Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ve aileleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da ekonomi basının duayen isimlerinden Bülent Yardımcı’yı anmak üzere Bayramoğlu Basın-İlan Tatil Köyü’nde toplandı. Bayramoğlu Buluşması’nda Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan da Coğrafi İşaretli Ürünlerin pazardaki yükselişi ile ilgili olarak EGD üyelerini bilgilendirdi.
Kubilay Özerkan, “Dünyada 50. yılını kutlayan ve Türkiye’de ise 25. yılını kutlamaya hazırlanan Metro Toptancı Market, yerelliğe verdiği değer ve bu ülkeden kazandığını yine bu ülkeye yatırma içgüdüsüyle ticareti güçlendirmek ve ülkemizin değerlerini hak ettiği yere ulaştırmak konusunda önemli adımlar atıyor” dedi.
Metro Toptancı Market’in, coğrafi işaretli ürünler için yeni bir pazar oluştururken, üreticiyi eğitmekte ve markalaşma adına destek vererek küçük üreticinin rekabet gücünü artırdığına dikkat çeken Özerkan, “Tescil sayesinde katma değer kazanan ürünlerle hem üreticiyi, hem orijinal ürün garantisiyle tüketiciyi korumakta, diğer yandan da sürdürülebilir kırsal kalkınmaya destek veriyoruz” diye konuştu.
Metro, gelecek nesiller için sorumluluk üstleniyor
Gelecek kuşaklar için sorumluluk üstlendiklerini belirten Özerkan, yerel değerlerin gelecek, müşterinin de velinimet olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:
Metro Toptancı Market sosyal sorumluluğu olarak kabul ettiği bu projeyle, Türkiye’nin lezzet haritasını oluşturmayı ve bu eşsiz lezzetleri kayıt altına alarak gelecek nesillere kültür mirasımızı olarak bırakmayı hedeflemektedir.
Metro, Finike Portakalından Taşköprü Sarımsağına, Giresun Fındığından Aydın İncirine, Zile Pekmezinden Ortaca Limonu ve Ege Sultani Üzümüne kadar Türkiye’nin yerli tohumlarını ve değişik bölgelerinde özgün doğa koşulları ve uzman işgücüyle yetiştirilen coğrafi işaretli ürünleri raflarına taşımaktadır. Bugün Metro raflarında, 42 adet coğrafi işaret tescile sahip ürün yer almakta ve bu rakam, Türkiye’de tescil almış olan coğrafi işaretli tarım ve gıda ürünlerinin üçte birine denk gelmektedir.
204 ürün, coğrafi işaret bekliyor
Türkiye’de gıda ve gıda-dışı olmak üzere coğrafi işareti tescil almış 178 ürün, tescil bekleyen 204 ürün bulunmakta olup, coğrafi işaret alma potansiyeline sahip 2.500 ürün olduğu kabul edilmektedir.
Metro Toptancı Market, bu bağlamda coğrafi işaret alabilecek nitelikte birçok üreticiye destek olarak, Türkiye’nin değerleri olan bu ürünlerin yok olmasını engellemeyi amaçlamaktadır.
Dünyanın etrafını 25 kere turlayan TIR’larla coğrafi işaretli ürün ihracatı yapıldı
- Giresun tombul fındığında coğrafi işaret logosu ilk defa Metro‘da kullanılmış olup, Malatya Kayısısı ve Aydın İncirinin de ilk defa coğrafi işaret logosu kullanılarak satışına Metro’da başlanmıştır.
- Malatya Kayısısı, Aydın İnciri ve Ege Sultani Üzümü kurutulmuş olarak yurt dışına satılmıştır. Bugün Fransa, Almanya, Rusya, Polonya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Belçika ve Avusturya’daki Metro raflarında bu ürünler yer almaktadır.
- İlk etapta 100 tonun üzerinde ürün ihraç edilmiş ve 5 TIR ile yapılan bu ilk sevkiyatta 20.000 km’nin üzerinde yol yapılmıştır.
- 2012-2013 narenciye döneminde 10 ülkeye 7 bin ton ve 17 milyon TL üzerinde değere sahip coğrafi işaretli portakal ve limon ihraç edilmiştir. Bu ihracat 450 TIR ile yapılmış ve yaklaşık 1 milyon km’nin üzerinde yol yapılmıştır. Bir başka ifadeyle bu TIR’lar dünyanın etrafını 25 kere turlamıştır.
- 15 milyon TL’nin üzerinde 8 bin ton ürün de iç pazarda satılmıştır. 2013 – 2014 yılı narenciye döneminin ilk 4 aylık döneminde 6 milyon TL değerinde 3 bin ton coğrafi işaretli portakal ve limon ihraç edilmiştir.
Metro’da Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ne sahip ürünlerden birkaçı:
Finike Portakalı
Finike’nin yer aldığı bölgenin kuzeyinde yüksek Akdağı ve batısında Gülmez Dağı yer alır. Akçay ve Alakır deresinin getirdiği alüvyonlar nedeniyle bölge, zengin toprak yapısına sahiptir. Bu uygun yetiştirme alanı ve bölgeye has iklim koşulları sayesinde, yetişen ürünün rengi, kalitesi ve aroması diğerlerine göre farklılık gösterir. Çekirdeksiz bir yapısı olan bu özel portakalın zengin besin öğeleri ve ideal asit seviyesi, eşsiz bir lezzete sahip olmasını sağlar. Farklı yetiştirme alanlarında üretiminin denenmiş olduğunu, fakat aynı ürün kalitesinin yakalanamadığını söylemek mümkündür.
Taşköprü Sarımsağı
Taşköprü Sarımsağı, yüksek kuru madde içeriği (%37), keskin tat ve kokusuyla dikkat çekiyor. Farklı bölgelerde yetiştirilmek istendiğinde beklenen özellikleri taşımayan Taşköprü Sarımsağının, ana vatanındaki lezzeti benzersizdir. Yetiştirildiği topraktan gelen yüksek mineral (özellikle selenyum yönünden çok zengin içeriğe sahip) ve vitamin bileşenleriyle, tıbbi açıdan da en değerli sarımsak olarak kabul edilir. Bu genel özellikler çerçevesinde dünyanın en iyi sarımsağı olduğu bilinmektedir.
Metro, Taşköprü Sarımsağının eskiden olduğu gibi yılın 12 ayı bulunabilmesi için çalışmaktadır. Metro, müşterilerini de bilinçlendirerek bu ürüne ilgiyi artırmak ve zengin aromatik yapısını bütün müşterileriyle buluşturmak amacındadır. Taşköprülü çiftçileri sarımsağı uluslararası standart olan GLOBAL G.A.P. standartlarında üretmeleri için eğitmekte, ürünün Türkiye liginden dünya ligine çıkması için çalışmaktadır.
Metro Toptancı Market, kendi köyünde doğup büyüyen, o toprağın mahsulüne hayatını veren yerli üreticiler için eğitimden danışmanlığa, ürünü satın almaktan ihracatına kadar bütün süreçleri takip etmektedir. Üründen nasıl daha çok verim alınır, nasıl daha doğal yetiştirilir, tohum nasıl saklanır, devamlılığı nasıl sağlanır konusunda eğitimler vermektedir.
Aydın İnciri
Birçok bölgede üretilebilen incirin en yüksek adaptasyona sahip olduğu bölge, Aydın (Büyük Menderes Havsası) yöresidir. Bu bölgenin iklim ve doğal koşulları ürününü benzerlerine kıyasla daha çok tercih edilen bir yapısal ve lezzet özelliklerine sahip olmasını sağlamıştır. Ülkemizdeki incir ihracatının %65’i bu bölgeden karşılanmakta ve bölge nüfusunun %15’i geçimini bu ürün ile sağlamaktadır.
Zile Pekmezi
4 bin yıllık geçmiş olan ve Anadolu’nun en eski yerleşim noktalarından biri olan Zile yöresine ait bu ürün, bölgenin köklü geçmişi ve kültürünün bir yansımasıdır. Osmanlı yıllıklarına dahi lezzetiyle konu olan Zile Pekmezinin ünü, sınırlarımızı uzun zaman önce aşmış ve Hollanda, Fransa gibi birçok Avrupa ülkesinde de talep görür hale gelmiştir.
Giresun Tombul Fındık
Dünya pazarlarında aranan parlak kabuklu, yağ oranı yüksek bir fındık türüdür. Giresun’da kıyılardan 550 metre yüksekliğe kadar dere, tepe ve dağ yamaçlarını saran geniş fındıklık alanlarda yetiştirilir. Bu ürün dünya piyasalarında ‘Giresun kalitesi’ deyişini kazandırmış yüksek kalite ve lezzetiyle ün salmıştır.
Rakamlarla Metro Toptancı Market
- 2014: Dünyada 50’nci, Türkiye’de 24’üncü yılı…
- Avrupa’dan Afrika ve Asya’ya 3 kıtada 28 farklı ülkede 120 bin çalışana ve 750 mağazaya sahip, dünyanın lider toptancı marketi
- Otel, restoran, catering firmaları, bakkallar, ofisler ve kamu kuruluşları gibi çok farklı müşteri gruplarının oluşturduğu 21 milyon profesyonel müşteri
- Türkiye genelinde 18 ilde 31 Metro Toptancı Market mağazası; 5.000 çalışan; 3.000’i aşkın tedarikçi; 20.000 çeşit gıda ve 30.000 çeşit gıda dışı ürün; 1 milyondan fazla müşteri
- Mağazalarda yüzde 97 oranında Türkiye’de üretilen ürünler satılıyor
- Dünyanın 10 ülkesine Türkiye’de üretilen ürünleri ihraç ediyor
- 2013 yılında 150 sevkiyat TIR’ı ile 3 milyon kilometre yol kat edildi; 47 ildeki 100 binden fazla noktaya 40.000 çeşit ürün sevk edildi.
Bunları biliyor musunuz?
- Dünyada her gün 2 milyon kişinin Metro’dan alışveriş yaptığını…
- Türkiye’de ilk barkotlu ürünün Metro’da satıldığını…
- Metro’nun Türkiye’nin en çok balık satan marketi olduğunu…
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.