iso yök

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin eylül ayı olağan toplantısına konuk olan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, son 10 yılda yüksek öğrenim gören öğrenci sayısı artışında dünya 6’ncısı olduğumuzun bilgisini vererek, Nisan 2014 itibariyle yüksek öğrenim gören öğrenci sayısının 5.5 milyon olduğunu ifade etti.

Türkiye’deki 184 üniversitenin 100’ünün son 10 yılda kurulduğunu belirten Çetinsaya, “Bu durum yüksek öğretimde önemli aşama kaydettiğimizin kanıtı. Üniversite- sanayi işbirliğini geliştirmek için TÜBİTAK her yıl 10 üniversite seçerek onların teknoloji transfer ofislerini 1 milyon liralık destek veriyor. Yüksek öğretimle tanışanlar yüzde 70’lere çıktı ama bu bugün demografik yapımız nedeniyle yeterli değil. Önümüzdeki 40 yıl boyunca gençlere kaliteli yüksek öğretim sunmamız lazım. Üniversitelerimizde kapasite artırmamız lazım. 2006 sonrası kurulan 50 devlet üniversitesini ve özel üniversitelerimizi iyi yapılandırmamız lazım. Daha önceki üniversitelerde kapasite artırımı olmaz. Onlarda araştırma kapasitesini artırmamız lazım” diye konuştu.

Üniversite- sanayi işbirliği konusunda her üniversiteye dayatma yapılmaması gerektiğini de vurgulayan Çetinsaya, şöyle devam etti: “Biz, bir üniversite ‘Beni bırak ben çok yürüyeceğim’ dediğinde, ‘Yok sen sadece 3 km yürüyebilirsin’ diyoruz. Yeni bir üniversite de ‘Ben ancak 500 metre yürüyebilirim’ derse ona da ‘Yok sen de 3 km yürüyeceksin’ diyoruz. Henüz olgunlaşmamış yeni kurulan üniversitelere bu sorumluluğu yüklememeliyiz.”

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın