Geçtiğimiz Ağustos ayında hububat ürünleri ihracatında yeni rekor kırıldı, 4,6 milyon ton tahıl ihracatı yapıldı. Bu yıl ülkenin tahıl ihracatının ise 30 miyon tonu geçeceği tahmin ediliyor. Son iki yıldır Türkiye Rus hububat ürünleri ithalatında lider konumunda bulunuyor.
İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Rusya’nın Sesi’ne verdiği demeçte geçen sezonda yaklaşık 3 milyon ton Rus tahıl ithalatını gerçekleştiren Türkiye’nin bu sezonda da ciddi rekabete rağmen lider konumunu korumayı hedeflediğini belirterek şunu söyledi:
‘Bu tamamen bizim sattığımız pazarlardaki durumumuza bağlı. Bizim mal sattığımız Asya Pasifik ülkelerinde mal satmayalım diye çeşitli engellerle karşılaşıyoruz. Avrupalı ve Amerikalı rakiplerle orada rekabet ediyoruz. Onlar da bize çeşitli engellemeler çıkartıyorlar. Tabii her gün farklı sorunla karşılaşıyoruz. Pazar rahat olursa tabii ki buğday ithalatımız da artacaktır’.
Bu yıl Türkiye’de yaşanan kuraklık ülkedeki tahıl hasadını olumsuz şekilde etkiledi. Ayrıca Ukrayna’daki gerginlik Türk alıcılarını Rus tahıl sevkiyatları ile ilgili kontratları önceden imzalamaya mecbur etti. Rusya Tahıl Birliği Başkanı Arkadiy Zloçevskiy’nin sözlerine göre Türk alıcılarının aktif faaliyetleri sayesinde Türkiye Rus hububat ürünleri ithalatçıları arasında ilk sıraya yerleşti. Arkadiy Zloçevskiy şunu söyledi:
’20-24 Ekim tarihlerinde geleneksel olarak Mısır’da düzenlediğimiz konferansı Türkiye’de yapacağız. Bizim bu konferansı orada yapmamızın sebebi, çok sayıda Türk alıcının Rus hububat tedarikçileriyle buluşmaya gösterdiği ilgidir. Türkiye’nin bu sektörde birinci sıraya girdiği için bu konferansımızı bu ülkede gerçekleştirmeye karar verdik.
Türkiye’de tahıl sevkiyatları üzerindeki gümrük vergileri oldukça yüksektir. Ama bununla birlikte Türkiye, ihracat edilen unun iki misli verginin ödenmesini talep etmiyor. Yani Türk tüketiciler Türk unun ihracat vergisini kendi cebinden öderler. Bugün itibariyle Türkiye un ihracatında dünya lideri konumunda bulunuyor, bir süre boyunca dünya lideri olan Kazakistan’ı son yıllarda geride bıraktı. Türkiye’nin ihraç ettiği un tamamen Rus tahıllardan üretilir. Bu da Rus buğday talebini artıran bir faktördür’.
İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Türkiye’de iç ihtiyaçlarının karşılanması için bile yeterli buğday olmadığını hatırlatarak bu yüzden buğdayın farklı ülkelerden aktif şekilde ithal edildiğini belirtti:
‘Sonuçta Türk ithalatçısı olarak gerek Rusya’dan gerek Ukrayna’dan gerek ise Amerika ülkelerinden ithalat yapabiliyoruz. Buraların kullanılmasının sebebi küçük gemilerle küçük tonajlarla finansal maliyete fazla yüklenmeden yapıldığı içindir. Amerika’dan ve diğer uzak ülkelerden hammadeyi getirdiğinizde tabii ki 30-40 bin tonluk gemilerle getirmek durumunda kalıyorsunuz. O finansal yükün getirmiş olduğu riske kimse girmek istemiyor. Dolayısıyla 2-3 bin tonluk gemileriyle Türkiye’ye çok rahat mal ulaştığı için Ukrayna ve Rusya pazarı daha cazip geliyor’.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.