında artış olmasını bekliyoruz” dedi. Son dönemde Ortadoğu’daki gelişmelerin turizm endüstrisini de etkilediğini vurgulayan Çelikkanat, bu yılın yarısında, Körfez ve Arap ülkelerinden gelen ziyaretçilerin oranının 2013’e göre yüzde 20’nin üzerinde arttığını kaydetti.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.