KMIB+ve+KSP+Baskani+Murat+Akyuz-1

İhracat alanındaki yüksek performansıyla dikkat çeken kimya sektörü, 2023 yılındaki 50 milyar dolarlık ihracat hedefine adım adım ilerliyor. KSP Kimya Endüstrisi Gelişim Şurasında bu hedefe ulaşmak için yapılması gerekenleri gözden geçiren sektör, gelecek vizyonuna ışık tuttu.

Kimya sektörünün meslek örgütlerinden oluşan Kimya Sektör Platfomu (KSP), Kimya Endüstrisi Gelişim Şurasını bu yıl yedinci kez düzenledi. İKMİB ve Kimya Sektör Platfomu (KSP) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz’ün ev sahipliğiyle gerçekleştirilen şura, kimya sektörünün önemli temsilcilerini bir araya getirdi.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı ve KSP Başkanı Murat Akyüz ile AKP Bingöl Milletvekili Prof. Dr. Eşref Taş’ın açılış konuşmalarıyla başlayan şurada; uluslararası rekabet gücünün artırılması, kimya sanayinde katma değeri yüksek kimyasallara geçiş süreci ve 2023 ihracat hedefleri gündeme geldi. Kimya sanayinin alt sektör sorunları masaya yatırıldı ve sektörel yol haritaları yeniden çizildi. Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Kerem Alkin de küresel ekonomide yeni trendler ve gelişen ekonomilerdeki yatırım süreciyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Ekonomi BakanlığıBilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı,  İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD), PETKİM, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), Kompozit Sanayicileri Derneği, Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayi İşverenleri Sendikası (KİPLAS), Kauçuk Derneği ve Boya Sanayicileri Derneği’nin (BOSAD) temsilcileri sektöre katkı sağlayacak sunumlar gerçekleştirdi.

Şurada konuşan İKMİB ve KSP Başkanı Murat Akyüz, kimya sektörünün 2023 yılı 50 milyar dolarlık ihracat hedefinin ancak sektörel engellerin aşılmasıyla mümkün olabileceğine dikkat çekti ve şunları dile getirdi: “Kimya her sektöre ara ürün sağlamasıyla stratejik bir öneme sahip. Tüm dış etkenlere rağmen ihracat ve üretim açısından iyi bir performans sergiliyor. Ancak kayıt dışı ekonominin yaygınlaşması, yatırım ortamındaki eksiklikler, hammaddedeki yüksek ithalat rakamları ve sanayi-üniversite işbirliğinin yeterli düzeye ulaşamaması gibi nedenler sektörün performansını olumsuz yönde etkiliyor.”

Akyüz, kimya sektörünün en az destekle son 10 yılını bir başarı hikâyesi olarak tamamladığını ifade ederek, “Kimya sektörü 2003 yılındaki 3,6 milyar dolarlık ihracatını 2013 yılında 17,5 milyar dolara çıkarmayı başardı. Üstelik bunu çok az destekle yaptı. Sürdürülebilir ihracata ulaşmak için artık farklı şeyler söylemeliyiz. Geçmiş başarılarımızdan yola çıkarak sektör geleceğimizi bu temel üzerine kurgulamamız gerekiyor. Plastik, kauçuk, ilaç, boya ve kozmetik gibi alt sektörlerde çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Özellikle bu alanlarda yapılacak AR-GE çalışmaları sektörümüze yön verecektir” dedi.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın