unnamed-52

Kadınların güçlendirilmesine yönelik projeleriyle Birleşmiş Milletler tarafından dünyaya örnek gösterilen Turkcell, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle kadınların ekonomik üretime katılımını artırmak amacıyla hayata geçirdiği “Ekonomiye Kadın Gücü” projesi kapsamında Samsunlu gazetecilerle bir araya geldi. Projeyle ilgili bilgilerin aktarıldığı toplantıda Samsunlu girişimci kadınlarla buluşan gazetecilere Samsun’a özel bilgiler de verildi.

Turkcell, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle kadınların ekonomik üretime katılımını artırmak amacıyla hayata geçirdiği “Ekonomiye Kadın Gücü” projesi kapsamında Samsun’da bir basın sohbet toplantısı düzenledi. Samsunlu kadın gazetecilerin ve girişimci kadınların katılımıyla projeye dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen toplantıda Ekonomiye Kadın Gücü projesinde gelinen nokta ve Samsun iline özel bilgiler paylaşıldı.

Samsun’da kullanılan kredi miktarı yıllık 800 bin TL

Samsun Hampton Hilton Otel’de Turkcell Kurumsal Sosyal Sorumluluklar Müdürü Aslı Ünlü’nün ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında, Samsun’da kadın girişimcilerin kendi ayakları üzerinde durmasına destek olmak amacıyla açılan şube sayısının 4, Ekonomiye Kadın Gücü Projesi’nden faydalan üye sayısının 1500, kullanılan mikrokredi miktarının yıllık ortalama 800 bin TL olduğu açıklandı. Turkcell’in mikrokredi desteğinin yanı sıra iletişim ve teknoloji gücünü dar gelirli girişimci kadınlarla buluşturmak için yola çıktığı projede Türkiye’nin dört bir tarafında 70 bin kadına destek veriliyor.

Aslı Ünlü: “Amacımız kadınlarımızı iletişim ve teknoloji gücümüzle desteklemek”

Toplantıda proje hakkında açıklamalar yapan Turkcell Kurumsal Sosyal Sorumluluklar Müdürü Aslı Ünlü, “Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı ve toplumsal hayattaki rolünün daha etkin olması için fırsat eşitliğini her alanda önemsiyor, kadınlarımızın güçlenmesini destekleyen projeleri hem bizzat yürütmeye hem de içinde olmaya özen gösteriyoruz. Bu kapsamda Eylül 2012’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesinde, TİSVA işbirliğiyle Ekonomiye Kadın Gücü projemizi hayata geçirdik. Ekonomiye Kadın Gücü ile şu anda 70 bin kadınımıza destek sağlıyoruz” dedi.

Samsun’da projeye yoğun bir ilgi olduğunu vurgulayan Aslı Ünlü sözlerine şöyle devam etti: “Samsun’da 1500 kadın projemizden faydalanıyor. Girişimci kadınlarımız, el işinden takı tasarımına, dokumacılıktan terziliğe ve restoran işletmeciliğine örnek teşkil edecek pek çok çalışma ortaya koyuyor. Bugün sizleri el emeği, göz nuru ürünler yaratan girişimci kadınlarımızla bir araya getirmek ve bu kadınlarımızın hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için daha çok seslerini duyurmak istedik. Kısa sürede emeklerinin karşılığını alacağına yürekten inandığım, hem kendi hem de çevresindeki insanların hayatlarında önemli farklar yaratan girişimcilerimizi cesaretlerinden dolayı bir kez daha kutluyorum. Türkiye’nin www.ekonomiyekadingucu.com sitesi üzerinden daha fazla destekle bu projeyi büyüteceğine inancımız tam” dedi.

500 girişimci kadın eğitim aldı

Turkcell bugüne kadar İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Samsun, Sinop, Denizli, Şanlıurfa, Tokat ve Aydın olmak üzere 10 ilde 11 ayrı programla toplam 500 girişimci kadına Özyeğin Üniversitesi eğitmenlerinin katkılarıyla eğitimler verdi. Daha etkin ve başarılı bir iş hayatı için temel bilgiler içeren, girişimci kadınların kişisel gelişimlerine ve iş dünyasındaki vizyonlarına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen yüz yüze eğitimlerin yanı sıra Turkcell’in Mobil Eğitim altyapısıyla da ek katkılar sağlandı.

Girişimci kadınların ürünleri N11.com’da

Projeden faydalanan girişimci kadınların el emeği göz nuru ürünleri n11.com’la yapılan işbirliği sayesinde milyonların beğenisine de sunulmuş durumda. Ekonomiye Kadın Gücü projesinden aldıkları mikrokrediler ile ürettikleri eşsiz güzellikteki ürünler N11.com’da açılan Turkcell El Emeği Mağazası’nda sahiplerini bekliyor.

Samsun’da örnek başarı öyküsü

Mikrokrediden faydalanarak iş sahibi olan ve işlerini büyüten Samsunlu Hatice Düdükçü, Nazike Aşık ve Nuran Güngör’ün hikayeleri mikrokredi sisteminden yararlanmak isteyen diğer kadın girişimcileri cesaretlendirecek ve onlar için örnek oluşturacak nitelikte…

Ahşaptan minyatürler üretiyor

Hatice Düdükçü: “1968 Çilader kasabasında doğdum. Lise mezunu, evli ve üç çocuk annesiyim.

Eşim Salıpazarı ilçesine bağlı Cevizli köyünde 25 yıldır imam olarak görev yapıyor. Köyde camiinin lojmanında oturuyoruz. Lojmanın giriş kısmını atölye olarak kullanıyoruz. Mikrokredi ile 2012 yılında tanıştım. Aldığım 700 TL temel kredi ile yakma makinesi aldım. Aldığım yakma makinesi ile tablolar yapıyorum. Yaşadığımız köyde ceviz, kestane, kayın ve fındık ağacı bol miktarda bulunuyor. O sebeple köyde ahşap evlere yöre insanının kışlık kuru yiyeceklerini kemirgen hayvanlardan saklamak için serenderlere, hayvanlarının kışlık yiyeceklerini muhafaza ettikleri samanlıklara ve kağnı arabalarına rastlamanız mümkün.

Eşim ve ben köylümüzün yaşam tarzından esinlenerek yok olan değerlerimizi geleceğe taşımak için ahşaptan minyatürlerini yapmaya başladık. Ahşap evlerin çatılarını çam kozalağından, gövde kısmını kestane ağacından yapıyoruz. Serenderin ise gövde kısmında kestane ve fındık ağacı kullanıyor, çatı kısmını da sac ve çam kozalağından üretiyoruz. Samanlığı genelde fındık ağacı, kağnı arabasını da kestane ağacından yapıyoruz. Önceleri eşe dosta hediye olarak yapıyorduk tüm bunları. Şimdi ise mikrokredi sayesinde ticaretini yapıp para kazanıyoruz.”

Cecim kilim yapımını genç kuşaklara öğretmek istiyor

Nazike Aşık: “1972 Ayvacık doğumluyum. İlkokul mezunu, evli ve beş çocuk annesiyim. Eşim inşaat işçisi olarak çalışıyordu. Geçirmiş olduğu rahatsızlıktan dolayı iş yapamaz hale geldi. Ev hanımı olduğum için bir gelirim yoktu ve çiftçilikle uğraşmak giderlerimizi karşılamaya yetmemeye başladı. Ben de çocuklarım ve ailemin ekonomisi için bir şeyler yapmaya karar verdim.  2004 yılında küçük bir sermaye ile kendime küçük bir tuhafiye dükkanı açtım.  Ayvacık merkezde böylelikle kendi işimi kurmuş oldum, oradan kazanmış olduğum parayla evimin ekonomisine katkıda bulundum. 2012 yılında mikro finansla da kardeşim aracılığıyla tanıştım. Bu krediyle cecim kilimi işine el attım ve evimde yapmaya başladım. Bu kilimleri insanlar kilim olarak da, dekoratif süs malzemesi olarak da evlerinde kullanabiliyor. Yörede bunu seccade hatta yöresel çanta olarak da kullananlar da var. Hedefim hem tuhafiye dükkanımda işlerimin ilerletmek hem de geleneksel el sanatımız olan cecim kilimini gençlere de öğreterek ilerlemek.”

Halk eğitim merkezinde engellilere zembil sanatını öğretiyor

Nuran Güngör: “1969 Samsun Alaçam doğumluyum. Evimizin geçimi konusunda ve çocuklarımızın eğitimi için eşime destek olmak amacıyla çalışmaya karar verdim. Halk eğitim merkezinin açtığı zembil kursuna gittim ve başarıyla tamamladım. Halk eğitimde öğretmenlik düzeyine eriştim. Ürünlerimi daha geniş kitlelere ulaştırmak istiyordum. Bu nedenle daha çok malzeme almaya ihtiyacım vardı. Bu süreçte arkadaşlarımdan kadınlara destek sağlayan Ekonomiye Kadın Gücü projesini duydum ve ilk defa 700 TL mikrokredi aldım. Şimdi yaptığım zembilleri halk eğitim merkezimizde, kermes ve etkinliklerde satıyorum. Bu sanatı engellilere de öğretmeye başladı. Hayalim birlikte daha çok üretip satabileceğimiz bir dükkanımızın olması.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın