BBC Teknoloji Muhabiri Zoe Kleinman’ a konuşan Ello’nun kurucusu Paul Budnitz, siteyi ilk olarak sadece sayıları 90 kadar olan kendi arkadaşları arasında bir ağ kurmak için açmış.
ABD’nin Vermont eyaletinde bir bisiklet dükkanı işleten Budnitz 7 Ağustos’ta sitesinin kapılarını herkese açmış.
Her ne kadar Budnitz Ello’yu öyle tanımlamasa da, kullanıcıların siteyi “Anti-Facebook” olarak isimlendirmesinden memnun.
Ello’nun para kazanma yöntemi ise bazı özelliklere erişimi gelecekte ücretlendirmek.
Uzmanlar ise, bunun siteyi zor duruma sokabileceği görüşünde.
Ello’yu ilk açtığınızda gözünüze çarpan, sitenin sade tasarımı. Daha oturmuş sitelere göre pek de kullanıcı dostu gibi gözükmüyor.
Daha bu haftasonu bir DDoS saldırısı (bir siteye ya da servis sağlayıcıya kaldırabileceğinin çok üzerinde internet trafiği akışı yönlendirmek – Distributed Denial of Service) atlatan site, haftasonu boyunca kapalı kalmış ama tekrar yayına girebilmiş.
Budnitz “Yola devam ettikçe öğreniyoruz ama teknik ekibimiz çok sağlam” diyor.
Budnitz Facebook’u bir rakip olarak görmediklerini söylüyor. “Facebook bir reklam platformu biz ise bir ağız” diyor. Budnizt Apple Store gibi bazı özellikleri birkaç dolar karşılığında satacaklarını söylüyor.
Teknoloji firması Forrester’dan analist James McQuivey ise ücretlendirme planına mesafeli.
“Tüm diğer sosyal medya platformları, Whatsapp’tan Instagram’a Pinterest’e, işleyebiliyorlar çünkü ücretsizler” diyor.
McQuivey, insanların reklam sevmeseler de reklamlar sebebi ile bir internet sağlayıcısını büyük kitleler halinde terk etmediklerini söylüyor.
“Hepimiz reklamları sevmediğimizi düşünebiliriz. Hepimiz şirketlerin kişisel verilerimizden kâr elde etmesinin yanlış olduğunu düşünebiliriz ama davranışlarımıza baktığımızda bu şirketler bize istediğimiz şeyi veriyor ve biz karşılığında ne olduğunu çok da kafaya takmıyoruz.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.