Toplu_kare

Avrasya’nın bu yıl yüzde 100 iş dünyasına odaklanan en önemli “Bilişim ve İletişim Teknolojileri Platformu CeBIT”, Bakan Lütfi Elvan’ın katılımıyla açıldı. Fuar, 11 – 14 2014 Eylül tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde eş zamanlı düzenlenecek konferanslarla iş dünyasına ışık tutacak.

Bu yıl 15.si düzenlenen CeBIT Bilişim Eurasia, 11 Eylül 2014 (bugün), T.C. Ulaştırma, Denzcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla açıldı. Hannover Fairs Turkey tarafından organize edilen CeBIT Bilişim Eurasia ve Global Konferans’ ın bu yılki ana sponsoru Aktifbank oldu. Sektör liderlerinden  SAP Innovation Center Turkey, İnovasyon Sponsoru olarak fuara destek veriyor. Fuarın Resmi Havayolu Sponsoru ise yine Türk Hava Yolları oldu.

Global arenadan bir çok konuşmacıyı ağırlayan fuarın açılış töreninde ise Andreas Gruchow (Deutsche Messe AG, Yönetim Kurulu Üyesi), Cafer Tosun (SAP Innovation Center Turkey Genel Müdürü), Dr. Önder Halisdemir (Aktifbank Genel Müdürü), Dr. Tayfun Acarer (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı), İltimas Mammadov (Azerbaycan Cumhuriyeti Haberleşme ve Yüksek Tek. Birinci Bakan Yard.), Mr. Arkadiusz Bąk (Polonya Ekonomi Bakan Yardımcısı), Ahmet Kaşif (KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı), Olaf Lies (Almanya Aşağı Saksonya Ekonomi Bakanı) ve Lütfi Elvan T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan konuşmaları yer aldı.

CeBIT’in bu yılki ana sponsoru, dünyanın en yenilikçi bankası seçilen Aktifbank Genel Müdürü Sayın Dr. Halis Özdemir yaptığı konuşmada “Teknolojik gelişmelerin ülkemiz kalkınmasında çok önemli bir yeri olduğunu düşünen bir banka olarak CeBITBilişim Eurasia’ya sponsor olduk. Bu platform ülkemizdeki yeniliklerin dünya ile buluşması için bir köprü vazifesi görüyor ve Türkiye’de üretilen tüm teknolojik çözümlerin Pazar bulma açısından büyük önem taşıyor. Bilişim sektörü ve ona bağlı olarak tüm dikey sektörlerde yatırım yapan firmalarımız ve onların değerli girişimcileri bu fuarda bir araya gelerek alışverişte bulunacaklar. Biz de Aktifbank olarak buna öncü olduğumuz için çok mutluyuz “dedi. Almanya Aşağı Saksonya Ekonomi Bakanı Sayın Olaf Lies ise “ CeBIT’ten davet geldiğinde hemen kabul ettim çünkü iki ülke arasındaki sosyal ilişkilerin gücü yıllar öncesine dayanıyor. CeBIT’te devletleri, şirketleri bir araya getiren çok güçlü bir platform. Maliyetleri azaltan ve bununla birlikte girişimciliği destekleyen en doğru adres diyebilirim. Çünkü Türkiye dijital iş dünyasında Avrasya pazarında lider olma yolunda hızla ilerliyor” dedi.

T.C Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Lütfi Elvan, Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda yapılan çalışmalara atıfta bulunarak, “LTE teknolojisinin yetkilendirilmesi konusunda çalışmalarımıza başladık. Ulaşım altyapısı itibariyle şu an Gebze-İzmit arasında akıllı ulaşım sisteminin oluşturulması yönünde bir çalışma başlattık” dedi. Elvan, “CeBIT Bilişim Eurasia”nın açılışındaki konuşmasında fuarın önemine işaret ederek, Türkiye’deki bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün gelişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sektör gelişiminin GSYH’ya yaptığı doğrudan katkısının yanında diğer sektörlerin gelişiminde de etkili olduğunu dile getiren Elvan, “Türkiye’deki rakamlara baktığımızda, Türkiye büyüme ortalamasının aşağı yukarı 3 katı hızda büyüyen bir bilgi ve iletişim sektörü var” ifadelerini kullandı.

Geniş bant kullanıcı sayısının bugün 38,5 milyona ulaştığını, son 8 ayda 6 milyon yeni abonenin geniş bant kullanmaya başladığını dile getiren Elvan, özellikle mobil telefonda, aylık kullanım itibariyle oldukça yüksek bir kullanım olduğunu, kişi başına aylık 360 dakika ortalama ile Türkiye’nin Avrupa’da en önde gelen ülke olduğunu söyledi. Elvan, kişi başına aylık internet kullanımında da Türkiye’nin dünyanın en önde gelen ülkelerinden olduğunu, kişi başına düşen ortalama internet kullanım süresinin ayda 32 saat olduğunu aktararak, “Dünya ortalamasında bu 24 saat, AB ortalaması ise 26 saat. Dolayısıyla internet, bilgi ve iletişim sektöründe son derece hızlı bir gelişim söz konusu” diye konuştu. Bunların olabilmesi için altyapının önemine ve bu kapsamda Türkiye’de yapılan altyapı yatırım çalışmalarındaki gelişmeye atıfta bulunan Bakan Elvan siber güvenlik alanında da son 10 yılda Türkiye’de çok önemli gelişmelerin olduğundan bahsetti.

Bakan Elvan, bugün itibariyle Türkiye’de yalnızca abone sayılarının değil, internet kullanıcı sayılarında da artış yaşandığını ve fiber optik konusunda da çok önemli gelişmelerin olduğunu, bu doğrultuda çalışmaların da yoğun şekilde devam ettiğini anlattı. Sektörün kaynak israfını ve güvenlik risklerini önleyecek, veri paylaşımını kolaylaştıracak şekilde yüksek kapasiteli ve ileri teknoloji kullanan altyapılara yönelinmesi gerektiğine dikkati çeken Elvan, bu konuda yapılan çalışmaları şöyle özetledi:

“Mobil elektronik haberleşme sistemindeki teknolojik gelişmeler ve artan veri trafiği sebebiyle ileride ortaya çıkabilecek ihtiyaçları karşılamak için 4. nesil mobil elektronik haberleşme teknolojisi olarak kabul edilen LTE teknolojisinin yetkilendirilmesi konusunda çalışmalarımıza başladık. Akıllı ulaşım sistemlerine yönelik gelişmeleri yakından takip edip, bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle ulaşım altyapısı itibariyle şu an Gebze-İzmit arasında akıllı ulaşım sisteminin oluşturulması yönünde bir çalışma başlattık. ”

Elvan, akıllı kentlerin inşası konusunda da bir veya iki küçük ölçekli kentte, pilot bazlı bir çalışmanın bu yıl başlatılacağı, bu kapsamda da akıllı kentlerin oluşumu yönünde somut bir adım atılmış olacağını belirterek, “Diğer taraftan araçlara eklenecek telematik uygulama sistemlerinin tasarlanmasıyla, hem araç hem yol güvenliği hem de kazaların en aza indirgenmesiyle önemli bir katkı sağlanacağını düşünüyorum. Nesnelerin interneti konusunda dünyada yaşanan gelişmeler de gündemimizdedir” dedi.

Ar-Ge alanında çalışan küçük ölçekli bilgi ve teknoloji firmaların sabit maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla Bakanlığın Ar-Ge fonundan desteklemek üzere büyükşehir merkezlerinde, teknoloji merkezleriyle bilişim ve test merkezlerinin kurulması konusunda da üzerlerine düşeni yapacaklarını bildiren Bakan Lütfi Elvan, bu alanda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bakan Elvan, ulusal bir geniş bant stratejisi hazırlanması çalışmalarına da başladıklarını bildirerek, kendisinin çok önem verdiği bir konuyu ise, “Türkiye’nin uluslararası bir veri iletim merkezi ve internet değişim noktası olması hususunda gerekli tüm teşvik tedbirlerinin alınacağını ve düzenlemelerin yapılacağını özellikle belirtmek istiyorum” şeklinde açıkladı. Nüfusu 1-500 arasında olan ve halen hiç kapsama alınmamış bulunan 1799 yerleşim yerinin evrensel hizmet kullanılarak GSM kapsamına alınması ile ilgili çalışmanın da tamamlanmak üzere olduğunu dile getiren Elvan, “En küçük yerleşim yerimize dahi hem interneti hem mobil telefonu götürüyoruz, 2015 sonu itibariyle hiç bir yerleşim yerimiz mobil telefonsuz ve internete erişimsiz kalmayacak” diye konuştu.

Kamu kurumlarının kendi arasındaki iletişimi konusunun da önemine işaret eden Elvan, buna ilişkin mekanizmanın oluşturulması içinde çalışmalara başlandığının bilgisini verdi. Bakan Elvan, açılış konuşmalarının ardından fuar alanındaki stantları gezerek, ürünler hakkında bilgi aldı. Ardından AK Parti standının ve Ulaştırma Bakanlığı standının açılışını yapan Elvan, kurdele keserek ilgililer ile sohbet etti.

CeBIT bu yıl köklü bir değişiklik yaparak iş dünyasına odaklanıyor. Türkiye’nin Bilişim ve İletişim Teknolojileri (ICT) pazarının yüksek bir büyüme potansiyeline sahip olması ve sektör hacminin 2023 yılına kadar 160 milyar Amerikan Dolarına ulaşmasının beklenmesi bunun en önemli nedeni olarak belirtiliyor.

Fuarla eş zamanlı düzenlenen konferanslarda ise, başta yeni iş modellerinde ve yöntemlerinde ortaya çıkan ve hayatın tüm alanlarında etkileri büyüyerek devam eden “dijitalleşme” konu ediliyor.

“Gelecek, Bilişim ile Gelecek” sloganı ile bu yıl fuar tamamen B2B modeli üzerinde yoğunlaşıyor ve eğitim, e-bankacılık, e-ticaret, sağlık, lojistik ve makina gibi çeşitli dikey pazarlara yönelik inovasyon ve gelecek çözümlerine odaklanarak %100 İş Platformu oluşturuyor. Ayrıca, kamu sektörüne yönelik olarak ICT çözümleri sunan e-Devlet bölümü bu yıl da fuar kapsamında yer alıyor.

Hannover Fairs Tükiye Genel Müdürü Alexander Kühnel, fuar kapsamında gerçekleşen B2B toplantılarının bir sonucu olarak yeni iş fırsatlarının ve iş birlikteliklerinin zenginleştirilmesi amacıyla şirketleri uluslararası ve ulusal alım delegasyonları ile aynı masada buluşturacaklarını belirtti. Bu bağlamda fuarı Azerbaycan, Bulgaristan, Hırvatistan, Almanya, İran, Kosova, Makedonya ve Polonya’dan gelen delegasyonlar tarafından ziyaret ediyor.

Güneydoğu Avrupa, Karadeniz ve Türkiye’nin Bilişim ve İletişim Teknolojileri pazarlarına açılan uluslararası bir geçit işlevi gören fuarda 18 ülkeden 705 katılımcı yerini aldı. Azerbaycan, Belçika, Bulgaristan, Çin, Hırvatistan, Finlandiya, Almanya, Hindistan, İran, Makedonya, Polonya, Rusya, Sırbistan, Güney Kore, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna ve Türkiye’nin önde gelen şirketleri CeBIT Bilişim Eurasia’da ICT çözümlerini sergiliyorlar.

Bunun yanı sıra, CeBIT Global Konferanslar kapsamında, katılımcılara sektörün liderlerinden bilgi edinmeleri, ağ oluşturmaları ve sektörün uzmanları ile bağlantı kurmaları fırsatını sağlanıyor. BÜ yıl konferanslarda üç ana konu öne çıkıyor. CeBIT CCTT Zirvesi, Sağlık Hizmeti ve BT Konferansı, Medya ve Mobil Ekonomi Zirvesi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın