Türkiye'nin ilk melek yatırım organizasyonlarından Galata İş Melekleri (Galata Business Angels – GBA) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Yatırımcı Buluşması, bugünün ve geleceğin yatırım trendleri ışığında bölgesel kalkınma vurgusuyla başladı. Etkinlikte internet sektörünün duayenlerinden 200 yatırımcı, yerel kimliği ön plana çıkararak önce bölgesel büyümenin, ardından fiziksel ve zihinsel sınırları aşarak global düzeyde büyümenin püf noktalarını tartıştı.
Türkiye’nin ilk melek yatırım organizasyonlarından Galata İş Melekleri (Galata Business Angels – GBA) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Yatırımcı Buluşması, bugünün ve geleceğin yatırım trendleri ışığında bölgesel kalkınma vurgusuyla başladı. Etkinlikte internet sektörünün duayenlerinden 200 yatırımcı, yerel kimliği ön plana çıkararak önce bölgesel büyümenin, ardından fiziksel ve zihinsel sınırları aşarak global düzeyde büyümenin püf noktalarını tartıştı.

Türkiye’nin ilk melek yatırım organizasyonlarından Galata İş Melekleri (Galata Business Angels – GBA) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Yatırımcı Buluşması, bugünün ve geleceğin yatırım trendleri ışığında bölgesel kalkınma vurgusuyla başladı. Etkinlikte internet sektörünün duayenlerinden 200 yatırımcı, yerel kimliği ön plana çıkararak önce bölgesel büyümenin, ardından fiziksel ve zihinsel sınırları aşarak global düzeyde büyümenin püf noktalarını tartıştı.
GBA Investor Meetup, bu yıl ilk kez yerel potansiyeli harekete geçirmek amacıyla İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) 2014 Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı desteği ile Ulusal/Uluslararası Mentorluk ve Melek Yatırımcı Ağı Oluşturulması Projesi kapsamında düzenlendi. Gold sponsorluğunu Microsoft’un, Platin sponsorluğunu TEB ÖZEL Melek Yatırım Platformu ve TEB Girişim Bankacılığı ile Koç Holding ve Koç Üniversitesi ortaklığında kurulan İnventram’ın üstlendiği GBA Yatırımcı Buluşması, Intel Türkiye, Arya Women’s Investment Platform ve 26 milyon kullanıcısıyla Türkiye’nin en büyük internet portalı olan Mynet’in Silver sponsorluklarıyla yatırımcıları bir kez daha bir araya getirdi.
Yabancı yatırımcıların Türkiye’yi yakından tanımalarına fırsat veren, Türk ve yabancı yatırımcılar arasında diyalog ortamı yaratan etkinlikte, Woto, Ustaeli, Insider, Prisync, Hızılıçeviri ve Joyfoodz gibi GBA üyelerinin yatırım yaptığı girişimler de sunum yaparak görücüye çıktı.
“Yerel girişimlerin ürün ve hizmetlerini kullanmalıyız”
unnamed-6Konferansın açılış konuşmasını yapan GBA Başkanı ve 26 milyon kullanıcıyla Türkiye’nin önde gelen internet mecralarından Mynet’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, GBA’nın kurulduğu 2011 yılından bu yana yatırım desteği arayan toplam 1500 girişimden başvuru aldıklarını ve bu girişimlerden 600’üyle birebir görüşmeler yaptıklarını dile getirdi. Seçim sürecinde 110 girişimciyle görüşme yaptıktan sonra 12 tanesine toplam 5 milyon TL civarında yatırım yaptıklarını belirten Kurttepeli, bunlardan dördünün GBA dışındaki firmalardan ikinci yatırımlarını aldıklarını ve ikisinin de başarılı bir şekilde yurt dışına açıldıklarını anlattı. Kurttepeli, “MENA bölgesinin en büyük internet ekosistemlerinden birini oluşturan bir ülke olarak, yerel kimliğimizi öne çıkararak bölgesel kalkınmaya odaklanmalıyız. İyi ekosistemlerin ve bizim gibi güçlü oyuncuların birinci görevi, bölgenin güçlü yanını ortaya çıkarmaktır” diyerek sözü, “Savaş Hikâyeleri: Gelişmekte Olan Ülkelerde Girişimlere Değer Biçme ve Çıkış Fırsatları” başlıklı panelin moderatörü ve Suudi Arabistan-Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde Yeni Girişimler Startup Hızlandırma Bölümü Yöneticisi olan Ozan Sönmez’e bıraktı. Yalnızca globalde büyümeye odaklanmak yerine girişimcinin ve yatırımcının kendi ülkesinde uzun vadeli değer yaratması ve yeni ekonominin yerelde güçlendirilmesi gerektiğini belirten Sönmez, gelişmiş bir yatırım ve girişimcilik kültürünün yerelde oluşması için ne yapılabileceğini ve başarılı bir çıkış stratejisinin püf noktalarını konuşmacılara sordu.
Pozitron adlı şirketini bu yılın Şubat ayında 100 milyon dolara Monitise’a satarak büyük bir çıkış ve büyüme fırsatına imza atan, aldığı sayısız ödüllerle Türk girişimci ve yatırımcıları gururlandıran Pozitron Kurucusu, Monitise MEA Genel Müdürü Fatih İşbecer, konuyla ilgili şöyle konuştu: ”Artık girişimcilik, gençlerin zihninde müthiş bir kariyer alternatifi olarak yer etmiş, zihinlerde oturmuş durumda. Şimdi özel şirketler ve kamu kurumları da oyuna dahil olmalı ve hep birlikte güçlü bir devlet desteğini harekete geçirmeliyiz. Önümüzdeki 5-10 yılı yeni ekonomi ve girişim-yatırım ekosistemi konusunda kurumları eğitmeye ayırmalıyız. Bireysel ve kurumsal düzeyde de, Türkiye’den ve komşularımızdan çıkan girişimcilerin ürün ve hizmetlerini kullanarak bölgesel kalkınmaya destek olmalıyız. Girişimciler ise yatırım kovalamak yerine, çok çalışıp sektörü öğrendikten sonra şirketin geleceği için her şeyi doğru yapmaya çalışırsa ve biraz da şanslıysa, doğru yatırım ve çıkış fırsatları zaten önlerine gelecektir.”
“Ürdün Kralı’nın ilgisi ülkenin yeni ekonomiye bakışını değiştirdi”
MENA bölgesinin ilk teknoloji girişim sermayesi fonu olan Accelerator Technology Holdings Kurucusu ve CEO’su Fawaz Hatim Zu’bi de İşbecer’i destekleyerek Ürdün’den bir örnek verdi. Ürdün Kralı başta olmak üzere devlet kanallarının teknoloji ve BT sektörüyle ilgili karar verme ve gerekli yasal altyapıyı hazırlama süreçlerinde çok etkili olduğunu belirten Hatim Zu’bi, üst düzeydeki karar vericilerin yeni ekonomiye yönelik yoğun ilgisinin tüm ülkeyi olumlu yönde etkileyerek dünya görüşünü dönüştürdüğünü, fiziksel sınırlarla birlikte zihinsel sınırları da ortadan kaldırdığını vurguladı. Devletin iş dünyasını ve girişimcilik potansiyelini belirli bir yönde yönlendirmeden yalnızca gerekli zemini sağlaması gerektiğini savundu.
Özellikle enerji, doğal kaynaklar ve teknolojik inovasyon alanlarındaki girişimlerin gelişmesini destekleyen ve 2001 yılından beri dört ülkedeki ofisleri aracılığıyla 16 şirkete yatırım yapan Grupo Arcano’nun Kurucusu ve Başkanı Alberto Chang-Rajii ise, “22 yaşında ilk yatırımını Silikon Vadisi’nde yapan ve dört farklı bölgede yatırımları olan bir şirketin kurucusu olarak yatırım konsantrasyonumu tek bir ülke üzerinde toparlamak istemiyorum. Bence inovasyon Türkiye’den de çıkabilir, Çin’den de” dedi.
“Yatırım potansiyeli gelişmekte olan ülkelerde”
Etkinliğin ikinci ve son oturumu ise, geçtiğimiz yıl Amerika’da en aktif network seçilen ve GBA’nın yakın zamanda işbirliği anlaşmasına imza attığı Houston Angel Network’ün Genel Müdürü Juliana Garaizar’ın moderatörlüğünü üstlendiği “Amerika, Avrupa ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Yatırım Trendleri” başlıklı panel oldu.
Özellikle ABD ve EMEA bölgesindeki bilişim ve telekom girişimleri konusunda tecrübeye sahip Vaelsys’in Ana Yatırımcısı ve Sofia Business Angels Üyesi Marcel Dridje ve Chilton Capital Management’ın varlık ve portföy yönetimi sektörlerinde sürdürülebilir ve dönüşümcü stratejiler oluşturmaktan sorumlu Baş Stratejisti Ann DeRosa’nın da konuşmacı olarak katıldığı panelistlerden biri de Houston Angel Network’ün Yönetim Kurulu Başkanı David Steakley oldu. Steakley, ABD çıkışlı bir yatırımcı ağı olarak yatırım fırsatlarını ABD’de aramaktansa gelişmekte olan ülkelerdeki fırsatlara eğildiklerini söyledi.
Zeus + Dione Kurucu Ortaklarından, aynı zamanda Endeavor Yunanistan’ın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mareva Grabowski ise, konuşmasında Türkiye ve Yunanistan gibi yeni ekonominin gelişmekte olduğu ülkelerdeki en büyük yatırım sorununun sermaye eksikliği olduğunu belirtti. Yunanistan’da tarım, teknoloji, turizm ve insan sermayesine odaklanan bir şirket olarak, sektörde daha fazla risk sermayedarı ve özel sermaye şirketleri görmek istediklerinin altını çizdi.
Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç da, Türkiye çıkışlı girişimlerin dünyaya açılma süreçlerinde girişimcilere destek olduklarını belirterek Londra’dan Paris’e, Tel Aviv’den Berlin’e uzanan geniş bir coğrafyada hızlandırıcılar ile işbirliği yaptıklarını ve yatırımcı şirketler ile girişimciler arasında köprü kurduklarını belirtti. Yantaç, gelişmekte olan ülkelerdeki girişimcilerin startup stratejilerine ve teknoloji mentorluğuna ihtiyaçlarına dikkat çekti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın