Genel Goruntu 2

Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafik bölgede düzenlemekte olan tek LED’li ürünler ve LED’li Aydınlatma Fuarı olan Led&Led Aydınlatma Fuarı, Türkiye’de bu kapsamda düzenlenen ilk fuarlar olma özelliğine sahip ELEX Fuarı (3. Elektrik Malzemeleri Ve Ekipmanları, Elektrik İletimi Ve Dağıtımı Fuarı) ve ELECTRONIST Fuarı (3.Elektronik Komponent, Güç Kaynakları ve Gömülü Sistemler Fuarı) sektör lideri katılımcıları ve nitelikli ziyaretçileri ile kapılarını kapattı. Marmara Fuarcılık tarafından organize edilen Led&Led Aydınlatma, ELEX ve Electronist Fuarları, 5. LED Yarışması ve 6. LED Konferansı’nı tek çatı altında buluşturan etkinlik 25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi 9.10.11. hollerde gerçekleştirildi.

En son teknoloji LED ve LED Aydınlatma ürünleri, elektriğin üretildiği noktadan başlayarak binalarımızın içine kadar her türlü elektrik malzemesi, yatırımcı ve ziyaretçileri ile buluştu. Yerli firmaların yanı sıra birçok yurtdışı firmasının da katılım gösterdiği fuarda, Avrupa, Asya, Amerika, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden birçok ziyaretçi fuara yoğun ilgi gösterdi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 50 den fazla büyüyen fuarda, 1.000’den fazla en son teknoloji ürünlerini 352 standda ziyaretçilere sunarak, 4 gün boyunca doğru müşterilerle önemli işbirlikleri kurma fırsatı yakaladı.

Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafik bölgede düzenlemekte olan tek LED’li ürünler ve LED’li Aydınlatma Fuarı olan ve 2007 yılında İstanbul’da düzenlenmeye başlanan LED Fuarı, 2007-2008 yıllarında aynı yıl içinde İstanbul ve Ankara’da düzenlendi. 2 kez Ankara ve 7 kez de İstanbul olmak üzere 9 kez düzenlenmiş olan LED Fuarı, 2011 yılından itibaren Led&Led Aydınlatma Fuarı adıyla düzenlenmektedir.

2012 yılında düzenlenmeye başlanan ELEX Fuarı (3. Elektrik Malzemeleri Ve Ekipmanları, Elektrik İletimi Ve Dağıtımı Fuarı) ve ELECTRONIST Fuarı (3.Elektronik Komponent, Güç Kaynakları ve Gömülü Sistemler Fuarı) Türkiye’de bu kapsamda düzenlenen ilk fuarlar olma özelliğine sahiptir.

ELEX Fuarı Dış Tesisat, Bina/Tesis Girişi ve İç Tesisat olmak üzere 3 ana bölüm olarak projelendirilmiş olup, 2014 itibari ile elektriğin üretildiği noktadan başlayarak, binalarımızın içinde kullandığımız elektrik tesisatına kadar tüm malzemeleri kapsamaktadır.

Fuarın açılışını Marmara Fuarcılık Genel Müdürü Feridun Bayram, Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi Özer Ekmekçiler, ATMK (Aydınlatma Türk Milli Komitesi) Başkanı Prof. Dr. Rengin Ünver, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler ve Destek Dairesi Başkanı Fatih Yazıtaş ve TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mükremin Çepni yaptılar.

5. LED YARIŞMASI SONUÇLANDI

Marmara Fuarcılık tarafından organize edilen Led&Led Aydınlatma Fuarı ile eşzamanlı olarak Pelsan’ın ana sponsorluğunda düzenlenen 5. LED Yarışması, özel ve kamu kesimiyle, akademik çevre ve ilgili bölümlerin öğrencilerini bir araya getirdi. 50’nin üzerinde projenin yarıştığı yarışması sonuçları belli oldu.

“LED’li Sokak Lambaları İçin Mikrodenetleyici Tabanlı Akıllı Sürücü Sistem Tasarımı” projesi ile Fırat Aydemir birinci olarak 5000 TL ödül kazandı.

“Modüler Akıllı Aydınlatma Ürünleri” projesi ile Şafak Topçu,Umut Can Kaymak ve Nur İplikçi ikinci olarak 3000 TL ödül kazandı.

“LED Lambalarının Alüminyum Kullanmadan Sıvı İle Soğutulması” projesi ile ilköğretim 6. Sınıf öğrencisi Eray Aktokluk üçüncü olarak 1500 TL ödül kazandı.

6. LED KONFERANSI SEKTÖRÜN FİKİR LİDERLERİNİ ZİYARETÇİLERLE BULUŞTURDU…

25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında fuarla eş zamanlı olarak gerçekleşen 6. LED Konferansı sektörün fikir liderleri ile tüm ilgili ziyaretçileri bir araya getirdi. Vestel’in platin sponsorluğunu, Kaftan Teknoloji (Okvolight) ve Forest Lighting’in altın sponsorluğu üstlendiği konferansın oturumları yoğun ilgi ile karşılandı.

Birbirinden önemli isimlerin oturum başkanlığı yapacağı konferansta Philips, Vestel, Pelsan, EBV, Niki Elektronik, Lamp83, Shreder, ONOFF Lighting Design, NA Light Style Seven Lights, TD Elektronik, MSC Gleichmann, Cree gibi firmalar sunumları ile katılım gösterdi. Enerji Bakanlığı, ISBAK, Yıldız Teknik Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi (Evatec) , ve Afyon Kocatepe Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi gibi kamu kurumları ve üniversitelerin de bildirileri ile yer aldı.

TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mükremin Çepni;

Bakanlık olarak biz de LED aydınlatma dönüşüm projesi hazırladık. Bu dönüşüm projesi kapsamında TEDAŞ olarak biz, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Enerji İşleri Genel Müdürlüğü ile müştereken bir komisyon halinde çalışmalarını yaparak önce bu LED teknolojisinin nasıl kullanılacağı, nasıl armatür olacağıyla ilgili akademisyenler ve üretici firmalara da danışarak bir teknik şartname hazırladık. Bunun üzerine yine bakanlık olarak bu teknolojilerin, bu armatürlerin nasıl kullanılacağıyla ilgili bir usul, esaslar hazırlığı yapıldı, tamamlandı ve görüşlere açıldı. Belki 8 – 10 güne bu usul esaslarda yayınlanmış olabilir. Usul esaslar yayınlandıktan sonra artık yeni yapılacak tesislerde, cadde ve sokak aydınlatmalarında LED kullanımı zorunlu hale gelecek. Bu bir milat gibi kabul edilecek ve bu usul esaslar yayınlandıktan sonra sözleşmeye bağlanmamış, satış anlaşması yapılmamış yeni projelerin artık LED teknolojisine uygun olarak yapılması ve buna göre tesis edilmesi zorunlu hale gelecek. Tabi yeni tesisler LED teknolojisine göre yapılacak ama, eski tesisler ne olacak? Bunlarda belli usul esaslar çerçevesinde yenilenerek dönüşüme tabi tutulacak. Bunda da baz olarak iller bazında başlayarak, en küçük ilin nüfusu kadar ilçe merkezlerini de bunun içine katarak bu merkezlerden dönüşüm projeleri başlayacak. Bu dönüşüm projelerinde de öncelikle, civa buharlı armatürler varsa tesiste, şebekede bunlardan başlanacak. Devamında da ekonomik ömrünü dolduran tesislere göre belli bir plan dâhilinde bunlar dönüşüme tabi tutulacak. Ben sizlere biraz daha böyle somut, sayısal değerlerde vermek istiyorum. Geçtiğimiz 2013 yılı içerisinde tüm Türkiye’mizde 245.5 kw/saat enerji tüketilmiştir. Tüketilen bu enerjinin yüzdesel olarak bir nokta otuz ikisi yani üç nokta iki milyar kw/saati bu dış aydınlatma dediğimiz genel aydınlatmalarda kullanılmış. Bununda parasal miktarına baktığımızda bir milyar yüz altı milyon ediyor. Yani 1.106.000.000 TL’yi (bir milyar yüz altı) Türkiye geçtiğimiz2013 yılı içerisinde cadde ve sokaklarını aydınlatmak için kullanmıştır. Büyüklüğe baktığımızda bu LED dönüşümünün, bu tasarruf bilincinin ne kadar bütçemizi etkileyeceği aşikârdır. yüzde 30 la yüzde 40 oranında tasarruf ettiğimizde yani harcayacağımız bu 1.106.000.000 (bir milyar yüz altı milyon) tutarın, 750.000.000 – 800.000.000 lere düştüğünü kabul edersek geri kalan eğitime, sağlığa, diğer başka yerlere harcayabiliriz diye düşünüyorum.

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi Özer Ekmekçi; “Vestel olarak LED aydınlatmada 3. yılımız ve çok yeniyiz. Ancak baktığımızda Vestel bugün yaklaşık 10 milyon TV üretimiyle Dünya’nın 6. büyük TV üreticisi… Ve yaptığımız tüm TV ler şu an LED arka ışık ünitesi olduğu için ve bu tamamen Vestel tarafından dizayn edildiği için aslında Vestel on milyon televizyonun arka LED ışık ünitesini tasarlayan ve üreten bir şirket… Bu nedenle biz LED ‘deki bilgi birikimimizi aydınlatma sektörüne taşıdık. Çok sayıda optik mühendisi istihdam eden ve Türkiye’nin nadir şirketlerinden biriyiz.

Geçen sene Türkiye’de 150 milyon dolar bir pazara sahip olan LED, her sene yüzde 25 büyümesi beklenen, çok önemli bir pazardır. Frankfurt Fuarı’nda bu yılın Türk katılımcı sayısını gördükten sonra hakikaten çok ümitlendim. Çünkü Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Türkiye Cumhuriyetlerin içinde LED Aydınlatma üretim üssü olmaya aday bir ülke. Bu dediğim coğrafyanın üretim üssü olabilmesi için desteğe ihtiyacımız var. Bu gelişim için iki önemli sinyal bekliyoruz. Birinci sinyal geçen hafta Maliye Bakanımızdan geldi; enerji tasarrufu sağlayan beyaz eşyalarda Aplus sınıfında bir ÖTV muafiyeti öngördü ki çok doğru çok gerekli bir karar. Elektriğin yüzde 23 ‘ünü evlerde tüketiyoruz. Bunun en fazlası yüzde 50 buzdolabı… Aydınlatma kısmında LED’le bunu yüzde 50 azaltacağız. Beyaz eşyada A plusın teşvikinin benzerini LED ‘de nasıl yapabiliriz? LED’ de ÖTV olmadığı için önerim LED olmayan armatürlere ÖTV konması… Bunu teşvik etmezseniz insanlar değiştirmiyor… Görüştüğümüz müteahhitlerin düşüncesi “Elektrik ücretini satın alan müşteri ödeyeceği için niye daha fazla takayım” yönünde… Ticari olarak böyle bakıldığı sürece biz bunu geliştiremeyiz. Ne yapacağız? Yatırımda bir fark olduğuna göre, ÖTV yoksa demek ki bir tarafa bir vergi bir fon konsun, bir aradaki hesap dağılsın ki teşvik edilsin. İkincisi de geçen hafta ayakkabıcılar için kurulan fon örneğine benzer şekilde, LED’de yerli üretimi Uzakdoğu rekabetinden korunması için fonlar konulabilir. Bir de tabi gümrüklerde kalitesiz malların girişi önleyecek tedbirler alınmalı.”

ATMK (Aydınlatma Türk Milli Komitesi) Başkanı Prof. Dr. Rengin Ünver; “Aslında LED lere baktığımız zaman onların da akkor lambalarla aynı dönemde 1800’lü yılların sonunda üretildiğini görmekteyiz. Ancak aydınlatma sektöründe kullanılması 1960’lardan itibaren ivme kazanmış ve 2000’li yıllardan bu yana da yaygın bir şekilde kullanıma sunulmuş. Tabi ki bugün LEDler sadece aydınlatma alanında değil pek çok alanda var. Telefonumuzda, televizyonumuzda, birçok aletimizde var ve bununla iç içe yaşar durumdayız. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de LED konusunda çeşitli çalışmalar yapılmakta. Ulusal, uluslararası pek çok fuar ve toplantı düzenlenmekte… Nitekim bugünde 10. LED Fuarında bir araya geldik. Ve bu fuarda eş zamanlı olarak değişik etkinliklerde yer almakta… Örneğin LED yarışması, LED konferansı gibi… Bu sene 5. LED yarışması ve 6. Led Konferansı gerçekleştirilecek. Bu etkinliklere başından beri destek veren bir akademisyen ve her zaman bu tür çalışmaları destekleyen bir kişi olarak çok sevindirici buluyorum. Ve bunların gerek katılımcı sayısı açısından gerekse yapılan çalışmaların düzeyleri açısından her geçen gün daha ileriye doğru gittiğini görmek bizleri, beni çok sevindiriyor. Ve bizimde Türkiye olarak ülke olarak diğer ülkelerden geride olmadığımızı bir kez daha bize ispatlamış bulunmakta…”

Carl Stahl Proje ve Satış Müdürü Emrah Erenler; “Fuar çok olumlu geçti bizim için. Uluslararası bütün fuarlara katılıyoruz ancak İstanbul fuarına ilk kez katıldık. İstanbul’daki bu gelişimi gördük ve biz de firma olarak bu fuara katılmak istedik. Gerek katılımcılar gerekse ziyaretçi sayıları güzel, iyi ilerliyor, gayet memnunuz. Geçen seneyle kıyasladığımızda bu değişikliği çok net görebiliyoruz. Standımız gayet yoğundu. İnsanlar bilgi birikimlerini, inovasyonları burada bir şekilde gösteriyorlar. Herkes güzel hazırlanmış, gayet olumlu bir fuar geçirdik.”

Lucibel Avrupa Satış Direktörü Michael Katsantonis; “Fuar alanı çok rahat ve uygundu. Sadece Türkiye’den değil, pek çok ülkeden katılımcı ve ziyaretçi olmasından kaynaklı tamamen konuya odaklanmış, uluslar arası bir pazar imkanı yakaladık. Bu fuarda ilk senemizdi ve önümüzdeki sene de katılma kararı aldık.”

Pelsan Aydınlatma Genel Müdür Yardımcısı Yurdem Göğüş Çoruhlu; “Fuarda olmaktan mutluyuz. Bizim gibi aydınlatmada tecrübeli, lider olan firmaların, sektörü yönlendiren bu fuarda yer alması gerektiğini düşünüyorum. Kötü hava koşullarına rağmen genel anlamda gayet iyi ziyaretçi vardı.“

Vestel Satış ve Pazarlama Müdürü Tunç Göz; “Büyük bir aile olan LED sektörü yeni yeni fertler kazanıyor. Bunu en iyi de bu sene onuncusu düzenlenen bu fuardan görmemiz mümkün. Özellikle son iki üç senedir Türkiye’deki hem yerli imalatçı hem de ithalatçı sayısı oldukça artmış durumda. Yapılan araştırmalara göre de 2022 yılına kadar genel aydınlatmadaki LED’in oranı yüzde 75’lere çıkacağı söyleniyor. Açıkçası bu fuardan da bunu hissedebiliyoruz. Fuar her sene yüzde 50’den fazla büyüyor. Biz de hem yerli üretici hem de sektörün lideri Vestel olarak bu tarz fuarları desteklemenin bir misyonumuz olduğunu düşünüyoruz ve desteğimizi de devam ettirmeyi istiyoruz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın